Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Panowie , szukam osoby która potrafi adaptowac przepływomierze bosch . Najlepiej z trójmiasta . mam e46 320d przed liftem.
Opublikowano

znajdz temat o diagnozie komputerowej (inny dział forum), potem przejrzyj cały temat, ludzie się tam ogłaszają że pomogą. Może znajdziesz kogoś z twoich okolic co ci to zrobi. Operacja nie boli, trwa ze 20 minut, warto mieć auto podpięte pod prostownikiem bo jak ci braknie prądu to uwalisz sobie auto i naprawa bedzie droższa :D

mi w niezależnych warsztatach krzyczeli od 200 do 300zł za takie cos, kupiłem kabel za 70zł i zrobiłem sobie sam pod blokiem :P

szukam
Opublikowano

w przedliftach przepływki były wadliwe, wymiana na nowy powoduje że auto lepiej jeździ ale podczas przyspieszania na chwile traci moc, czasem kilka razy podczas przyspieszania.

Trzeba wpisać nowe numery (dokładnie czego to nie wiem, wpisuje się ciąg cyfr z tabeli TIS) i wtedy dopiero auto jeździ ze swoją pełną mocą. To nazywamy potocznie na forum adaptacją ale fachowo jest jakoś inaczej nazwane i trzeba to zrobić jak zwał tak zwał.

oczywiscie czy trzeba to zrobić można sprawdzić za pomocą inpy ponieważ ktoś kiedyś już mógł to wykonać i wtedy nie ma potrzeby.

szukam
Opublikowano
Ludzie nie ma czegoś takiego jak adaptacja przepływki w DDE3.0. Należy przeprogramować, tj zaktualizować oprogramowanie sterownika ECU pod nowe urządzenie miernicze - przepływomierz. Czyli aktualizacja softu pod wersję D5 i przepływka BOSCH 527. Wtedy będzie wszystko OK. Adaptacje są dostępne wyłącznie pod DDE5.0.
Opublikowano

kupic kabel, zainstalować programy INPA, DIS. (dostępne na necie z instrukcją krok po kroku jak zainstalować, nawet jest gotowy system xp do pobrania z INPĄ i NCSesem i potem na to wrzucasz jeszcze DIS).

W inpie sprawdzisz jaki masz numerek tego sterownika, sprawdzisz w tabeli TIS na necie czy jest po stronie stary czy nowy. Jak stary to odpalasz DISA, rezerwujesz sobie z 20 minut czasu, auto na prostownik i trzeba tam troche poklikac w DISie (instrukcja krok po kroku rowniez jest, musisz miec swój VIN, przebieg spisać na kartke bo bedziesz go wpisywac jeszcze raz) no i troche jeszcze poklikać, wpisać numer z tabeli z kolumny NOWY/NEW i tyle :) poprosi cie o wylaczenie zaplonu i wlaczenie na koniec chyba i tyle.

Mi za pierwszym razem auto nie odpaliło, w sensie pokreciłem ze 3sec i odpuscilem wydygany ze nie odpala :D ale za drugim razem już poszło. I moc wróciła :)

szukam
Opublikowano

u mnie było podobnie K3mot z tym że padł mi akumulator pomimo że był na prostowniku :)

p.s. dobrze że wybrałeś jednak przepływke oryginał blacha 93