Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czasem jak jadę na niższych biegach i odpuszczę gaz to słychać coś ala szuranie czasem szumi.Przeczytałem o zmianie oleju w napędach i skrzynkach.Czy wymieniać we wszystkim?Auto prawie 190 tysi ma skrzynkę zwykłą.Czy można jakieś wskazówki co do ilości rodzaju oleju i korków spustowych i wlewowych i kontrolnych?Czy się spuszcza i wlewa konkretną ilośc.Jest parę tematów na ten temat ale do konca nie wiem co w koncu tam wlac i gdzie i w jakich ilosciach.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk

Opublikowano
Do rozdzielacza tylko oryginał BMW w cenie 160zł/litr (wchodzi 0.8). Olej wlewasz pod korki kontrolne, aż się przeleje.
Opublikowano

A most co tam idzie też tylko serwis?

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Do mostu 75w90 przekładniowy Castrola moze być bezproblemowo :mrgreen: :mrgreen:

A w mostach jest jakiś korek kontrolny do którego się leje czy określona ilość?

Opublikowano
Jest korek ale zdaje się ,iż trzeba olej sciagać.Spuscić nie da rady...sam nie robiłem i nie pamiętam już dokładnie ale wchodzi ok.0,7l :mrgreen: :mrgreen:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
W ściąganie to bawić się nie będę,chyba ograniczę się do kontroli poziomu i ewentualnej dolewce.
Opublikowano
Dziś wszedłem pod auto i u mnie są korki spustowe i kontrolne w moście i napędzie przednim.Duże imbusy.Czy koniecznie musi być Castrol 75w90,czy może być np Mannol 75w90 GL5 też niemieckiej produkcji.Z Castrolem u mnie jest ciężej mają tylko 75w140 ale to chyba do szpery,a mannola mogę mieć za ok 20 zł za litr.W rozdzielaczu niby jest stan do korka kontrolnego i olej jest złoty ale chyba i tak kontrolnie go wymienię,choć 165 zł za litr to złodziejstwo serwisowe.Na skrzynce mam naklejkę Shell TF0870.
Opublikowano (edytowane)
Nie ..nie musi.....jakikolwiek przekładniowy min.75w90 albo 75w140 Edytowane przez sfinks311
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
Dzięki sfinks311uspokoiłeś mnie troszkę.Płacić za coś co jest dedykowane do BMW z pod znaku castrola, a jest takim samym produktem co inne tańsze firmy jest bez sensu.
Opublikowano
ten 75w140 to jest syntetyczny, bardzo dobry olej nie tylko do szpery. Do mostu ze zwiększonym tarciem należy lać z limit slip - LS lub XJ(castrola)
Opublikowano
ten 75w140 to jest syntetyczny, bardzo dobry olej nie tylko do szpery. Do mostu ze zwiększonym tarciem należy lać z limit slip - LS lub XJ(castrola)

75w90 też jest olejem syntetycznym ten 75w140 jest bardziej dedykowany z tego co się rozeznałem do szper.Myślę,że spokojnie Mannol 75w90 mi wystarczy a mam go w cenie ponad połowę niższej za litr niż ten castrol 75w140.Ten castrol 75w140 to jest właśnie syntrax limited slip

Opublikowano
Właśnie wróciłem z garażu po wymianach olei.Lałem do korków kontrolnych imbusów 14 i weszło mi do tyłu 1L i ciut,a do przodu około0.8L.W sumie spuszczonego oleju było ok 1.4L ciut mniej niż wlałem.Spuszczony olej był w miarę czysty ale był koloru ciemnobrązowego wpadającego w czerwony i w stosunku do nowego żółto-złotego dość gęsty.Wlewałem 75W90 Mannol GL5 i był rzadszy.Do skrzynki rozdzielacza weszło ok 0.8L stary był bez opiłków ale miał już kolor brunatny,a nowiutki z ASO był żółto-złoty.Jednak pukania występują nadal,ale ruszałem dziś wałem i myślę,że jest to suma wszystkich luzów.Guma na podporze wału cała ale dość miękka.Czy można założyć odwrotnie podporę wału bo ślady na gumie są jak by wcześniej było inaczej założone.Zastanawiam się czy ktoś nie rozbierał i nie włożył odwrotnie.