Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaką macie temperaturę i na której kresce jest wskazówka? U mnie inpa pokazuje 67-72oC w trasie. Wskazówka na 4kresce (jeszcze przed połową).

Zastanawiam się czy termostaty mam do wymiany.

Opublikowano

Jestem po wymianach termostatów w swoim x-ie i powiem Tobie,że wymieniłem najpierw główny to temp dochodziła do połowy ok 88-90 stopni ale podczas jazdy bez obciążenia wychładzało.Wymieniłem EGR-u i jest miodzio.Temp roboczą osiąga błyskawicznie po kilku km.i sięga ok 90 stopni.Poprzednik uwalił w ten sposób DPF i go zapchał.Więc wymień dwa na raz będzie pewniej,bo temp. masz złą.

Wysyłane z mojego LG-P880 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano
Myślę,że jak masz serwis BMW ASO pod nosem to będzie najlepsza opcja.Termostat główny coś ok 150 zł,a EGR-u 124 jak dobrze pamiętam,po rabatach delikatnych.Możesz bawić się w internet ale ja wole zawsze na miejscu.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego to typowe objawy uszkodzonego termostatu EGR.

Nie zaczynaj od wymiany termostatu głównego bo to wiecej pracy wymaga.

Termostat EGR w ASO to koszt ok 120zł i sam go wymieniasz w 30 minut. :D

BMW = Radość z jazdy
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Może w 3.0 nie ma termostatu egr. To będziesz miał taniej bo wymienisz tylko główny. U mnie były wadliwe oba.

W 3,0d M52N 204 KM są dwa termostaty - wiem bo wymieniałem.

Pzdr

Opublikowano

trochę poszperałem w necie i wynika, że rzeczywiście mam tylko jeden termostat(M57/T2).

muszę jeszcze poobserwować moją temperaturę bo na rozgrzanym silniku oscyluje 80-84st, czyli termostat raczej do wymiany.

czy trudno wymienić główny termostat w 3.0d?

trzeba rozbierać chłodnice?

• 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Wymieniłem termostat egr, calkowicie przepuszczal powietrze. Temperatura podniosła się do 70 stopni.W tygodniu wymienię główny, bo pewnie też jest uszkodzony. Jak wyjmowalem ten od egr to jednak kieliszek płynu to nie był, raczej dwie dobre szklanki ...
Opublikowano
W 3.0d po lift jest tylko 1 termostat - główny koszt oryginału 180 zł wiem bo wymieniałem ...
Opublikowano

Ja właśnie jestem po wymianie termostatu EGR i jest super temperatura rośnie w mgnieniu oka !

objawy jak u kolegów niedogrzany silnik w mieście temperatura rosła a na trasie przy minusowej temperaturze spadała .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, mnie też niestety dopadł problem z temp. Czy może ktoś mi podpowiedzieć, jezeli nawiew w samochodzie jest chlodny mimo że temp ustawiona na 24C, to oznacza to ze oba termostaty sa do wymiany? gdzie one sie znajdują, czy to jest trudne do samodzielnej wymiany? Moja X3 jest z 2006.10
Opublikowano
Witam, mnie też niestety dopadł problem z temp. Czy może ktoś mi podpowiedzieć, jezeli nawiew w samochodzie jest chlodny mimo że temp ustawiona na 24C, to oznacza to ze oba termostaty sa do wymiany? gdzie one sie znajdują, czy to jest trudne do samodzielnej wymiany? Moja X3 jest z 2006.10

Za dużo niewiadomych. Być może silnik masz dogrzany, a niesprawny jest zawór/pompka/nagrzewnica. Sprawdz w ukrytym menu temp. silnika po 10-15 km jazdy, to pozwoli ocenić stan termostatu.

Pzdr

Opublikowano
Panowie a w X3 z 2004r z silnikiem 3.0D są dwa termostaty? Dużo pracy jest z ich wymianami?
Opublikowano
Panowie a w X3 z 2004r z silnikiem 3.0D są dwa termostaty? Dużo pracy jest z ich wymianami?

Dwa. Egr to pół godziny roboty, a główny to ze dwie godziny.

Powodzenia

Opublikowano
taaa. potwierdzam przed liftem w 3.0d były jeszcze dwa termostaty... swoją drogą ma ktoś jakiś pomysł dlaczego po lifcie w 3.0d zrezygnowali z termostatu egr i wstawiali tylko do dwu sprężarkowego 3.0sd ?? :?: :?: :?: :?:
Opublikowano
Podczas dluzszej jazdy (> 100km) i przy obrotach 2k temp silnika jest pomiędzy 2 a 4 kreska (tuż za niebieskim lub niepełne pol) - jak przyspiesza to się lekko podnosi. dlatego myślałem ze to termostat.