Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć witam,

Już niewiele dzieli mnie od uruchomienia fabrycznego HI-FI - zestaw uzupełniłem już o ori ramki plus głośniki z tyłu, oraz dopadłem ori kostke do radio RDS z e34 (niestety w tej e34 nie było HI-FI,przez co rozkład kabli jest inny niż u mnie), i tu moje zapytanie gdyby był któryś z kolegów na forum uprzejmy opisać jaki kolor kabelka powinien być do danego złącza w kostce będzie wdzięczny (zdjęcie oryginalnej kostki pod hifi też mnie uządzi ; ) )

http://img13.imageshack.us/img13/5509/beztytuubdl.png

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez plutmen
Opublikowano

Hej.

Proponuje, rozejrzeć się tutaj viewforum.php?f=92

Nie każdy to robil, może yaz ci pomoże, to taki cwaniak od elektryki, może odwiedzi dział, to ci da odpowiedż.

Ja u siebie w 750 e32, też mam hifi i nić takiego nie przerabiałem , więc nie moge ci udzielić rad.

Ale wiem jedno, żeby to odpalić trzeba mieć zmieniarke w bagaju, choć ja i tak jej nie miałem :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam,

załączyłem zdjęcie z kolorami przewodów, co prawda z e34, ale etm do e32, szczególnie z twojego rocznika kiepsko to obrazował.

Może się przyda.

http://rozneroznosci.pxd.pl/gallery/pic382/t2013050418221659638325.jpg

Oznaczenia na schemacie są skrótami w języku niemieckim, tak dla jasności, np. RH (rechts hinten) oznacza głośnik prawy tylni.

Możesz je porównać z wersją anglojęzyczną z TEJ strony.

...może yaz ci pomoże, to taki cwaniak od elektryki...

się normalnie chyba zaczerwienię :oops: ...

pzdr

yaz

Opublikowano

No wykaż się cwaniaku swoją więdzą.

Napinać się potrafisz, a doradzić nic nie umiesz.

Powiem tak.

E34 ma inny schemat, więć ci to wniczym nie pomoże, muszisz znać kogoś kto przerabiał to od podstaw.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...Powiem tak.

E34 ma inny schemat, więć ci to wniczym nie pomoże, muszisz znać kogoś kto przerabiał to od podstaw.

Dla twojej wiadomości e34 i e32 ma dokładnie taki sam schemat systemu HiFi. Począwszy od wzmacniacza (nr OE 65128361781), przez equalizer (nr OE 65121391313), a skończywszy na głośnikach (nr OE 65138375085), które miały zastosowanie również w e36 i e31. Wiązka również jest ta sama.

No wykaż się cwaniaku swoją więdzą.

Napinać się potrafisz, a doradzić nic nie umiesz.

Nie myślisz chyba, że wykażę się swoją wiedzą, bo Ty sobie tego życzysz.

Co do napinania, to Tobie wychodzi to perfekcyjnie. Zaśmiecasz każdy nowy temat swoimi wypocinami, z których kompletnie nic nie wynika.

Już Ci kilka osób napisało to dosyć dobitnie, ale jak widać czytanie ze zrozumieniem stanowi dla Ciebie wyzwanie nie do przejścia.

Nie mam zamiaru, ochoty ani czasu przepychać się z Tobą przy każdej okazji kiedy odpiszę na forum na jakiś temat, a Ty będziesz próbował mnie po raz kolejny sprowokować swoim bełkotem. Nawiasem mówiąc, musisz się bardziej postarać.

Dlatego kolejną osobistą wycieczkę w moją stronę zgłoszę administracji forum, przedstawiając wszystkie fakty twojej forumowej wegetacji.

pzdr

yaz

Opublikowano

Rzeczywiśćie :roll:

Pomogłeś, tak że kolega spali radio .... Ja już znam te twoje wypociny, kiedyś coś mi tam doradziałeś z początków jak kupiłem M30B30 730i E32, przez twoją ''debilną'' instrukcje, musiałem wydać kolejne 300 zł.

Nie ma co yaz, nie wypowiadaj się, nie ma schematu do E32, to nie szukaj, bo jest to co innego , tak samo jak rozłożenie bezpieczników w E32 a w E34 , jest inne, więć tego nie wytłumaczysz.

Wracając do tematu, na allegro , niedawno była cała kostka z kablami za 20 zł, wystarczyło polutować , kabel z kablem i wszystko pewnie grało.

Oczywiście w Impex1950 :wink:

Narazie, ciężko jest o tym coś powiedzieć, bo nie ma na BMWFANS , takiej kostki z kablami, żeby było można to zobaczyć.

Każdy ci powie , że najprostrzym sposobem, będzie dać to do elektryka, przejży i zrobi, ale koszt pewnie przekroczy 150 zł.

Postaram się poszukać w necie schematu :)

Opublikowano

Dlatego kolejną osobistą wycieczkę w moją stronę zgłoszę administracji forum, przedstawiając wszystkie fakty twojej forumowej wegetacji.

O to chodzi? :mrgreen: http://7er.pl/showthread.php/29703-Witam-E32-750i-%C5%81%C3%B3d%C5%BC

Ja wczoraj poznałem Norbercika i już żałuję że zacząłem rozmowę po tym jak zaczął mnie na forum e38 obrażać. Później zobaczyłem PW od ludzi i się okazało że to zwykły Troll :mad2: Nawet widzę, że Ty na tamtym forum podziałałeś. Ale trzeba przyznać, że ładnie się kryje.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
...kiedyś coś mi tam doradziałeś...

Widzę, że konkretny z Ciebie jegomość. Kiedyś..., coś...

...przez twoją ''debilną'' instrukcje, musiałem wydać kolejne 300 zł....

Instrukcje i rady, które zamieszczam na forum są dla ludzi, którzy mają na czym czapkę nosić i przy ich stosowaniu używają jeszcze mózgu.

Natomiast jeżeli ktoś nie ma w głowie, to i nie ma w kieszeni.

Swoją drogą skoro nie umiesz skorzystać z "debilnej" instrukcji to jak to świadczy o Tobie?

Pisz od razu, że odpowiadając na twoje tematy, forumowicze powinni posługiwać się pismem obrazkowym ze ścian jaskiń, bo to zrozumiesz.

O to chodzi?...

m.in. o to,

trolowanie zaczęło się na tym forum, w dziale e32. Można sobie poczytać, niezły ubaw - lusterka synchroniczne, wersje invidual, tylne konsole, przednia szyba ze szkła bezpiecznego, która okazała się być tylną szybą, itd, itp. Później nastąpiła ekspansja tych rewelacji na inne fora. Jak widać również na 7er.pl.

Tam podejścia były ze dwa lub trzy razy. Administracja jednak szybko uporała się z tym przypadkiem i skończyła się kariera rapera.

Dyskusje, jeżeli można to tak w ogóle nazwać, w dziale e38 widziałem.

Niestety, stereotyp podtrzymywany jest właśnie przez tego typu łyżki dziegciu. Wymyślanie innym od najgorszych, bo mają odrębne zdanie czy niepoparte żadnymi merytorycznymi argumentami kwestionowanie ich wiedzy to woda na młyn dla takich osób.

Trzeba wyrzucić swoje frustracje życiowe i się dowartościować kosztem innych, a najlepiej zrobić to anonimowo, na forum właśnie. Używając przy tym języka tak recesywnego, że nawet ciężkiego do zrozumienia dla odbiorcy.

Tyle osób zrezygnowało już z udzielenia się na tym forum właśnie przez takie zaczepki, że szkoda pisać.

Do autora tematu.

Przepraszam za to całe OT z mojej strony, że akurat trafiło na Ciebie i twój temat. Mam nadzieję, że administracja podejmie stosowne kroki.

Edytowane przez yaz

pzdr

yaz

Opublikowano

Panowie proszę o skupienie się na temacie

@yaz - schemat który mi podesłałeś nie jest dla mnie czytelny (zbyt rozbudowany), ja potrzebuje tylko wiedziec jaki kolor kabelka w kokpicie (kostce)za co odpowiaida (np żółtoniebieski /audio +, czarny masa [tutaj strzelam] itd itp.).

Nie bardzo interesuje mnie kto kogo trolował, jeszcze raz proszę o skupienie uwagi na moim projekcie odbudowy audio w E32 ; )

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
...@yaz - schemat który mi podesłałeś nie jest dla mnie czytelny (zbyt rozbudowany), ja potrzebuje tylko wiedziec jaki kolor kabelka w kokpicie (kostce)za co odpowiaida (np żółtoniebieski /audio +, czarny masa [tutaj strzelam] itd itp.).

Przecież na tym schemacie wszystko jak na dłoni :D

Wyjścia z kostki radia, patrząc na schemat od lewej:

nr 6 - przewód niebiesko/fioletowy, sygnał "+" głośnika prawego tylnego na wzmacniaczu wejście nr 2

nr 14 - przewód niebiesko/szary, sygnał "-" głośnika prawego tylnego na wzmacniaczu wejście nr 1

nr 2 - przewód niebiesko/czerwony, sygnał "+" głośnika prawego przedniego na wzmacniaczu wejście nr 15

nr 11 - przewód niebiesko/brązowy, sygnał "-" głośnika prawego przedniego na wzmacniaczu wejście nr 14

nr 3 - przewód żółto/niebieski, sygnał "+" głośnika lewego tylnego, na wzmacniaczu wejście nr 3

nr 12 - przewód żółto/szary, sygnał "-" głośnika lewego tylnego na wzmacniaczu wejście nr 4

nr 1 - przewód żółto/czerwony, sygnał "+" głośnika lewego przedniego na wzmacniaczu wejście nr 16

nr 8 - przewód żółto/brązowy, sygnał "-" głośnika lewego przedniego na wzmacniaczu wejście nr 17

nr 9 - przewód czerwono/biały, najprościej pisząc, to zasilanie z aku

nr 16 - przewód biały - antena

nr 4 - przewód biało/brązowy - wyciszenie, tzw. telefon mute

nr 13 - przewód szaro/czarny - wejście ze ściemniacza

nr 5 - przewód fioletowo/biały - 12V po zapłonie

nr 10 - przewód czarno/biały - wchodzi od licznika

Jeżeli u Ciebie będą inne kolory przewodów w kokpicie to możesz zobaczyć jakie kolory przewodów wchodzą na które wejścia na wzmacniaczu i na tej podstawie ustalić od których głośników są przewody w kokpicie.

Pozostałe wejścia (9, 16, 4, 13, 5, 10) i odpowiadające im kolory przewodów powinny być niezmienne.

Edytowane przez yaz

pzdr

yaz

Opublikowano

Dobra yaz, daj sobie spokój ja skonczyłem z głupotami, i wyciągłem z tego wnioski....

Co do kostki, to w E32 jest mniej kolorów, tylko inne odcienie :evil:

Spróbuj sposoby yaz-a.

Opublikowano

Cześć

Tak się przyglądam temu YAZ i widzę że chyba w moim E32 jest wybrakowane okablowanie o przewody niebiesko-czerwone i niebiesko-fioletowe - dwie pary skręcone żółtych mam. Rozbiorę tunel i zobaczę gdzie mogło wciąć te kable, o ile w ogóle występowały.

Bo ja miałem odczucie że do radia idą dwie pary przewodów głośnikowych tj Audio L + i - oraz Audio R + i - a reszta to właśnie przewody prądowe w stylu +12 podtrzymanie etc.

Czy moja wersja jest prawdopodobna?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
...jest wybrakowane okablowanie o przewody niebiesko-czerwone i niebiesko-fioletowe

Tzn. brakuje Ci tylko niebiesko/czerwonego i niebiesko/fioletowego, a niebiesko/szary i niebiesko/brązowy masz?

Wygląda jakby brakowało sygnałów plusowych prawej strony.

...dwie pary skręcone żółtych mam...

Czyli masz 4 przewody żółte?

...do radia idą dwie pary przewodów głośnikowych tj Audio L + i - oraz Audio R + i - a reszta to właśnie przewody prądowe w stylu +12 podtrzymanie etc.

Zgadza się. W sumie masz 8 przewodów głośnikowych, 4 plusowe i 4 minusowe. Ich poprawne podłączenie zapewnia właściwą polaryzację, ale to oczywista oczywistość.

pzdr

yaz

Opublikowano

Cześć

@yaz mam tylko 4 przewody żółto-kolorowe najprościej chyba bedzie jak zrobię zdjęcie jak to wyglada u mnie bo pisząc ze mam audio l i audio p miałem na myśli ze mam 4przewody tylko głośników więc wydaje mi sie ze gdzieś sa te pozostałe....