Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Opublikowano

Czesc.

Ostatnio zauwazylem ze temperatura mojego auta w jezdzie po miescie lub na postoju potrafi dojsc do 97 C. W trakcie normalnej jazdy lub w trasie temperatura oscyluje 89-92.

Czy taka sytuacja jest prawidlowa ? Na zagranicznych forach zdania sa podzielone. Dodam, że termostaty niedawno byly wymieniane. Na kompie nie ma bledow. Przez jakis czas mialem blad DDE 4030 - blad czujnika cisnienia spalin. Okazalo sie ze wystarczylo poruszyc kabelek. Czytalem gdzies ze przy chipowanym aucie moze byc cieplej jak rowniez przy regeneracji DPF.

Czy powinienem sie martwic ? Co moze byc powodem takiego stanu?

Opublikowano
mam tak samo, moim zdaniem naturalna sprawa jak stoisz w korku i czesto przyspieszasz / hamujesz lub gdy stajesz po szybkiej jezdzie
Opublikowano

Sami sobie stwarzacie problemy ..... wszystko jest ok, tak ma być .

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano
Ufff :) dzieki. Wlasnie wszyscy zawsze pisza ze ma byc 88-92 stad moje pytanie. Pozdrawiam :)
Opublikowano
Robiłem kiedyś test i nawet przy nie w pełni sprawnych termostatach można na postoju osiągnąć ponad 100'C. Czyli wszystko w normie.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam,

proszę o sprawdzenie, przy jakiej temperaturze zaczyna pracować u was wentylator w 3.0d.

Zauważyłem ze w trasie mam temp. w granicach 91-96 to norma?

W dieslach trochę jest inaczej niż w benzynach :D

320D wentylator włacza się przy 97 stopni

A w Benzyniakach z tego co czytałem to nawet dochodzi do 108-110 zanim wentylator ruszy

Mysle ,ze w 330D to będzie tez 97 stopni

icon4.png
Opublikowano

Przy obecnych temperaturach zewnętrznych powyżej 25'C, temperatura silnika w okolicach 95'C to norma.

Kiedyś na postoju doprowadziłem silnik do temp powyżej 100'C (chyba 100-104'C) na nie do końca sprawnych termostatach (termostat EGR kompletnie przepuszczał) i wentylator jeszcze się nie uruchomił.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Opublikowano

U matki po zmianie termostatów w 525D trzyma temperaturę 92-3* w trasie, w mieście nie sprawdzałem dokładnie ale więcej przy tych temperaturach, w 320D w trasie miałęm prawie zawsze idealnie 89-90, a w mieście i pod 100 podchodziło, i wsio jest ok tak ma być, nie szukajcie dziury w całym.

pzdr. Łukasz

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Panowie

Takie pytanie - czy stosowany olej moze miec wplyw na temperature pracy silnika?

Po ostatniej wymianie na Motul Specific LL04 zauwazylem ze w korku temperatura siega ok 97st.

Ostatnio po gorach siegala 103 st i to mnie zaczyna martwic.

Przy jezdzie po autostradzie przy spokojnej jezdzie 92 - przy lekkim bucie juz 96 wskakuje.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk 2

Opublikowano
Panowie

Takie pytanie - czy stosowany olej moze miec wplyw na temperature pracy silnika?

Po ostatniej wymianie na Motul Specific LL04 zauwazylem ze w korku temperatura siega ok 97st.

Ostatnio po gorach siegala 103 st i to mnie zaczyna martwic.

Przy jezdzie po autostradzie przy spokojnej jezdzie 92 - przy lekkim bucie juz 96 wskakuje.

Olej może mieć minimalny wpływ na temp. silnika. Zważywszy na miejsce gdzie teraz jesteś i panujące tam obecnie temperatury to temperatura silnika utrzymuje się w normie.

• Moderatorzy
Opublikowano

Dzieki. Jestem przewrazliwiony bo kiedys mialem przygode w gorach na chorwacji ktora skonczyla sie wystrzeleniem termostatu egr, wydmuchaniem uszczelki i peknietym blokiem silnika. Tak że wolę dmuchać na "zimne" :)

Opublikowano
Dzieki. Jestem przewrazliwiony bo kiedys mialem przygode w gorach na chorwacji ktora skonczyla sie wystrzeleniem termostatu egr, wydmuchaniem uszczelki i peknietym blokiem silnika. Tak że wolę dmuchać na "zimne" :)

co było powodem awarii? jak sobie poradziłes daleko od domu? laweta do PL czy naprawa w lokalnym serwisie?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Moderatorzy
Opublikowano

Laweta do PL. Powodem bylo rozsadzenie termostatu egr w starym e46 320d.

40 C + 4osoby na pokladze + bagaze + gory + ciezka noga zrobily swoje.