Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W zwiazku z tym ze slysze rozne teorie chce zapytac posiadaczy e36 z silnkiem m43 ewentualnie m40 jak sie zchowuja isch silniki po odkreceniu korka wlewu oleju. Jedni mowia ze silnik ma chodzi rowno tak jak z korkiem a inni mowia ze ma prawo nawet zgasnac albo moze nim rzucac...

Co mozecie powiedziec o pracy tego SILNIKA (film) ?

po odkreceniu korka obroty spadaja i silnik lekko drzy ale daleko jest mu do zagasniecia. no i te kropki oleju wylatujace, to chyba od lancucha???

zachowanie prawidlowe?

Opublikowano

Najprościej mówiąc jeżeli silnik po odkręceniu korka traci obroty znaczy, że jest sprawny. Silnik na którym odkręcenie korka nie robi wrażenia ma nieszczelności pomiędzy tłokiem a cylindrem.

Być może jest to zasługą jakości dźwięku, ale wydaj mi się, że ten silnik pracuje zbyt głośno

Opublikowano
Najprościej mówiąc jeżeli silnik po odkręceniu korka traci obroty znaczy, że jest sprawny. Silnik na którym odkręcenie korka nie robi wrażenia ma nieszczelności pomiędzy tłokiem a cylindrem.

Być może jest to zasługą jakości dźwięku, ale wydaj mi się, że ten silnik pracuje zbyt głośno

no wlasnie po obejzeniu tego jak przyszedlem do domu to az sie przestraszylem :/ na zywo zupelnie inny dzwiek, bardziej "miekki"

Opublikowano
Heh, a to numer, bo w wielu serwisach pytałem własnie o ten objaw i wszedzie włacznie z ASO powiedzieli ze nie powinno sie nic stac. To własnie spadek obrotow, gasniecie silnika itd swiadcza o jego niesprawnosci. Nawet kiedys w Moto-interii był odcinek o uzywanych autach w ktorym mowili o tym ze jak cos zaczyna sie dziac po odkreceniu korka lub wyjeciu bagnetu to lepiej takiego auta nie kupowac :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano

Temat bardzo interesujacy

U mnie po wyjeciu bagnetu nie ma roznicy ale jak odkrece korek

to na poczatku troche telepie silnikiem a potem sie normuje-mechanik twierdzi ze jest ok

Dodam ze silnik lyka troche oleju (M40)

Opublikowano

musze dodac ze na goracym silniku zachowuje sie troche lepiej, nie chalpie olej w ogole pewnie dlatego ze nizsze obroty(bez ssania) i chyba troche rowniej chodzi -

FILM DO POBRANIA

czekam na dalsze opinie i porownania bo juz sam nie wiem, na kazdym forum znajduja sie tacy co maja bardzo rozne zdania na ten temat.

oleju mi nie ubwa od wymiany do wymiany nic, staly poziom na bagnecie caly czas sie trzyma.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mi ktoś kiedyś tłumaczył,że podciśnienie w tym silniku jest tak rozwiązane,że ma tracić obroty po odkręceniu korka a jak nie traci to znaczy,że są przedmuchy.
Opublikowano

Witam!!!

nie jestem mechanikiem, wiec mam duze braki wiedzy, ale na prosty rozum to pod tłokami nie ma podcisnienia, no bo niby skad??? a raczej nadcisnienie wywołane suwem pracy, moze sie myle.....jesli tak to mnie poprawcie. A odma??? Po co ona jest??? czy nie czasem po to zeby usunac nadmiar nadcisnienia??? Skoro tak jest(jezeli tak jest) to po odkreceniu korka nie powinno sie nic stac w sprawnym silniku chyba..... pozdrawiam

POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
Witam!!!

nie jestem mechanikiem, wiec mam duze braki wiedzy, ale na prosty rozum to pod tłokami nie ma podcisnienia, no bo niby skad??? a raczej nadcisnienie wywołane suwem pracy, moze sie myle.....jesli tak to mnie poprawcie. A odma??? Po co ona jest??? czy nie czasem po to zeby usunac nadmiar nadcisnienia??? Skoro tak jest(jezeli tak jest) to po odkreceniu korka nie powinno sie nic stac w sprawnym silniku chyba..... pozdrawiam

Odma do usówania nadciśnienia :shock: :shock: :shock: :roll:

Ona raczej doprowadza powietrze.

Opublikowano

Ona raczej doprowadza powietrze.

Witam! Z tego co wiem odma raczej nie doprowadza powietrza bo i po co doprowadzac powietrze no i jeszcze samo nasuwa sie pytanie dokad niby mialaby doprowadzac powietrze (kolektor dolotowy po to jest) i po co w komorze korbowej powietrze dodatkowe. I jak macie pisac takie dyrdymaly wyssane z palca ze odma jest do doprowadzania powietrza i takie tam inne to jakis poczatkujacy wlasciciel naszych pieknych samochodow jest w stanie w to uwierzyc i zaczac naprawiac dobrze dzialajacy silnik. Pozdrawiam

Opublikowano
przeciez to jest super proste po odkreceniu korka od wlewu oleju przez odme dostaje sie lewe powietrze i stad spadek obrotow (w dobrym silniku musi wystapic) tak samo jakby zrobic sobie dziure w gumie idacej od przeplywomierza do przepustnicy tez praca silnika niebedzie wtedy super a u tych u ktorych po odkreceniu korka wlewu oleju nic sie nie dzieje to mysle ze poprostu moze maja zatkany waz odmy.
Opublikowano
przeciez to jest super proste po odkreceniu korka od wlewu oleju przez odme dostaje sie lewe powietrze i stad spadek obrotow (w dobrym silniku musi wystapic) tak samo jakby zrobic sobie dziure w gumie idacej od przeplywomierza do przepustnicy tez praca silnika niebedzie wtedy super a u tych u ktorych po odkreceniu korka wlewu oleju nic sie nie dzieje to mysle ze poprostu moze maja zatkany waz odmy.

trafna uwaga!!!! ale jak teraz mam za pomoca tego sposobu diagnozowac silnik??? czy zuzyty czy nie i tak powinien zakulec jesli lapie lewe powietrze!!!!!!!! pozdro

P.S. jak mi lapal lewe powietrze na antywybuchu, byl slabszy, wiecej palil, halasowal przy zasysaniu, lecz nie falowal, ale moze to nie jest regula. Poza tym odma jest przed przepustnica i ilosci powietrza na wolnych obrotach reguluje silniczek krokowy jak sie wydaje. A jezeli chodzi o zatkana odme to zaraz po uruchomieniu silnika(z zakreconym korkiem) zaraz gasnie.

SZEROKOSCI

....dzis z rana cos mnie tknelo i wyjalem bagnet i korek......i nie stalo sie .....................NIC........ :( to zle czy dobrze bo juz nie wiem sam...????? mam spadaczone auto czy jak???

jeszcze raz pozdro