Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie w pon. oddaje samochód do mechanika, bo chce go przygotować bo kupnie.Akuratnie chcę wymienić tak jak w temacie : Filtr paliwa ,oleju, powietrza + wymiana oleju, a wężyki ciśnieniowe też warto wymienić?

Mam pytanie macie jakies firmy przetestowane dotyczace filtrow? bo części akurat chcę sam kupić i podstawić tylko auto na wymianę. I coś mi stuka z prawej strony czuje to na takich drogach wyboistych jak trzaska, muszę dać to też mechanikowi zobaczyć bo strasznie to słychać

Opublikowano

wężyki można najpierw sprawdzić wizualnie czy nie są poparcaiłe. ale wymiana napewno nie zaszkodzi. wężyki najlepije silikonowe.

co do filtrów to mann lub bosch.

warto wymienić też odme i sprawdzic stan koła pasowego, poduszek pod silnikiem i skrzynią i klapki w kolektorze.

co do pókania to obstawiam sworzen na wahaczu. ale to tylko moja wersja. może byc łacznik, końcówka drążka bądz tuleja wahacza.

poczytaj tematy co warto wymienić, sprawdzić i będziesz wszystko wiedział :)

Opublikowano
Dzis akurat tankowalem i wyjezdzalem z stacji tylem i zjezdzalem z kraweznika majac skrecone kola i kurde tak cos z tej prawej strony stuknelo ze az sie wystraszylem i nie wiem czy na cos najechalem czy cos tam tak wyrabane mam, bo na drodze znoiw normalnie wszystko gralo.. tylko te wyboje i wlasnie krawezniki jak zjezdzam tylem przy skreconych kolach to taki szlag dostaje..co do poduszek pod silnikiem itp to narazie nic nie stuka nie szarpie autem zadnych problemow nie mam i kasy na to tez nie, narazie od podstaw zaczynam aby silnik dobrze chodzil;p czyli oleje plyny itp;D potem podzespoly :> a cena odmy jaka jest? a wahacz albo tuleje jakiej firmy macie? jakie najlepsze na nasze polskie drogi..
Opublikowano
jeśli nie wiesz kiedy była wymieniana odma to obowiązkowo ja wymień. Jeśli chodzi o marki wahaczy czy innych częsci to wszyscy polecają na tym forum lemforder albo meyle, ale jak założysz tanie to też chwilkę będziesz miał spokój. Filtry mann, bosch
Opublikowano
A jaki koszt odmy jest? tak mniej wiecej?:) na jakis koszt sie nastawic bo musze cos do zycia zostawic;D za wahacz z meyla widze koszt to okolo 400 szt. czyli z robota z 1000zl a potem tylko wymiana tulei w nim jak cos stuka tak? bo slyszalem ze w nich jest cos takiego ze tylko potem wymienia sie tuleje jak dobrze pamietam a nie caly wahacz. Nie znam sie zbyt na mechanice i nie wiem co dokladnie:]
Opublikowano

koszt odmy to 60-100 zł zerknij na allegro (odma albo separator oleju) albo na sklep reklamujący się u góry. , jak masz parę kluczy to bez problemu sam możesz wymienić, zresztą tak jak i oleje i filtry, a także wężyki. Na forum masz masę instrukcji co i jak łącznie ze zdjęciami. Wahacze meyle hd maja wymienne sworznie.

A jakbyś się zdecydował sam na wymianę wahaczy to: viewtopic.php?f=15&t=215376

Opublikowano
Hmm pracuje w sklepie rowerowym naprawiam rowery , ale szczerze do samochodu takich rzeczy bym nie chcial sam moze robic..:> bo nie wiem gdzie co jest , niechce czegos spieprzyc , zebym na trasie gdzies nie stanal, wiadome szkoda troche tych 100 - 200 zl za robote tych filtrow itp moze troche mniej , ale wole jak mi to zrobi fachowiec bo niechce nic zniszczyc;p
Opublikowano

Popieram wypowiedzi o konieczności wymiany odmy :cool2: - najlepiej kompletnej. Ja zapłaciłem ~200,- za kpl z separatorem, ale nie licz na to że ktoś się wcześniej nad tym pochylił. Objawy zapchanej odmy po wymianie na nowy olej mogą się poważnie nasilić.

Jedynie wymiana filtra paliwa jest nieco kłopotliwa i trochę ropy może się polać.

Opublikowano
Ja akurat z Leszczyn obok Rybnika śląsk (katowice) a jeszcze jedno pytanie czy kazdy model bmw z e46 ma wykaz spalania? bo przełaczam na przycisku BC wynik spalania a on mi chyba srednia pokazuje bo w trakcie jazdy sie nie zmienia ciagle mam 5.6 chyba , ze nie ma jakiegos polaczenia ten przycisk BC bo nie zawsze mi dziala jak juz gdzies wczesniej wspominalem.
Opublikowano

nie ma chwilowego spalania, jest średnie.

Aby je skasować przytrzymaj guzik BC jak jesteś na funkcji spalania, tak samo możesz skasować srednią prędkość. Polecam tankować do pełna i za każdym razem kasować spalanie i wtedy jak tankujemy znowu to wiemy jak bardzo oszukuje. Mi już i zaniżał i zawyżał komputer o nawet 2l wiec tym sie nie ma co sugerować :)

co do wymiany filtrów i oleju czy odmy to jest to proste jak się ma chociaż teorie albo sie widziało jak to się robi. Ogólnie trzeba pare srubek odkrecic i zdjac plastikowe obudowy i to tyle. Problemów troche robi filtr paliwa, w przedlifcie jest to 30sec a w polifcie dłuzej duzo :) jak masz dostep do kanału albo podnośnika i troche czasu wolnego to bez problemu ogarniesz.

szukam
Opublikowano
No wlasnie , ze teori tez zbytnio nie znam bo nigdy sie nie zajmowalem i nie iteresowalem tak doglebnie mechanika samochodowa:] kanalu tez nie mam :/ a zastanwiam sie teraz, czy wieminic najpierw filtry oleje plyny itp czy to co wali mi z prawej strony.. bo niechce zeby mi cos tam bardziej sie wyrabalo a mechanika musialbym zapytac czy na tym oleju jeszcze spokojnie objezdze a duzo km nie robie takze rozmyslam teraz co zrobic;]
Opublikowano
zastanwiam sie teraz, czy wieminic najpierw filtry oleje plyny itp czy to co wali mi z prawej strony.. bo niechce zeby mi cos tam bardziej sie wyrabalo a mechanika musialbym zapytac czy na tym oleju jeszcze spokojnie objezdze a duzo km nie robie takze rozmyslam teraz co zrobic;]

Sporo zależy od tego kiedy auto było na poprzednim serwisie, czy poprzedni właściciel dodał do auta jakąś dokumentację serwisową (książka, rachunki itp)?? Jeżeli nie wiesz kiedy była ostatnia wymiana to lepiej się tym zająć jak najszybciej. Z tego co się orientuję w silniku diesla na oko nie da się określić stanu przepracowania oleju. Od razu sprawdzą co tam puka/stuka.

Kilka dni temu za przegląd auta zapłaciłem ok 170zł + olej+ filtry. Wydatek nie aż tak wielki, a mam spokojną głowę :cool2: Sprawdzony silnik, zawieszenie, hamulce, wydech itp itd.

Opublikowano
No w ksiazce mam gdzies napisane kiedy gosc i przy jakim przebiegu wymienial w serwisie bmw w neimczech olej jak dobrze pamietam przy 195tys a teraz mam 200tys.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja akurat z Leszczyn obok Rybnika śląsk (katowice) a jeszcze jedno pytanie czy kazdy model bmw z e46 ma wykaz spalania? bo przełaczam na przycisku BC wynik spalania a on mi chyba srednia pokazuje bo w trakcie jazdy sie nie zmienia ciagle mam 5.6 chyba , ze nie ma jakiegos polaczenia ten przycisk BC bo nie zawsze mi dziala jak juz gdzies wczesniej wspominalem.

Chwilowe spalanie masz na zegarach, pod obrotomierzem. Jak przycisk BC nie zawsze działa to zapewne czeka Cię wymiana przewodów w manetce, bo się przecierają.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No tak to juz wiem:> dzis skasowalem te liczydlo i w trakcie jazdy pokazywalo spalanie normalnie, ale jak juz zgasilem samochod to potem na 4.8 sie zmienialo tylko o 1 albo na 4.9 albo na 4.7 . Po kazdej jezdzie trzeba bylo by kasowac zeby pokazywalo tak jak na poczatku tak?:>
Opublikowano

nie po kazdej jeździe. Tankuj auto do pełna i wtedy kasuj. To jest spalanie średnie !!! jak zrobisz 2km to zmienia się co chwile, jak pojeździsz 800km to wtedy bedzie pokazywać miarodajnie.

jak bedziesz co chwile kasować to nigdy sie nie dowiesz, ja moge skasować i pokaze mi spalanie 3l, a moge skasować i pokaze mi 23l, wszystko kwestia odcinka na jakim jest dokonywany pomiar. Zrób tysiac km i porównaj wynik komputera z tym co wyjdzie na stacji. Chyba wiesz jak sprawdzic ile auto pali realnie co do mililitra.

szukam
Opublikowano
u mnie zawsze zaniża :cool2: im wyższe spalanie tym większe przekłamanie. Przykładowo jeżeli komp wskazuje powiedzmy 3,6 to realne spalanie to ok 5l, natomiast jak pokazuje 8 to realnie pali 10. Sprawdzane na dolewkach do pełna :wink: