Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wspaniała!

Też jezdze na 16" ale w poprzedniej generacji no i RunFlat. Faktycznie cos czuc przy nierownosciach ale po moim poprzednim aucie to i tak kosmos w komforcie :8)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
wreszcie!

Po prawie 3 miesiacach jest f21 120d xdrive. :mrgreen:

Niestety albo nie umiem albo nie moge dodac zalacznikow dlatego na razie bez fotek.

Z wyposarzenia takie niezbedne dla mnie minimum, poza tym ograniczalem sie finansami a wiec

- sportowe fotele z podporka ledzwiowa

- podgrzewane

- sportowa kiera

- BT

- troszke lepsze radio chyba hi fi to sie nazywa

- xenon

- deska rozszerzona

- klima auto

- kolor czarny

- fele alu 16

To chyba tyle z najwazniejszych spraw :-)

Co do pierwszych wrazen to trzyma sie drogi jak wariat. Pozycja za kierownica genialna. Na razie jeszcze delikatna jazda.

Dopiero 300km wiec zapaszek nowej fury jest wyczuwalny. Z minusow to mogloby byc troche ciszej no i diler mnie wkopal zapewniajac ze w standardzie sa 2 gniazdka 12v a tu klops - jest tylko 1.

Spalanie na razie 6,6.

Pozdro

Moim zdaniem bardzo fajnie i rozsadnie skonfigurowane auto :cool2: Fakt, ze 120d / 125i juz w serii maja niektore dodatki za ktore trzeba doplacac w slabszych wersjach oznacza ze w ich przypadku nie trzeba koniecznie posilkowac sie pakietami i w gruncie rzeczy wystarczy dobrac raptem pare dodatkowych opcji. Osobiscie zamienilbym xdrive na automatyczna skrzynie ale wlasciwie nic wiecej bym nie zmienial.

Pzdr, MtothaJ
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Obok swojego domu mam stacje kontroli pojazdow i wczoraj wracajac z roboty postanowilem sprawdzic czy moga mi zwazyc obciazenie osi :-) chcialem sprawdzic legendarny rozklad masy 50/50 :-)

No i obciazenie :

Przednia os - 730 kg

Tylna os - 490 kg

Ze mna na pokladzie 80kg i 15 l ON w baku. Jakby dolac do pelna to pewnie zrobiloby sie 530 kg na tylnej osi.

Daje to rozklad masy ok 58/42 ewentualnie 60/40. :shock:

Mam xdrive ktory doklada do masy calkowitej ok 80kg i to pewnie idzie glownie na przednia os.

Pomiar moze byc o tyle zakrzywiony ze samochod stal na wadze raz jedna osia raz druga, pewnie gdyby jednoczesnie stal przednia i tylnia na dwoch wagach wynik moglby byc troche inny.

Pozdrawiam

• Moderatorzy
Opublikowano

No to ciut słabo... ale pewnie w rwd jest elegancko.

Ale w szoku jestem jak lekkie jest to auto :) wychodzi 1220 kg :) Przy 4x4 to jest piękny wynik.

Opublikowano

To prawda. W RWD będzie pewnie lepie a w benzynie pewnie jeszcze lepiej. Jednak ten diesel trochę waży.

Co do masy to jakaś dziwna sprawa. W katalogach BMW jest prawie 1500 kg, w dowodzie rejestracyjnym 1420, a na wadze ...sam widzisz

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Maly edit:-)

15 k km przejechane. Olej i filtr zmieniony po 12 k km, bez kasowania inspekcji olejowej.

Wymieniona 1 opona, wyrosla na niej bulwa z boku po uderzeniu w korzen a tak poza tym wszystko cacy :-)

Za chwile zmiana na zimowki.

Spalanie srednie od nowosci nie kasowane 6,4. Ostatnio na trasie jadac spokojnie 90km/h rozmawiajac przez telefon, w cieniu aerodynamicznym 4,9. A tak standardowo po miescie ok 6,8-7l. Sprawdzilem tez komputer i zaniza mi spalanie o 0,4l

No i chce juz śniegu!!! :mrgreen:

Pozdrawiam

Opublikowano
nie wiem jak ty potrafisz jedynka jezdzic w tunelu.... z predkoscia 90..... mnie az noga boli od takiej jazdy... ;) nigdy nie udalo mi sie sprawdzic jak ekonomiczny moze byc moj stary m47.....
Opublikowano
Co do jazdy w tunelu aerodynamicznym to proponuje zlapac jakiegoś tira i podjechać na jakies pol metra-metr , wtedy jest dopiero fajne spalanie :mrgreen:
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
sporo kunia tylko moment wysoko i traci przez to na elastyczności

To raczej wynika że zbyt słabego obciążenia na hamowni i braku rozkrecenia turbo niż faktycznie wysoko leżącego momentu.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
To prawda. W RWD będzie pewnie lepie a w benzynie pewnie jeszcze lepiej. Jednak ten diesel trochę waży.

Co do masy to jakaś dziwna sprawa. W katalogach BMW jest prawie 1500 kg, w dowodzie rejestracyjnym 1420, a na wadze ...sam widzisz

W dowodzie masz wagę z homologacji. Bez kierowcy i bagażu. Bmw uwzględnia wagę auta plus kierowcy 68 kg i 7 kg bagażu oraz ztcp 3/4 zbiornika paliwa.

Na pusto wychodzi odpowiednio mniej. Co do podziału to masz racje - cala masa niemal jest przy x-drive na przedniej osi. Dlatego ja bym nie kupił x-drive gdybym nie był zmuszony okolicznościami.

Btw gratuluje auta.

P.s ile kosztował Power kit?

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

PKit kosztował mnie z robocizną ok 5,5k pln (robocizna po dużej znajmości w aso)

Co do rozkłądu masy i zachowania auta to rozkład masy nie oddaje wrazen z jazdy. Cały życie (może z wyjątkiem dużego fiata 20 lat temu) jeźdizłem różnymi fwd i płużenie przodem na zakrętach było zawsze. Teraz mimo tego że na przodzie jest stosunkowo dużo kg to auto zachowuje się zupełnie inaczej. Oczywiście bardzo trudno je wyprowadzić z równowagi ale na śliskim ze zdjętymi kagańcami zamiata tyłem jak rwd. Trudno sprowokować je do podsterowności, nawet jak wyjedzie na chwile (ułamek sek) przodem to tył zaraz nadgania.

Także co do wrażeń z jazdy to jest fajnie. Co jest złudne (były o tym dyskusje) to poczucie bezpiecvzeństwa. Poziom przyczepności jest ogromny, np na dużych kałużach nic się nie dzije. Tam gdzie normalnie rzucało przodem, kierownica robiła się miękka (aquaplaning) tu po prostu jadę i nic się nie dzieje.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Z nowości to zostałem wezwany na akcje serwisowa. Udrożnienie, wymontowane kanałów odplywowych z lewej i prawej strony w przedziale sterowników, w których mogą gromadzić się np liście. Brak odpływu może spowodować zbieranie się wody i uszkodzenie sterowników.

Zwróciłem na to uwagę jesienią ze liście wpadły mi w miejsce do którego mam trudny dostęp, wyciagalem je odkurzaczem. Podejrzewam ze chodzi właśnie o te miejsca, no ale zobaczymy.

Czas robocizny 1h.

Załatwię to podczas przeglądu, juz niedługo.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pierwszy oficjalny przegląd za mną - wyszło 27 kkm. Akcja serwisowa zrobiona. Brak usterek.

I najważniejsze ze koszt to 0 pln :-) i tak do 100 kkm. Fajne uczucie, trochę kosztowało przy zakupie ale teraz trochę sie juz o tym zapomniało :-)

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

I kolejny międzyserwisowy przegląd olejowy (olej + filtr) zrobiony, bez kasowania inspekcji - 42k km. Komputer pokazuje jeszcze 12k km do przeglądu. Akurat na zimę nowy olej.

No i ponieważ w okolicy gryzonie upodobały sobie kable w audi sąsiadów, na wszelki wypadek wszystko wypsikane sprayem odstraszającym.

Poza tym, odpukać, bez usterek :-). Pozdrawiam i pewnie kolejny post po przeglądzi

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

I kolejny przegląd zrobiony po 52 k km. Bez usterek. Do standardowych czynności objętych przeglądem doszły klocki tył, przód jeszcze 8 k km jeśli czujnik dobrze wskazuje.

Wszystko w ramach gwarancji rozszerzonej - koszt 0 pln :mrgreen:

p.s.

Pochwalili wymiany oleju i filtru w połowie okresu standardowego przeglądu. Mimo że BMW nie rekomenduje zalecają wymianę oleju w skrzynce rozdzielczej i skrzyni biegów w okolicach 80 - 100 k km.

Opublikowano

A jak masz wykupiony ten standardowy BMW Service Inclusive, to płacisz za klocki i tarcze, tak?

Ja będę miał jeszcze przedłużoną gwarancje na 5lat.

Sorry, jestem nowy w temacie BMW :)