Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich ponownie. Chciałem się podzielić z wami nieprzyjemnym dla mnie zdarzeniem które mnie ciągle męczy, Po zakupie e65 postanowiłem wymieniać wszystko co sie powinno wymienic po zakupie auta.. takie były wasze rady. Doszło do skrzyni biegów ... i tu moje krótkotrwałe szczeście z jazdy tym autem się skonczyło... :( Żałuje tej wymiany jak nieczego innego. Kosztowała mnie jakies 1500 zł a dużo wiecej bym dał aby cofnąć tą wymiane i nic nie ruszać nawet bez zwrotu tych pieniedzy. Więc do rzeczy... po wymianie oleju w skrzyni jakichs 6-7 litrow ravenolu czy jakos tak i nowej miski z filtrem moja skrzynia zaczęła pracowac tragicznie... Kiedy byłem przy tym jak zlewali stary olej mówili ze nie ma nawet opiłkow na magnesie ani że olej nie jest straszny i mocno nie smierdzi. Auto stoi przed domem i nawet nie chce mi sie do niego wsiadac... Przed wymianą zmiany begów były płynne prawie że nie wyczuwalne. Teraz przy redukcji kopniaki, szarpniecia przy zmianie biegów po prostu jestem załamany... :( proszę was o jakies rady co robic??? jak to jest możliwe ze przed chodziła bardzo ładnie bez dziwnych objawów , a teraz auto jest nie do jazdy :((( pomocy !
Opublikowano
Jedź do innego mechanika, żeby sprawdził poziom oleju. Pojemność skrzyni to 9,5 litra. Nie pamiętam ile mi dolewali przy statycznej wymianie ( zawsze coś zostaje w sprzęgle ). Wymieniałem już 2 razy i nic z tych rzeczy, o których Ty piszesz.

Pzdr,

Wojtek

Opublikowano
Jedź do innego mechanika, żeby sprawdził poziom oleju. Pojemność skrzyni to 9,5 litra. Nie pamiętam ile mi dolewali przy statycznej wymianie ( zawsze coś zostaje w sprzęgle ). Wymieniałem już 2 razy i nic z tych rzeczy, o których Ty piszesz.

Byłem kolego na drugi dzień zeby sprawdzili poziom oleju na bardzo rozgrzanym silniku i na odpalonym odkrecili dolny korek na misce zlecial olej odrazu zakrecil powiedzial mi ze jest stan i ze tak ma byc i kazali jechac....

Opublikowano
Tak jak kolega napisał

-jedż do innego mechanika.

Tylko ze jest taki problem że nie wiem do jakiego??? Z Gubina jechalem specjalnie do starego kisielina bo niby tam tylko zajmują sie skrzyniami automatycznymi ale od razu mi tam zawiało amatorką... nie podobalo mi sie kompletnie nic, babka nie daje rachunków, unika tego jak ognia, i w ogole ci mechanicy tez nie wygladaja na ogarnietych w tym co robią... brak komputerów, podnosnik ledwo co podołał podniesc moją e65... pomóżcie mi bo nie wiem co robic :mad2: było super, a jest teraz tragedia i to jeszcze jestem chudszy o prawie 1500zl...

Opublikowano
Cóż, tak jak piszą koledzy - najważniejsze, to dobry mechanik od skrzyń. Ja z czystym sumieniem mogę Ci polecić BETMAR z Baczyny koło Końskich (tel. 604920671), ale to daleko dla Ciebie. Może przejazdem będziesz, albo szukaj bliżej fachowca.
Opublikowano
Przy wymianie statycznej wchodzi oliwy max 6l. a więc te 7 może być podejrzane , koniecznie trza sprawdzić stan ,po drugie to zerowanie wartości adaptacyjnych skrzyni ,a po trzecie taka usługa z gratami kosztuje max 1tys.oskalpowali cie mocno kolego.
Opublikowano
Przy wymianie statycznej wchodzi oliwy max 6l. a więc te 7 może być podejrzane , koniecznie trza sprawdzić stan ,po drugie to zerowanie wartości adaptacyjnych skrzyni ,a po trzecie taka usługa z gratami kosztuje max 1tys.oskalpowali cie mocno kolego.

Doliczyłem także dojazdy sama wymiana własnie lekko ponad 1000zł.. ale co z tego/??? autem nacieszyłem się tydzień, a teraz stoi bo przykro się nim jeździ, kieszeń chudsza o sporo kasy, a auto jak chodziło pięknie tak teraz nie chce mi sie nawet do niego wsiadac... :( nie wiem co dalej... Co by sie nie działo to nigdy wiecej nikt mnie nie namowi do wymiany oleju w skrzyni która chodzi dobrze... jak zacznie szarpać to wtedy wymiana. Nie mam pojecia co sie stało z moją skrzynka .. chciałem dla niej dobrze, olej miska, filtr i [BAD]..... :mad2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Doliczyłem także dojazdy sama wymiana własnie lekko ponad 1000zł.. ale co z tego/??? autem nacieszyłem się tydzień, a teraz stoi bo przykro się nim jeździ, kieszeń chudsza o sporo kasy, a auto jak chodziło pięknie tak teraz nie chce mi sie nawet do niego wsiadac... :( nie wiem co dalej... Co by sie nie działo to nigdy wiecej nikt mnie nie namowi do wymiany oleju w skrzyni która chodzi dobrze... jak zacznie szarpać to wtedy wymiana. Nie mam pojecia co sie stało z moją skrzynka .. chciałem dla niej dobrze, olej miska, filtr i [bAD]..... :mad2:

Koledzy PRZESTROGA!!! TEMAT ROZWIĄZANY!

Problemem szarpiącej skrzyni było to ze zalali o 4.5 litra oleju za mało ..... :/ zrobiłem na tym jakies 180 km bo na drugi dzien pojechalem jeszcze raz do niej zeby sprawdziła poziom oleju ... WTF??? stwierdzili ze jest stan, i cud ze skrzynia pracuje jak dawniej...

Strzeżcie się tego miejsca --- AUTOMATYCZNE SKRZYNIE BIEGÓW "FALGER" ul. Pionierów Lubuskich 20

66-002 Stary Kisielin k/ Zielonej Góry

Opublikowano

:shock: masakra

To cud, że nic nie nawaliło. Automaty są b.wrażliwe na niedobór oleju. Dobrze, że nie jeździłeś dużo

Opublikowano
:shock: masakra

To cud, że nic nie nawaliło. Automaty są b.wrażliwe na niedobór oleju. Dobrze, że nie jeździłeś dużo

Gość który mi ten olej dolewał powiedział to samo... że to cud że nic się nie stało. Gdybym jeszcze trochę pojezdził to kosztowało by mnie to 8 tys zł przez kompletny brak doswiadczenia w/w "warsztatu"

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

:cool2: Podobny przypadek

tez mialem taki problem w swoim aucie a co sie okazalo ze mialem drobny wyciek z miski i zaciagnalem auto na warsztat po spuszczeniu oleju ze skrzyni okazalo sie ze zostalo w skrzyni 3 litry oleju.. po wymianie tej dziwnej plastikowej miski i dolaniu oleju(okolo 6,5) poprwilo sie i to odrazu.. Nie wiem co za baran wymyslil do takiego auta plastikowa miske .. A co do warsztatow wiadomo nigdy nie jest powiedziane ze zawsze musi byc ok raz robia lepiej raz gorzej .. i dlatego najlepiej jezdzic do swojego stalego mechanika bo wie wszystko na temat auta a nie wszedzie gdzie sie da bo pozniej dzieja sie takie sytuacje.. a chlopaki moze poprostu nie wiedzieli jak to zrobic albo glupi przypadek badz poprostu blad w sztuce.. A olej trzeba wymieniac bo w srodku jest zwykla gabka ktora po czasie sie napewno sie brudzi i zapycha.. ja wymieniam olej u siebie co 40-50 tys. km i nigdy nie bylo z tym problemu a zalecenia serwisu sa takie zeby nie robic bo pozniej skasuja 5 tys za naprawe skrzyni jak nie lepiej a nie tys zl za wymiane oleju z filtrem.. A co do tego warsztatu to skoro nazywaja sie skrzyniarzami i robia to caly czas to moze dali na ta wymiane jakiegos swierzaka ktory nie mial pojecia co robi albo jakies nie dopatrzenie szefa.

I niestety o skrzynie trzeba dbac koszt nie jest duzy a napewno przedluzy zywotnosc naszej maszyny!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Byłem kolego na drugi dzień zeby sprawdzili poziom oleju na bardzo rozgrzanym silniku i na odpalonym odkrecili dolny korek na misce zlecial olej odrazu zakrecil powiedzial mi ze jest stan i ze tak ma byc i kazali jechac....

No przeciez alarm powinien juz wtedy zadzwonic, jak mozna poziom na rozgrzanym sprawdzac? Po drugie ja jestem zwolennikiem wymiany dynamicznej, wiadomo, ze min 10 musi wejsc i koniec, po trzecie, zanim kolega zacznie h..e na nas wieszac za to ze doradzamy wymiane, niech upewni sie, ze wszystko zrobiono jak nalezy...