Skocz do zawartości

Filtr kabinowy - jakiej marki wybrac?

Bert Mega Wariat

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,chcialem wymienic filtry kabinowe u siebie i zaczolem czytac troche o tym,w zasadzie zadnych konkretow,wszyscy upieraja sie by uzywac Filtrona,akurat mam go u siebie i nie powiem zeby byl rewelacyjny.Gorna polka bardzo sie ceni,pytanie tylko czy warto ?Czy naprawde jest roznica w jakosci powietrza miedzy filtrem Manna a np.Alco ? co wy na to ? :wink:

W PL uzywalem rzeczonego Filtrona i bylo zawsze ok ( ale to w Saabie bylo :norty: ). W BMW w NL laduje Boscha albo Manna, ktore sa tu najpopularniejsze oraz w zasadzie niedrogie i sa swietne. Co do tanszych marek nie wiem - nie mialem.

Teraz zdaje sie weszla moda na weglowe filtry czy cos?

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

ja tez sie nie znam ale z tego co wiem weglowy filtr to nie moda tylko koniecznosc,posiadajac klimatyzacje,chodzi o osuszanie itp. Z ciekawosci spytam,ile eurakow kosztuje filtr Manna w Nl ?

Ja używam relatywnie tanich filtrów z węglem. Ten węgiel służy do neutralizacji nieprzyjemnych zapachów z otoczenia, nie do wilgoci... Różnica między węglowym a zwykłym jest bardzo duża, więc kup węglowy. W praktyce wiele serwisów wymienia te filtry co drugą wymianę oleju i w takich przypadkach polecam Ci filtry z najwyższej półki. Ja wymieniam co roku, bo te droższe też się zapychają.

Jeśli w dobrej cenie kupisz Filtrona lub inny w węglem - bierz śmiało.

• Zasłużeni forumowicze

Filtr węglowy służy do wyłapywania metali ciężkich które wydobywają się z rur wydechowych aut jadących ,czy stojących przed nami np. w korku .

Ja używam zawsze tylko najlepszych filtrów bo myślę ,że nie są to aż tak duże pieniądze ,żeby oszczędzać na nich każdy grosz .

Z ciekawosci spytam,ile eurakow kosztuje filtr Manna w Nl ?

Między 22-30 euro mniej więcej chodzą, zależy od sklepu/warsztatu.

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

Ja mam mann-a oba filtry. Wcześniej miałem 5cio letnie bo właściciel wymienił tylko po kupnie. Jakoś nie widzę różnicy. Nigdy szyby nie parują, A jeśli to baardzo rzadko w czasie burzy i to też chwilkę. Nie mam problemu z lodem od wewnątrz w zimę i śmierdzącą klimą. Wcześniej na tamtych starych też nie było problemu.

Dwa filtry kosztują ok 180zł. Ja wymieniam co drugi sezon.

• Zasłużeni forumowicze

Jak kupiłem swoją e39 to zakupiłem filtry z węglem aktywnym, ok 100pln za oba, niestety nie pamiętam jaka marka, ale nic z tych wyższych półek.

Rok później wymieniłem wszystkie filterki na boscha, i powiem że różnicy nie odczuwam żadnej, czyli chyba nie ma sensu przepłacać :wink:

dokladnie uwazam tak samo,cena zalezy oz marki,wlasciwosci pozostaja na podobnym poziomie.Nie ma sensu przeplacac,lepiej czesciej wymienic jesli jest taka potrzeba,dzieki :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Cokolwiek z aktywnym węglem będzie ok, czuć, że działają dopiero jak się jedzie za kopcącym dieslem, albo zajechanym benzyniakiem. Trzeba też pamiętać, żeby przepchać kanaliki odprowadzające wodę spod filtra (takie gumowe wystające wężyki z przodu dolnej obudowy), często lubią się liścmi zapychać.

• Zasłużeni forumowicze
tylko MANN

Uzasadnij dlaczego :wink:

Poza MANNEM I KNECHTEM pozostałe filtry są psedo węglowe np.FILTRON ma tworzywo imitujące węgiel lub zapraszam do mnie do sklepu pokaże różnice

• 6 lat później...
Wuczuwalna czyli? Węglowe są lepsze chyba że jeździsz tylko po polnych drogach i zależy ci na filtrowaniu kurzu. Jeśli jeździsz po drogach to tylko węglowe. Jak będziesz jechał za Januszem bez dpf i będzie klekot kopcic to i tak będzie smród w kabinie ale będzie mniej szkodliwych substancji.

Ja biorę węglowe manna. Wszystkie filtry kupowałem tej firmy. Lepiej kupić takiego manna węglowego i wymieniać raz w roku lub dwa jeśli jest się z wielkiego miasta i jeździ się non stop w korkach niż kuoic raz filtry za 400zl i dziadowac i jechać je odkurzaczem :mrgreen: bo już takie historie widziałem.

• Zasłużeni forumowicze

Ja biorę najtańsze; podobno węglowe, jakie są na alledrogo, około 40zł. Na wiosce podmiejskiej mamy takie zapylenie, że i tak muszę dwa razy do roku wymieniać, a filtr powietrza (silnikowy) po 10kkm jest zabity na maksa.

Ja biorę węglowe manna.

I tu ciekawostka. Też tak kiedyś myślałem, ale okazało się, że zwykły Kamoka miał 50% większą powierzchnię filtracji - półtora raza więcej żeber niż Mann. Oczywiście nie oznacza to, że będzie lepiej filtrować, bo pewnie różnią się materiały, z których są zrobione, natomiast jest to kwestia do zastanowienia. Poza tym E39 to są już tak stare auta, że wpierw należałoby rozebrać, wyczyścić i odkazić wszystkie kanały powietrza przed założeniem filtra z górnej półki, żeby taki filtr miał sens zastosowania.

Te lepsze filtry filtrują pyłki 2.5 mikrona, które są rakotwórcze, więc dołożenie tych ok. 30zł chyba nie jest na wyrost. Ja jednak wypróbuję tego Mana - FreciousPlus.

Poniżej jego opis dla zainteresowanych:

Filtry kabinowe MANN-FILTER FreciousPlus w jakości oryginalnego wyposażenia, niemal w 100% oczyszczają dostające się z zewnątrz powietrze z cząstek i szkodliwych gazów. Filtr prawie całkowicie zatrzymuje drobny pył z cząstkami, których średnica aerodynamiczna wynosi 2,5 mikrometra (PM 2,5) – dla porównania: te cząstki są 30 – 40 razy mniejsze od ludzkiego włosa. Powstaje on między innymi w wyniku ścierania się opon i tarcz hamulcowych. Te drobne cząstki mogą wnikać głęboko do płuc. Najmniejsze z nich dostają się przez pęcherzyki płucne nawet do krwiobiegu i mogą wywoływać choroby dróg oddechowych oraz raka. Ponadto filtr kabinowy FreciousPlus adsorbuje nieprzyjemne zapachy i trujące gazy, takie jak tlenki azotu i ozon. Zapewnia w ten sposób mniejsze stężenie tlenków azotu we wnętrzu samochodu. Dzięki powłoce biofunkcjonalnej o działaniu bakteriobójczym FreciousPlus wiąże ponadto alergeny mogące uwolnić się z pyłków oraz hamuje rozwój bakterii i pleśni.

Tutaj opis takich filtrów innych producentów:

https://motofocus.pl/informacje/nowosci/73745/filtry-kabinowe-przeglad-polskiego-rynku