Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!!!Dzisiaj lecac sobie autostrada okolo 220km/h musialem szybko wytracic predkosc do okolo 100km/h no i pojawil sie maly problemik.Hamulce jak by odmuwily posluszenstwa.Mialem wcisniety pedal hamulca ile sie dalo ale wyraznie bylo wyczuc ze poprostu auto nie chce hamowac.Czy powinien sie zalaczyc ABS przy takiej predkosci ?U mnie nic takiego nie nastapilo,poprostu zwalnialem a nie hamowalem.Czy moze Fading?Ale hamulce specjalnie rozgzane nie byly tzn nie bylo zadnych ostrych hamowan wczesniej.Moze klocki?Ale byly wymieniane 2tyskm temu tylko nie wiem jakiej firmy mi zalozyli.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moja 330d hamuje z 200km/h bardzo dobrze, co nie znaczy, że wciskając hamulec przy 200 działa ABS :)

Kiedy zmieniałeś płyn hamulcowy?

Opublikowano
Szczerze mowiac autko mam niedlugo i plynu nie wymienialem.Ale powtarzajac test ze 100km/h ABS pracuje i autko sataje deba normalnie.Wolal bym sie drugi raz nie rozczarowac przy takiej predkosci.Moze zapowietrzony uklad?
Opublikowano
Moja 330d hamuje z 200km/h bardzo dobrze, co nie znaczy, że wciskając hamulec przy 200 działa ABS :)

Czyli przy takich predkosciach ABS nie powinien zadziaalac przy wdepnieciu w podloge ?Czy jak mam to rozumiec?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli przy takich predkosciach ABS nie powinien zadziaalac przy wdepnieciu w podloge ?Czy jak mam to rozumiec?

Dokładnie. Siła hamujaca nie może byc tak duża, ze przy 200km/h na suchym asfalcie blokuje koła, bo np na mokrym byłoby niewesolo. Poza tym zeby naprawdę dobrze zahamować trzeba bardzo mocno nacisnąć na pedał,o czym wielu zapomina.

Opublikowano
Ja bym zaczął od sprawdzenia jakie masz założone klocki hamulcowe oraz tarcze, i dla pewności zmienił płyn hamulcowy - ale na odpowiedni - spełniający normy w twoim aucie. Pewnie ATE SL6 będzie się nadawał.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg