Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem ale nie znalazłem :mad2:

Gdy ustawie auto, ogrzewanie leci na nogi, później szyba i nogi, po długim nagrzaniu szyba, kratki i nogi.

Problem taki że jest zima siedzimy w kurtkach na climatronicu ustawiam auto i klikam nawiew na szybę bo w zimowych butach niepotrzebne mi grzanie nóg.

Odpalam zimny silnik ustawiam 16,5 C moc nadmuchu jest niska, gdy silnik się podgrzeje nadmuch się zwiększa, gdy mocniej wzrośnie temperatura silnika nadmuch również.

Głowny problem że w środku robi się coraz cieplej i jest za gorąco, zmiana temp na 16 C powoduje wyłączenie ogrzewania więc najmniej to 16,5 C.

Rozwiązaniem jest manualne zmniejszenie siły nadmuchu ale w tedy ludzie chuchają i mi szyba paruje albo uchylanie szyby.

Jeżdżę po mieście i się gotuję, dopiero trasa jakieś 30km i robi się chłodno temp zwiększam np do 18C.

Co może być nie tak ? Wydaje mi się że również klimatyzacja za szybko się wyłącza bo przy ustawieniu 18C utrzymuje się upał w lato.

Może źle jest mierzona temperatura w środku ? Można sprawdzić np inpa odczyt z czujnika temperatury wewnątrz bo on chyba myśli że w środku jest chłodniej niż faktycznie?

Opublikowano
Ogólnie to ten cały klimatronik w E46 jest według mnie to bani i jeszcze te pokrętło przy środkowych kratkach z zimnym czy ciepłym powietrzem :mad2:
Opublikowano

Do bani to jest w passacie b5 ... grupie vag ogólnie do 2004r.

Szyby ani nie parują, nie skrapla się po nich i te pokrętła są moim zdaniem rewelacyjne.

Chcesz ciepłe na nogi i szyby ok, a na twarz nie chce wrzątku i można to połączyć.

Znam bolączki e46, świszczenie nawiewu, które 2 lata temu robiłem ale serio, bywają gorsze.

To o czym pisze założyciel tematu to ten elektrozawór, miałem to samo przez nadgorliwość po lakierniku bo ktoś uznał że mam brudny silnik.

I było albo zimno albo gorąco. Klimę też kalibrowałem, bezskutecznie. Wymiana elektrozaworu pomogła.

Opublikowano

Nie wiem czy tutaj jest tak samo, ale w DU Nubirze zakurzył mi się czujnik w panelu klimatronika, powietrze jest na niego zasysane przez rurkę prowadząca do wiatraka - może tutaj tez jest to możliwe - otwory w panelu są podobne.

PS: Odbiegając od tematu usterki - ta dodatkowa regulacja kratki środkowej jest rewelacyjna(przynajmniej w zimę, tego mi brakuje w innych znanych klimatronikach). Jeżeli w lato natomiast da się tam powietrze cieplejsze ustawić niż z pozostałych to już naprawdę będę pod wrażeniem. Biorąc pod uwagę że można tam jeszcze coś pogrzebać NSCem, to jak na 15 lat robi wrażenie.