Skocz do zawartości

525 vanos problem po swapie obroty jałowe 1500

piotr520

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Witam.Dziś wsadziłem zamiast swojego 2,0 2,5 na vanosie i jest problem tego typu że trzyma obroty na jałowym około 1500.Nie miałem silniczka krokowego do vanosa i dałem od 2,0.Czy tu może tkwić problem?Czy te silniczki oprócz wyglądu zewnętrznego różnią się parametrami bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.Przepustnica nie grzebana zresztą podpiołem potencjometr od 2,0 i nie ma różnicy.Jest jeszcze wtyczka od potencjometru dla asc ale to raczej nie ma związku.Najbardziej zastanawia mnie krokowy.Dodam tylko że oba silniki są na osprzęcie bosch.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

• Zasłużeni forumowicze

Vanosy b25 są tylko na boschu,mówimy o silniku m50.

Sprawa rozwiązana,wystarczyło założyć orginalną przepustnice z podwójnym TPS-em pod ASC.Silniczniczek pracuje jak szwajcar :D :norty:

• Zasłużeni forumowicze
Betka śmiga jak należy ale zastanawia mnie jedna rzecz,przy zmianie biegów po odpuszczeniu gazu obroty nie spadają od razu tylko przez około sekundę się utrzymują.Coś jak zmiana biegów w automacie.Po odłączeniu czujnika przepustnicy to nie występuje.I teraz nie wiem czy tak ma być na vanosie czy szukać problemu w osprzęcie?Jak to wygląda u Was.

Spotkałem się już z podobnymi problemami. U mnie często jest tak, że po wysprzęgleniu spada do 1000, a potem kilka skoków do jałowych.

http://25.media.tumblr.com/tumblr_m9u4h0flHW1qarea0o1_500.gif

Posiadam sporo części z e34 na sprzedaż. Kompletny silnik M20B20.

GG: 12785321

• Zasłużeni forumowicze
Ale u mnie te obroty zatrzymują się na chwilę np przy 2500tys zależy jak mocno wciśnięty był gaz przed zmianą biegu.I po chwili zaczynają spadać ,trochę to denerwujące bo wygląda jak nieumiejętna zmiana biegu.

• Zasłużeni forumowicze
Tak dla potomnych jak się komuś trafi silnik z wiązką lub wiązka z dwiema wtyczkami pod czujnik przepustnicy a chce założyć zwykłą przepustnice z jednym czujnikiem to należy we wtyczce czujnika zamienić skrajne przewody.Wtyczka pasuje pod pojedynczy czujnik ale pokazuje odwrotne wartości i stąd te jajca.

• Zasłużeni forumowicze
.Wszystko sprawdzone i nic.Byłem na diagnostyce błędów brak, sonda pokazuje 0V a na 100% sprawna bo założona z mojego silnika, przepływomierza nie można było odczytać bo pokazywał co chwilę inne wartości.Zmierzyłem napięcie na przepływce na biegu jałowym i pokazuje 620mV-czy to nie za mało?Sonda jak sądze stoi bo przepływka zaniża.Czy ktoś może zmierzyć u siebie jakie jest napięcie na przepływce przy jałowych obrotach?Ściągamy gumkę z przepływki i mierzymy między 2(szaro żółty) a 4(czarny) kablem(kable są opisane jak ściągniemy gumkę).Silnik m50b25vanos.Pilne :cry2:

• Zasłużeni forumowicze
Sonda sprawdzona multimetrem i działa w całym zakresie.Co do zawieszających się obrotów wymiana przepustnicy załatwiła sprawę.Podwójny TPS tak jak u mnie nie wchodzi ciasno na oś przepustnicy jak to ma miejsce przy pojedynczym czujniku(bez ASC) tylko ma własną sprężynę która go wraca za osią i tu był problem.Przepustnica wracała a TPS się przycinał.