Skocz do zawartości

E39 M57 zmiana skrzyni automatycznej na manualną.

damianok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie czy ktoś robiła taką przeróbkę i czy może powiedzieć jakie są przeszkody (niespodzianki) podczas przerabianie no i po przeróbce...wiem że co fabryka to fabryka ale automat mi nie odpowiada a zainwestowałem w auto i nie chce go zmieniać mam wszystko potrzebne do przerobienia skrzynia,wał,dyfer,zegary,pedały i mechanizm zmiany biegów czy jeszcze coś potrzeba??dzięki za jakieś info...

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
szkoda prądu na takie rzeźby.

Dlaczego tak piszesz??? Znajomy po wpakowaniu w automat 8 tyś zł. na remonty wstawił właśnie manuala jakieś dwa lata temu i jest bardzo zadowolony ,koszt zmiany 4tyś.

• Zasłużeni forumowicze

Za 4 tyś masz już dobrą przekładkę :)

Porządna skrzynia max 500pln, wał 200, dyfer 350, lewarek + wybierak też za niewielkie pieniądze dostaniesz, tak samo jak pompkę sprzęgła z pedałem - tutaj warto szukać z jednego auta, np jakiś rozbitek, albo angol, będzie pewność że nic ci nie braknie przy montażu.

Dwumas wedle życzenia, 1200 z tego co widziałem to da rade dorwać nówkę, sprzęgło 700.

Kogoś ogarniętego do przekodowania i szafa gra :D

szkoda prądu na takie rzeźby.

Dlaczego tak piszesz??? Znajomy po wpakowaniu w automat 8 tyś zł. na remonty wstawił właśnie manuala jakieś dwa lata temu i jest bardzo zadowolony ,koszt zmiany 4tyś.

Bo on ma dobrą autom. skrzynię biegów, a chce włożyć manuala i w ten sposób spaskudzić porządne auto, to coś takiego podobnego, jakby ktoś chciał zamienić klimę automatyczną na manualną.

tak mam,ale automat odbiera radość z jazdy oczywiście wg. mnie jeździłem manualem i automatem tak uważam...automat pali ok 3 litrów więcej a tak się składa że mam po sąsiedzku 2,5 d 2002r na części i części które są potrzebne są w bdb stanie...i powiem ze całkowity koszt tego całego zabiegu to będzie jakieś 1200zł. Powierzam tą przeróbkę kolesiowi któremu ufam, jeśli mówi że będzie dobrze jestem spokojny bo się zna, więc raczej podejmę się tego...

• Zasłużeni forumowicze

Ja z chęcią sam bym wrzucił manualkę, żeby mieć możliwość bezstresowej jazdy na chipie :8)

Myślałem żeby wsadzić 6b od e46 albo od e60, ale od nikogo nie mogę się dowiedzieć czy spasuje :|

• Zasłużeni forumowicze

On ma z tego co pamiętam z e60, ale do końca pewny nie jestem.

Narazie jeżdżę na tym co mam, jak będę miał coś pieniążka na zbyciu, to będę działał, przy okazji jak moja skrzynia wytrzyma, to jeszcze trochę kasy się zwróci przy odsprzedaży :wink:

znalazłem w innym bardzo podobnym poście co dokładnie potrzebaskrzynia, lapa pod skrzynie, kompletny wybierak do zmiany biegow, pasuje tylko od 530d albo 525d,tylni most, mozesz zostawic ten od automata ale jest on za krotki i przy predkosci 160 km/h bedziesz mial blisko 4000 rpm, wal, wal od automata jest za krotki, ja mialem dwa waly i pospawalismy oraz wywarzylem, kompletne sprzeglo z kolem dwumasowym, dlozsze sroby do zamontowania dwumasa,najlepiej kup w serwisie, musza byc o odpowiedniej wytrzymalosci, pedal od sprzegla, kaseta jest przystosowania do zalorzenia dodatkowego pedala, ten od hamulca przyciolem i po krzyku, rurki od wysprzeglika i zbiorniczek na plyn hydralliczny, wygluszenie pod wybierak zmiany biegow, mieszek i galke zmiany biegow, z i mam pytanko jak wygląda ten zbiorniczek płynu hydraulicznego i które przewody konkretnie są potrzebne abym wiedział co zawieżć do machanika...

Jest.

http://s25.postimg.org/fhz6cbo73/podpis_forum.jpg

Mieszkasz w Holandii? Zajrzyj tu: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=168&t=208939 Mój Individual >>klik<<

Zamienię 2szt BBS RS 700 8,5Jx18 za 2szt BBS RS 701 10Jx18, bądź deal na 19" ACS Type III

• 9 miesięcy temu...

miałem kiedyś plan żeby przerobić automat na manual i tylko jemu bym to zlecił nikomu więcej :)Co nie znaczy że nie ma w pl ludzi którzy są w sanie to profesjonalnie zrobić.

podejmie:)tzn że nie zajmuję się tylko tym ,lecz wiem że dokona takiej przeróbki pod kątem mechanicznym,elektrycznym i zrobi to tak że nie będzie zastrzezeń:)

Troche offtopicowo zapytam :D

Po kiego ch.. kupowac automat a potem przekladac manuala...

jak sie nie lubie automatow.. ?

Nie lepeij bylo od razu poszukac dobrego manuala :D ?

W odpowiedziach na pytanie niestety nie pomoge ale gratuluje sily na wymiany :D

• Zasłużeni forumowicze

Bierz pod uwagę, że manuale częściej są dość brutalnie traktowane, strzał se sprzęgła, itp, automat takie cuda ładnie dławi, układ napędowy przez to mniej cierpi, i zazwyczaj bywa w lepszym stanie.

Często bywa tak, że jak rozleci się skrzynia, to w podobnym, a nie raz i mniejszym koszcie jak remont automatu, mamy przekładkę na manual, stąd ludzie się decydują.

A i na rynku jest więcej automatów, dla porównania łatwiej znaleźć coś z 20 automatów, jak z 5 manuali.

• Zasłużeni forumowicze
Bolesna prawda. Od 3 miesięcy ani jednego godnego auta w manualu na allegro :cry2:

Wiem, bo kumpel szuka, i mówi że chyba pójdzie w automat, a jak ten zdechnie, to wsadzi manual, bo inaczej to się nie da :mrgreen: