Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie nim czujnik całkiem przestał działać to od pierwszego objawu ze wspomaganiem minęło kilka dobrych miesięcy

tak więc wszystko przed Tobą. :mrgreen:

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Witam! Ciekawi mnie czy te parę problemów o których jest między innymi mowa jest od siebie bezpośrednio zależnych, albo może ma wspólną przyczynę (ten moduł sterujący)!?

U mnie ABS chodzi w kratkę od ok poł roku, czasami zrobię i 500 km przez ok tydzięn i jest ok a czasami ABS i przy tym ASR świeci się bez przerwy. Zauważyłem że przy deszczowych dniach ABS nigdy się jeszcze nie zapalił...!?

Sygnał odległości przy cofaniu też raz jest raz go nie ma.

Ostatnio wskazówka prędkościomierza często śpi i budzi się tzn. budzi się jak zwykle przy starcie nabierając szybkości (tryb normalny) a po parunastu km zasypia ...ale i to nie codziennie.

No i wspomaganie kierownicy też od parunastu dni nie jest w pełni sprawne, zauważyłem, że po zapaleniu silnika jest ok a po przejechaniu paru km zaczyna ciężko chodzić ...to też nie nonstop, czasami cały dzień jazdy i nie pojawia się żaden z tych problemów!?? E39 530d Touring 1999

U mnie te same objawy, po wymianie czujnika ABS lewy tył już kilka miesięcy wszystko OK.

Trochę to trwało, objawy które opisałem wyżej, nasilały się. Moje typy co do przyczyny takiego stanu rzeczy coraz częściej kierowały się w stronę modułu sterującego ABS. Jako że naprawiam (hobby) różne elektroniczne urządzenia, zdemontowałem ten moduł i wziąłem na warsztat. Po obcięciu wierzchu pokrywki ukazuje się płytka drukowana z napakowaną na niej elektroniką. Połączenia płytki z resztą modułu wykonane są za pomocą mostków z drutu srebrnego. Prawie wszystkie były bardzo luźne!!! Także biorąc na logikę -przy tak dużych skokach temperatury jakie działają ta ten moduł w komorze silnika + prawie luźne połączenia + rozszerzalność termiczna, nic dziwnego, że abs działał w kratkę. Usunąłem wszystkie łącznie z masą (3 druciki) i wykonałem z miedzi posrebrzanej podobnego przekroju.

Nie muszę chyba nadmieniać, że cała operacja musi być niezwykle precyzyjna + kwas do lutowania + odpowiednia lutownica. Po ponownym zamontowaniu ok. 3tyg. temu wyżej opisane problemy przestały istnieć! :D

• 1 rok później...
Opublikowano
odkopię po wymianie sterownika abs na taki sam po kilkudziesięciu metrach przestało działać wspomaganie , czy konieczne jest kodowanie nowego sterownika o tych samych numerach ?
Opublikowano
Nie trzeba kodować,widocznie bardzo bolesny zbieg wydarzeń.

no właśnie nie jestem pewien bo sterownik który założyłem pochodzi z auta z manualną skrzynią biegów dodam ,że mam u siebie servotronic , posprawdzam błędy ewentualnie zamienię na stary sterownik bo to tylko 5 min roboty .

błędów brak wspomaganie zaraz po odpaleniu działa jak działało lekko ( było tak cały czas wcześniej bez względu na prędkość ) po chwili robi się ciężej na postoju i tak zostaje muszę torxa poszukać żeby podmienić sterownik bo gdzieś mi się zawieruszył od wczoraj .

pojeżdziłem trochę wywaliło abs asc zdechł prędkościomierz ,ekonomizer ,wspomaganie i czujnik paliwa zaczął wariować , sczytałem błędy wywaliło czujnik abs lewy tył i coś z zasilaniem błędy 30 i 66,

najwyrażniej jestem posiadaczem dwóch uwalonych sterowników abs na jednym wali lewy czujnik na drugim prawy , z racji ,że mam kumpla który kilka lat naprawiał telefony więc na dobry sprzęt i wiedzę zaryzykujemy otwarcie jednego i polutowanie ewentualnie polkejenie klejem przewodzącym drucików

zastanawiam się czy wystarczy taki jak do klejenia przepalonych ścieżek w podgrzewaniu szyb .