Skocz do zawartości

bmw e46 2.8 dziwny szelest pod kolektorem ssacym(film)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy dzwiek sie zmieni po otwarciu korka wlewu oleju lub wyciagnieciu bagnetu olejowego?? Mozesz na "chwile" zdjac paski napedu pomy wody i alternatora, odpalic silnik i tym sposobem wykluczyc ktorej lozysko.
Opublikowano

napewno to nie jest lozysko dlatego ze to slychac z pod kolektora ssacego a nie z okolicy paskow

tutaj jest filmik jak odkrecilem korek i nie zmienilo sie nic

Opublikowano
dodam ze mam problem z bledami od sondy i cewek z czego cewki wymienilem i dalej to samo moze ta odma jest uszkodzona i wydaje takie dzwieki i wywala te bledy??
Opublikowano

Z Twoich błędów wynika, że skład mieszanki jest nieprawidłowy. Przydałby się podgląd live data z zakładki LAMBDA, bo tutaj trudno stwierdzić czy w ogóle sondy dążą do osiągania wartość stechiometrycznej = 1, czyli 0,45V napięcia na sondach. Do tego błąd komunikacji ASC/ECU. Tutaj sprawdź czy w module ASC nie ma precyzyjnie określonych błędów, oraz sprawdź czy podczas jazdy czujniki prędkości odczytają identyczną wartość.

Przeczytałem Twój wątek, który tutaj przykleiłeś i wspominałeś, że wymieniłeś pompkę paliwa. Generalnie to z tego co kojarzę były one identyczne w E39, ale nie jestem do końca pewien. Było kilka typów pompek o różnej charakterystyce uzyskiwanego ciśnienia i tutaj może być przyczyna trudnego rozruchu silnika, bo przy zapłonie pompka błyskawicznie musi nabić paliwa i z dotyku odpalić motor. Jeszcze kwestia filtru paliwa, bo u Ciebie jest on z regulatorem ciśnienia, a wiem że po przekroczeniu interwału serwisowego regulatory te po prostu padają i są właśnie problemy z rozruchem silnika.

DISA jest to czarne pudełko za bagnetem olejowym, przymontowane do kolektora ssącego.