Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie,

W temacie audio. Mam alpine z zestawu doposazeniowego bmw. Poniewaz niedawno u jednego z forumowiczów posłuchałem jak brzmi L7 :) to temat drobnego upgrade'u tego co mam nie daje mi spokoju. I tak - chcę zostawić to co mam z alpine (wzmak + średniotonowe z przodu + gwizdki w słupkach), ale odnośnie pozostałych głośników:

1. Chcę dodać wzmacniacz który zasilałby subwoofery - czy Powerbass ATM 900 to dobry wybór w tej półce cenowej?

2. Subwoofery - wolałbym wymienić te w podłodze z bazowych bmw na coś innego niż wkładać nowe głośniki do bagażnika. Szukałem subów od L7 ale niestety na allegro brak. Myślałem o czymś typu Ground Zero GZMW 200 pod siedzenia (średnica 20 cm, głębokość montażowa 59 mm) - wejdzie to i czy to dobry wybór? Dokładanie subów do bagażnika jest mniej preferowanym wyjściem (trochę drożej + kwestia miejsca), ale może efekt jest na tyle w takim rozwiązaniu lepszy że powinienem o tym pomyśleć?

3. Głośniki w tylnej półce - skłaniam się ku temu żeby nie robić z nimi ...nic, bo one są bardziej od tego żeby robić stereo niż żeby dawać "moc". Myślałem ew. o Ground Zero GZRC 100 FX ale one chyba są za mocne (70 RMS / 110W) żeby udźwignął to wzmacniacz w radiu i musiałbym je wtedy podpiąć do oddzielnego wzmacniacza (tego samego do którego podpinałbym subwoofery, tylko że wtedy to nie mógłby być ten który napisałem w pkt 1 bo to jednokanałówka). A wtedy koszty też się robią dość duże. Czy mam racje że radio bez oddzielnego wzmacniacza na te głośniki by ich nie udźwignęło? A może ma sens wstawienie tam (tylko z drobną przeróbką, bo są głębsze) głośników z przednich drzwi które wyjąłem montując zestaw alpine - da to cokolwiek?

4. No i dla potwierdzenia... będzie to wszystko grało w moim samochodzie bez dodatkowego kodowania/programowania? W zestawie powiedzmy alpine retrokit + wzmak dla subów + nowe suby + pozostawione głośniki w tylnej półce zasilane z radia? Mam radio professional (bez nawigacji), auto z czerwca 2007.

Czytałem oczywiście ten mega długi wątek o "audio za rozsądne pieniądze", więc wydaje mi się że odpowiedź na ostatnie pytanie brzmi "TAK" ale jakby ktoś z Was mógł to potwierdzić to byłbym wdzięczny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym głośników w półkę nie włożył. Totalnie zepsują Ci scenę. Osobiście nie lubię słuchać tyłem do dźwięku..

Poza tym zastanów się jak to wszystko podłączysz - rozumiem że przez wyjście głośnikowe radia - wg mnie jakość tej jednostki jako źródła sygnału jest mizerna.

Próbowałem podłączać u siebie głośniki dobrej klasy i grało to słabo. Wzmacniacz wg mnie wiele tu nie zmieni. Trzebaby wyciągnąć sygnał typu "line out" z radia i ominąć seryjną końcówkę mocy - wtedy to ma sens.

Opublikowano
Nie wiem, jakie sa parametry, ale na pewno graja glosniej, niz te z zestawu X200. To oznacza, ze moga miec nizsza impedancje lub/i efektywnosc. Na pewno sa tez graja bardziej "ociezale".
Opublikowano
Gdzieś czytałem ale 100 % pewności nie mam że mają 80W RMS i są 4 ohmowe. Sam stoję nad wyborem czy kupować L7 czy jednak coś innego pdosiedzenia - ale ceny są jakieś chore za te suby min 500 zł sztuka i żadnej tańszej alternatywy. Używki L7 sa po 200-300 zł sztuka a z tym wiadomo że loteria