Skocz do zawartości

[E39] gdzie zamontować CB-Radio/wskaźnik doładowania [Solved

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niewiele korzystam z forum, ale podzielę się moimi spostrzeżeniami.

1. Gdzie zamontować CB Radio

W naszych autach znalazłem tylko jedno sensowne miejsce - schowek po lewej stronie przy kolanie pasażera. Wchodzi tam bardzo ładnie Stabo 3001/3003. Sposób montażu: odkręcamy dwie śrubki mocujące schowek, zdejmujemy go. Od tyłu wiercimy otwór - tak żeby przeszły przewody. Z boku schowka wiercimy dwa otwory do zamocowania radia (zamiast fabrycznych 'pokręteł' gwintowanych dajemy troszkę dłuższe, zwykłe śruby). Przewód puszczałem pod uszczelką, wzdłuż sufitu, do samego tyłu (touring). W dachu wywierciłem otwór pod antenę - uwaga bo dach ma podwójną blachę, ale tuż nad lampką bagażnika jest otwór przez który się dostaniemy - o ile w tym miejscu się wywiercimy.

Jeśli kogoś temat zainteresuje mogę zrobić dokumentację zdjęciową

2. Czujnik doładowania turbiny - kupiłem najtańszy (135zł). W zestawie był przewód ciśnieniowy (ja dałem swój bo został mi po wymianie wężyków podciśnieniowych), oraz trójnik. Ściągamy lewy filtr kabinowy, wykręcamy oryginalny czujnik ciśnienia - jest z tyłu silnika, mocowany na jedną śrubkę odkręcaną kluczem 10 (mówię o silniku 530d 184KM). Do oryginalnego czujnika dałem ok 20cm wężyka - tak żeby wystarczyło do zamocowania go obok, drugą stronę wężyka w trójnik. Niestety trójnik nie chciał się trzymać w gnieździe na oryginalny czujnik - był za luźny. Nałożyłem więc na króciec kilka warstw koszulki termokurczliwej - trzyma się bardzo dobrze - wręcz za dobrze ;)

Przewód podciśnieniowy puszczamy wraz z wiązką elektryczną w komorze pod lewym filtrem - wiązka jest poniżej serwa hamulcowego.

Teraz nasuwa się pytanie: gdzie go zamontować wewnątrz? Jeśli nie chcemy innych wskaźników (ja nie chciałem) to nie ma sensu dokupować obudowę na słupek.

Idealnym miejscem montażu jest...przełącznik świateł przeciwmgielnych :) http://www.fotoszok.pl/upload/58ae1c98.jpg Musimy go wewnątrz spiłować (chyba najlepiej pilnikiem) bo nie jest okrągły (wyprofilowany pod przełącznik) Oczywiście od czasu do czasu potrzebny też będzie przełącznik świateł :) Ja zamontowałem go poniżej - było z tym najmniej roboty (fakt, robiłem to na szybko i nie wyszło mi pięknie) http://www.fotoszok.pl/upload/e3d351bc.jpg Jeśli chcecie więcej fotek to piszcie, dopiero na koniec pomyślałem że zrobię dokumentację, więc jeśli ktoś zechce to porobię fotki i je wrzucę na serwer

• Moderatorzy
Opublikowano

Sorry.

Ale jak dla mnie odp****łeś rzeźbę.

A miejsce na CB jak dla mnie w tej kieszeni wcale nie jest takie dobre.

Po 1-wtyczka od gruchy i samo radio wystaje mocno do przodu i jest do tego przysłonięty głośnik.

Po 2-z gruchą nie ma co zrobić i w większości przypadków majta się przy manetkach kierunków i wycieraczek.

Po 3-nie lubię lewą ręką :mrgreen:

Ja mam z prawej strony. Przewodów na wierzchu też nie ma, nikomu ono nie przeszkadza, nikt się nie zawadza, a jest wszystko widoczne na wyświetlaczu i obsługa też bez gimnastyki.

http://images44.fotosik.pl/670/7004371ab352bf56med.jpg

Wybacz, ale tego wskaźnika to nie będę komentował.

Ogólnie jestem na NIE!

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sorry, ale popieram to co mówi Cichy :roll:

Kaszana wyszła, zeszpeciłeś deskę e39 tym wskaźnikiem :mad2:

Tak w sumie to po co ci wskaźnik doładowania? :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

:shock: MASAKRA. Ale może się nie znam, bo mam wolnossaka i nie korzystam z CB radia :lol:

Ogólnie pomysł może fajny, ale wykonane bez zastanowienia się chyba.

Jak coś robić to porządnie albo wcale. (mam na mysli wskaźnik doładowania i przełącznik świateł).

Opublikowano

Ja też mam wolnossaka, ale czasem się zastanawiam czy nie kupić. Bodajże rok temu śpiesząc się na lotnisko zdjęli mnie na 70. Po hamowaniu i tak suszara pokazała 190km :duh: Wykonanie słabe. Już chyba lepiej by było w ten słupek zainwestować.

P.S. Ostatnio widziałem golfa na mieście z takim słupkiem. Miał 3 zegary. Zegarek, data i temperatura :mrgreen: Zapytałem się po co mu to to odpowiedział, że fajnie się świeci i wygląda z daleka. Miałem mu powiedzieć, że w nomi siatkę wysprzedają bo kupiłem, żeby york mi nie uciekł, ale się powstrzymałem, żeby nie miał za dużo roboty przy zderzakach :mrgreen:

Opublikowano

Ja właśnie zastanawiałem się gdzie upchnąć swoje radio. Mam już chyba ponad rok ale jeszcze nie wrzuciłem do auta. Nie duże bo jest to uniden 520

Chyba będę zmuszony zrobić tak jak Cichy, ale nie byłem zwolennikiem wiercenia w tunelu. Miałem kupować e38, a tam idealnie pasuję między tunel a siedzenie. U nas nie ma kompletnie na to miejsca. Jednak węższe auto.

Opublikowano
A ja po prostu Swoje wciskam między fotel pasażera a tunel. I też nie ma większych problemów z użytkowaniem :wink:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Ale urwał! :duh: Masakra. :duh: Zostawię twoją RZEŹBĘ bez komentarza. A najlepszym miejscem na radio CB jest te na zdjęciu CICHEGO, sam też mam w tym miejscu i podpięte w obwód latarki w schowku. Napięcie pojawia się na radiu po przekręceniu stacyjki w pozycje pierwszą.
Opublikowano
Jedyny minus wersji CICHEGO jest taki, ze radio jest narażone na oczy osób trzecich i ryzyko pozbycia się szyby wraz z radiem...
Opublikowano

ee tam, zdjęcia z telefonu to i wygląda to brzydko, ale w realu nie jest źle (sam wskaźnik nie jest piękny bo srebrny, ale jego zawsze można zmienić). Co do wskaźnika - mam turbinę po regeneracji i z większym kompresorem, mam zamiar zrobić program i pewnie będzie większa moc niż po standardowym chipie, dlatego wolałbym monitorować parametry turbiny- program będzie ją w mniejszym stopniu blokował.

Jeśli ktoś ma potrzebę montażu wskaźnika - tylko podpowiadam możliwość jego montażu, nikogo nie zmuszam do takiego rzeźbienia w swoim aucie, z resztą w standardowym aucie też bym nie montował tego wskaźnika - to autko mam zamiar w miarę możliwości modyfikować (tylko mechanika, wygląd zewnętrzny ma pozostać bez zmian).

Co do CB - mam zamontowane w schowku po lewej, do drewnopodobnej wstawki przykręcony uchwyt do gruszki. Mi to umieszczenie nie przeszkadza, ale może zależy to od wzrostu kierowcy/ustawień fotela/kierownicy. Antena od CB na stałe wkręcona do dachu - nie lubię magnesów, w jednym aucie były resztki anteny od nie wiem czego (samo gniazdo), w drugim wierciłem otwór.

• Moderatorzy
Opublikowano
Chyba będę zmuszony zrobić tak jak Cichy, ale nie byłem zwolennikiem wiercenia w tunelu.

Ale tam wystarczy przebić jakimś przebijakiem lub wziąć wkręt z ostrym końcem i sam Ci się wkręci. Po wykręceniu wkrętów zostaną dwie dziurki o średnicy 1 mm, bo ten plastik jest miękki i sam się zasklepia. Do tego nie musisz montować żadnych uchwytów do gruchy-jak położysz w tej "wanience" przy lewarku to nie zlatuje i możesz obsłużyć prawą ręką :mrgreen:

mam w tym miejscu i podpięte w obwód latarki w schowku. Napięcie pojawia się na radiu po przekręceniu stacyjki w pozycje pierwszą.

Dokładnie. Też tak zrobiłem :cool2:

Do tego antena 70cm(magnes)wystawiana w razie potrzeby użycia i miasto spoko ogarniam. Miałem taką 1,7m ale pewnego dnia dostała nóg :?

Jedyny minus wersji CICHEGO jest taki, ze radio jest narażone na oczy osób trzecich i ryzyko pozbycia się szyby wraz z radiem...
.

Kto Ci się teraz naraża żeby ukraść CB lub Radioodbiornik? Nikt bo im się to nie opłaca i sprzedać ciężko.Kiedyś był zbyt na to, a teraz wszędzie tego pełno po marketach i to za grosze. Jeszcze antenę magnesówkę to skroją, bo obcina tylko kabelek i już jest jego-5 sek roboty, wybić szybę za duże ryzyko wpadki dla paru zeta.

Wcale się nie rzuca w oczy-jak nie wiesz że tam jest.

do drewnopodobnej wstawki przykręcony uchwyt do gruszki

To nie jest drewnopodobne!!!I jeszcze przewierciłeś dziury w listwie :duh: . Zepsułeś listwę z prawdziwego drewna- gratuluję pomysłów.

Widzę, że reszta kolegów też nie popiera twoich modów.

Ps. Przy tak zamontowanej gruszce przewód lata po nodze i można się fajnie zawadzić o niego .

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
do drewnopodobnej wstawki przykręcony uchwyt do gruszki

To nie jest drewnopodobne!!!I jeszcze przewierciłeś dziury w listwie :duh: . Zepsułeś listwę z prawdziwego drewna- gratuluję pomysłów.

Ps. Przy tak zamontowanej gruszce przewód lata po nodze i można się fajnie zawadzić o niego .

mi tam nie zawadza, mam tak zamontowane od roku, za to zawadzałoby mi pewnie przy fotelu - fotel jest często przesuwany, czasem muszę tam coś zapakować i prędzej czy później radio by się uszkodziło. Listwy nie zepsułem - cb radia nie mam zamiaru nigdy demontować więc i uszkodzenia nie ma.

Opublikowano

.

dodam jeszcze jedno - czy to drewno, plastik, czy złoto - jest to IMO jedna z najbrzydszych rzeczy w moim BMW :) jak bym miał wybór to kupiłbym auto bez wstawek drewnianych, niestety jak przefiltrowałem przez manual, 3,0D i skórę (to ze względu na dziecko, nie nadążam czyścić zwykłej tapicerki) to niewiele autek się wyświetla...

Oczywiście wielu się to podoba, mi dużo bardziej podobają się srebrne wstawki z e46.

Co do moich modów - nie zauważyłem żeby ktoś opisał gdzie zamontować wskaźnik doładowania (wiem że niewiele osób go montuje, ale jak ktoś ma takie "widzimisie" to zawsze będzie miał jakiś punkt zaczepienia. Fakt- na zdjęciach wygląda to do ***, ale na żywo IMO jest ok. Niestety nie mam teraz dostępu do dobrego aparatu żeby zrobić normalne fotki.

Co do CB - jest to jakaś alternatywa montażu - tak jak napisałem w jednej E39 mam tak zamontowane od roku i mi to pasuje, teraz kupiłem drugą (tamta będzie dla żony, rok temu nastawiona sceptycznie, teraz zakochała się w przyspieszeniu i komforcie tego auta) i tak samo zamontowałem.

Pewnie mam inne poczucie estetyki niż wy :) - mi nie zależy na tym żeby auto miało ringi (choć faktycznie wyglądają dużo lepiej niż standardowe, ale tylko z tego powodu nie zmieniłbym świateł), baa, nie kupiłem tego samochodu ze względu na jego wygląd (choć mi się podoba), jeśliby się nazywał Seicento, był kombi i miał właśnie tego 3-litrowego diesla to pewnie dziś jeździłbym Fiatem a nie BMW...

Autem jeżdżę na co dzień do pracy, a że jestem zwykłym "robolem" wożę w aucie różne rzeczy, czasem robi się w nim straszny bałagan - ale na codzień nie da się utrzymać go w idealnym stanie - jak jadę na 12h (albo więcej) do pracy, po drodze zrobię 600km i co chwilę coś wyciągam i wkładam do auta to wygląda jak wygląda - dopiero jak posprzątam to przez chwilę cieszę się pięknym wyglądem...

Moje auta przechodzą wiele, ale też o nie dbam (nie tyle o to żeby lakier lśnił, bo i tak po jednym dniu i 500km wygląda tak samo, a o to żeby był w pełni sprawny), nie patrzę też na nie pod kątem "nie wywiercę tu dziurki bo jak będę sprzedawał to nikt nie kupi" - robię to co mi potrzebne, kolejny właściciel albo się do tego przyzwyczai albo kupi inny model.

Oglądając E39 do 15000zł stwierdziłem że najlepiej kupić taki za 10000zł, włożyć kilka tysięcy i mieć pewne auto...

Opublikowano

ło matko a myślałem że ja jestem dziwak ...

wskaźnika bym nigdy nie zamontował a CB od lat mam w schowku po stronie pasażera więc jest całkowicie niewidoczne

Opublikowano
ło matko a myślałem że ja jestem dziwak ...

wskaźnika bym nigdy nie zamontował a CB od lat mam w schowku po stronie pasażera więc jest całkowicie niewidoczne

zawsze wiedziałem że jestem inny :)

co do wskaźnika - ja też bym go nie montował w seryjnym aucie, ale mam zamiar je modyfikować. Niestety z moim autkiem nie współpracuje ELM327 i Torque, dlatego też postanowiłem zainstalować wskaźnik. Montaż na słupku- uważam że byłaby to totalna wiocha, fajnie to może wygląda w Subaru, ale nie w limuzynie. jedyne sensowne miejsce które znalazłem to tam gdzie zamontowałem, gdyby nie srebrna obwódka wskaźnika i niebieskie podświetlenie to nawet nie rzucałoby się w oczy.

Co do CB - jak bym mieszkał w mieście to pewnie też bym zamontował w schowku - bo tam go wcale nie widać, ale 2 lata temu przeprowadziłem się na wieś (w sensie że mam podwórko i nikt mi na nie nie wchodzi) i nie muszę chować radia, ściągać anteny czy antyradaru...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Montaż na słupku- uważam że byłaby to totalna wiocha, fajnie to może wygląda w Subaru, ale nie w limuzynie

Nawet nie wiem czy można coś montować na słupku w przypadku gdy masz kurtyny powietrzne.

A przy okazji stwierdzam że jak dla mnie to lepiej było by wywalić ten wskaźnik w słupek, niż w deskę.

Opublikowano

Nawet nie wiem czy można coś montować na słupku w przypadku gdy masz kurtyny powietrzne.

A przy okazji stwierdzam że jak dla mnie to lepiej było by wywalić ten wskaźnik w słupek, niż w desę.

Właśnie montażu w słupku bym się bał, to jest oczywiste miejsce, w poscie chciałem pokazać że da się inaczej, oczywiście wybór należy do właściciela, mi to miejsce najbardziej odpowiada

Opublikowano

Ja mam wieksze radio i mi w ten schowek by się nie zmieściło. Nie chciałem też montować po stronie pasażera - jakoś to kiepsko wygląda. Zamontowałem pod tym schowkiem/gniazdem OBD. Kilka wkrętów i oryginalna rakma/uchwyt i wszystko pięknie wygląda. Prąd ukradłem od jakiegoś biegnącego tam kabla. Grucha wisi przełożona przez kierownice przy kluczykach - jest na prawą rekę.

Jedynie co źle zrobiłem to powinienem tak podłączyć zasilanie aby po wyjęciu kluczyków radio się wyłączało. Bo już kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć je wyłączyć i było włączone cały czas.

Nogą o nie nie zaczepiam - mam automat to lewa noga do niczego nie potrzebna. Kolanem też nie zaczepiam. O kabel do gruchy też nigdy nie zawadziłem. Radia tak bardzo nie widać. Ogólnie jestem bardzo zadowolony. Jak widać tuż nad przyciskiem do otwierania bagażnika mam też przycisk i kontrolkę od gazu.

Drewienka ozdobnego brak bo zdjąłem do renowacji. Przejechałem je pastą polerską farecla 3G i zmatowiało, nie wiem co dalej z tym zrobić.

A wygląda to tak (zdjęcia z telefonu więc jakość ciut kiepska, ale wszystko widać)

http://imageshack.us/a/img69/6175/zdjcie008f.jpg

http://imageshack.us/a/img692/9043/zdjcie009e.jpg

http://imageshack.us/a/img829/5041/zdjcie010q.jpg