Skocz do zawartości

E46 320d szarpanie kabiną podczas ruszania ze sprzęgłą

mayba

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

jestem posiadaczem BMW e46 320d z 2000r. Szukałem w wyszukiwarce mojego problemu i nie znalazłem. Jak gdzieś się pojawił to przepraszam. Otóż z ruszania na samym sprzęgle lub dodając trochę gazu zaczyna się przenosić drganie kabiny z przodu na tył. Nie ma tego problemu, gdy się ruszy dynamicznie dodając więcej gazu. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

nie dwumas chociaz on tez pewnie juz zmeczony :P po prostu sprzęgło. Miałem to samo, ostre ruszanie płynnie, ale np. parkowanie to już katorga. Albo np. jazda w 4 osoby i ruszanie to było szarpanie mocne. Problemem było sprzęgło i docisk bardzo spracowane. Objawów ślizgania się brak.
szukam

e tam od razu dwumas... miałem to samo u siebie i były do wymiany poduszki silnika i skrzynki biegów. Możesz również spróbować usunąć restryktor w układzie wysprzęglika.

Kolego o jakim gadżecie przy wysprzegluku mówisz ?

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain

nie dwumas chociaz on tez pewnie juz zmeczony :P po prostu sprzęgło. Miałem to samo, ostre ruszanie płynnie, ale np. parkowanie to już katorga. Albo np. jazda w 4 osoby i ruszanie to było szarpanie mocne. Problemem było sprzęgło i docisk bardzo spracowane. Objawów ślizgania się brak.

Dokładnie tak jak mówi Kemot, wina sprzęgła u siebie mam to samo. Poduszki pod skrzynią i silnikiem mam nowe także to nie to.

Jak się poszczęści to może jeszcze znajdziesz dwumas + sprzęgło za 2tyś, ale to już ostatki które zostały u co niektórych sprzedawców.

Teraz jest już dwumas luk-a z nowym numerem i kosztuje około 1800zł.

Do tego jeszcze uszczelniacz wału korbowego, wypadało by nowy założyć 150zł.

U siebie jeszcze przy okazji wymieniłem łącznik elastyczny wału 150zł.

Dokładnie kupowałem wczoraj w HURCIE cena 1808 zł kpl.

Wymiana prosta 2 godz. roboty i nie polecam wymiany samego sprzęgła ponieważ jeśli dwumas bedzie juz pukał to nowe sprzęgło które jest samoregulowane może bardzo szybko się zużyć.

www.Car-los.pl

• Zasłużeni forumowicze
Ja miałem takie same objawy co założyciel tematu ,więc też pojechałem na wymianę dwumasy i sprzęgła ,ale po rozkręceniu wszystkiego ,mechanik stwierdził ,że i jedno i drugie jest w bdb stanie i nie ma sensu wymieniać . Potem okazało się ,że mam poduchę silnika rozwaloną i po jej wymianie drgania się zmniejszyły ,ale nie do końca .

A ja kiedyś miałem taki przypadek w 323i, Ze wymieniłem i sprzęgło i dwumas, poduszki były w bardzo dobrym stanie i dalej szarpało przy ruszaniu. Tylko przy wymianie sprzęgła i koła dwumasowego okazała się ciekawa rzecz. Tarcza sprzęgła nie była zużyta równomiernie, tylko pod skosem. z jednej strony bardziej, z drugiej prawie wcale. I wszystko wskazuje na to, ze był luz na wałku w skrzyni biegów. Potem gdzies czytałem, ze skrzynie biegów w BMW własnie tak sie zuzywaja, ze dostają luzu na wałku i sam ten luz moze byc przyczyną szarpania przy ruszaniu