Skocz do zawartości

Olej do M52b20 z niskim ciśnieniem oleju przy wyższych temp.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

otóż po wymianie oleju zaraz po zakupie mojej e36 z m52b20 pod maską, przy dłuższej jeździe zaczęła migać na obr. biegu jałowego kontrolka od ciśnienia oleju.

Problemu nie ma, gdy temp. silnika <= temp. roboczej

Zalałem go Motulem 6100 10w40, na 1000km bierze może ze 300ml oleju.

Zastanawiam się nad zakupem 15w50 albo 5w50, 10w50 ciężko dostać.

Jaki olej mi polecacie?

Nie zamierzam zaglądać w miskę olejową, ponieważ autem będę prawdopodobnie jeździł jeszcze tylko do wakacji, a później będę musiał wystawić go na sprzedaż, a do tego czasu chciałbym teraz po zimie wymienić olej, tylko pytanie: na jaki, żeby zaleczyć chociaż skutki i żeby spalanie raptownie nie skoczyło do góry, czego obawiam się przy zastosowaniu 15w50? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz spróbować zalać 5W50 ale nie wydaje mi się aby pomogło, zapewne silnik już jest w nie najlepszej kondycji.
Opublikowano

coś mnie podkusiło, żeby sprawdzić ciśnienie oleju...

I co się okazało? Przy dobieraniu się do czujnika ciśnienia oleju z tyłu filtra oleju patrząc od przodu auta można było zobaczyć, że wystaje uszczelka spod dekla od obudowy filtra oleju.

Były dwie uszczelki na deklu i jedną z nich wypchało - bardzo doświadczony mechanik chciał wymienić mi olej, noo to mu pozwoliłem i wyszło :D

Po zdjęciu uszczelki jadę sobie wczoraj w trasę 200km i kontrolka zaczęła migać jedynie przy powolnej jeździe na dwójce w korku, przegoniłem auto po autostradzie i jak podjeżdżałem na parking spostrzegłem, że coś czarnego kapie...

otwieram maskę i niech to szlag... zaczęło olejem bryzgać przez obudowę filtra oleju...

Gorzej już być nie mogło...

Okazało się, że uszczelkę pod deklem obudowy filtra oleju przecięło...

Kupiłem dwie bańki oleju, filtr, wymieniłem i chyba już spokój... mam nadzieję...

Kontrolka ani razu nie zaświeciła się, teraz tylko boję się wyjść na parking, bo jak jeszcze raz zobaczę kałużę oleju pod autem to chyba będzie załamka :)