Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,zaznaczam że przerobiłem SZUKAJ i nie znalazłem podpowiedzi.Zmieniłem tylne bębny i szczęki na nowe,podczas wymiany okazało sie że jeden z tłoczków puszczał płyn więc też dałem nowy.po robocie odpowietrzyłem koła po kolei od najdalszego,i......pedał hamulca zachowuje się jakby był dalej zapowietrzony układ-wciskam i miekki jak kupa a hamulce łapią za drugim wciśnięciem.Stąd mam dwa pytania:

1) czy jest jakaś specjalna procedura odpowietrzania układu z ABSem?(koleś to opisuje w Zrób to sam ale mętnie i zmienia w postach zdanie :? )

2) czy może trzeba trochę pojeździć aby się to wszystko podocierało i poukładało?

Opublikowano

Generalnie hamulce z ABS`em mozna odpowietrzac w tradycyjny sposob i to daje dobre rezultaty.

Skoro masz miekki pedal i hamulce ci lapia za drugim razem to zdecydowanie jeszcze gdzies jest powietrze.

Sprobuj odpowietrzyc go ponownie.

Opublikowano
męczę to od soboty :mad2: ,słyszałem albo czytałem opinię o włączaniu zapłonu żeby ABS sie otworzył,ale raczej sceptycznie do tego podchodzę.Praktykował ktos tę metodę?
Opublikowano
na wlonczonym zaplonie czy na wlonczonym silniku bo tak tez slyszalem ??

pozdr

Witam,

Na włączonym zapłonie.

Pzdr,

Opublikowano
ale co z tymi samoregulatorami?maja sie rozkrecac z tego co wiem przed założeniem bebna trzeba rozkrecic je na maksa tyle zeby beben wlazl w miare ciasno?
Opublikowano
Panowie wie ktoś jak powinny działac te samoregulatory o których kolega mi pisze?
Opublikowano
samoregulatory po kilkunastu mocnych hamowaniach (wlasciwie to depniecie w hamulec, gdy auto jest uniesione tez jest OK) lub po "przepompowaniu" hamulcem recznym powinny sie ustawić. Chodzi o to, ze po prawidlowym ustawieniu sie regulatorow odstep miedzy szczeka a bebnem jest minimalny

pozdrawiam

t.

Opublikowano

Dzieki za info ale to to ja wiem,skonkretyzuje moje pytanie:

Czy ta blaszka która pdciaga ten trybik w samoregulatorze powinna być pod czy nad trybem?i czy jak mam zdjęty bęben i podciągam ręcznym to powinny szczęki się po rozchyleniu przesunąć dalej od środka tzn.czy samoregulator ma sie rozkręcać jak jest nie założony bęben czy musi mieć jakięś podparcie szczęka jakie daje założony bęben?mam nadzieję że za bardzo nie namieszałem w tych pytaniach :D ale walczę z tym już pare dni i ku$#cy powoli dostaję :cry:

Opublikowano

chodzi mi o to ze nawet jak masz dobrze odpowietrzony uklad a samoregulator (SR) jest "bee" przepuszcza itp to mozesz miec obiary tak jak by byly hamulce zapowietrzone

tak jak juz koledzy pisali SR po nacisnieciu pedalu powinien sie ustawic jesli blaszka jest dobrze wyredulowana to przeskakujac na zebatkach wyreguluje SR jesli nie to bedzie sie to obiawialo wpadajacym pedalem

poprubuj na zdjetym bebnie czy on dziala tylko uwazaj aby cylinderek nie wyskoczyl z tloczka

Opublikowano
samoregulatory po kilkunastu mocnych hamowaniach (wlasciwie to depniecie w hamulec, gdy auto jest uniesione tez jest OK) lub po "przepompowaniu" hamulcem recznym powinny sie ustawić. Chodzi o to, ze po prawidlowym ustawieniu sie regulatorow odstep miedzy szczeka a bebnem jest minimalny

Oczywiscie powinny sie ustawic ale robia to w niewielkim zakresie. Dlatego to wlasnie sie ustawia szczeki jak najblizej bebna.

Opublikowano
Hejah chopy!zrobiłem dzisiaj jeszcze raz odpowietrzanie przy załączonym zapłonie i jest zdecydowana poprawa :lol: ale wciąż mam wrażenie że to jeszcze nie to,pedał hamulca nie leci już do podłogi ale jest chyba troche za miekki,mam nadzieje ze nie wpadam w bmkową obsesje :mrgreen: ale jutro zwalę jeszcze raz bębny i ostatni raz przećwicze samoregulatory .pozdro