Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka..

Dziś w ramach walki z nuda wzielem sie za czyszczenie intercoolera i co za tym idzie zauwazylem dziwny syf w zaworze EGR. Był jakby troche osmolony olejem ale byly tez jakby kamyczki z piasku, tzn tak to ocenilem, i nie wiem czy to rzeczywiście piasek czy moze taki dziwny nagar skądś się wzią...

Wspomne że EGR czyscilem jak kupilem auto w sierpniu czyli niecaly rok temu i tak sie szybko zasyfil ??

http://images41.fotosik.pl/2011/51843168c412636emed.jpg

A tak poza tematem, to po zdjeciu intercoolera byla masakra, miedzy intercoolerem a chlodnica byla sciana z piachu i lisci, oczywiscie przemylem intercooler w srodku i przemuchalem go i odrazu chlodnice... myslicie czy bedzie to mialo wplyw na prace silnika oraz jazdy ?

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
Opublikowano

Właśnie nie miałem jakoś dużo oleju, był tłusty i śliski w środku ale nie bylo go tyle zeby splywał...

A po zdjeciu intercollera wyglądało to tak jak ponizej...

http://images35.fotosik.pl/1878/f03fb96e6ef7a64dmed.jpg

Opublikowano
Ciekawe co u mnie sie dzieje,bo mam tam wiecznie olej spływający do interkulera,co włożę tam palucha to mam go całego mokrego az ścieka.A turbo mam nowe,zakładane pól roku temu.Czyżby nowe turbo puszczalo olej ?niech ktos sie wypowie kto zna temat,ostatnio nawet założyłem oilcatch bo myślałem że odma wali mi olejem,co sie okazało w tym zbiorniczku jest woda z olejem.i popraw tytuł bo go zamkną
Opublikowano

Nie mam pojecia.....

Wiem że powczorajszym zabiegu mam wrazenie ze auto lepiej ciagnie...

Ale wracając do zaworu EGR.... Ma ktoś jakieś wizje ??? :?:

Opublikowano
normalny nalot ,ja też taki miałem,tylko że u mnie z jeden centymetr grubości tego było na ściankach.u ciebie jest tego bardzo mało,ktos musiał ten egr czyścić
Opublikowano
Ja go czyscilem niecaly rok temu jak kupilem auto...
Opublikowano
Mało? Mój tak wyglądał po 13 latach. Nie wierzę że ktoś go czyścił bo wszystko poza filtrami i hamulcami z przodu było fabryczne. Nawet filterek odmy :mad2:
Opublikowano

ja od ostatniego czyszczenia zrobilem jakies 9-10tys km i wyglada jak wyglada....

Myslalem ze jeszcze czysty bedzie jak po takim malym przebiegu..... Zaniepokoil mnie ten syf, tak jakby piasek ....

Opublikowano
No to jest dziwne. U mnie była sadza i u innych jak wklejali zdjęcia, nawet ci co mieli do połowy zawalone, też tylko sadza. Właśnie to jest dziwne bo u mnie mało tego się zabrało a u niektórych to już silnik nie miał czym oddychać prawie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koledzy,

jeśli EGR i inter są brudne, to oznacza, że działają, a Wy jeździcie tylko po mieście lub krótkie trasy. Jeśli u kogoś EGR jest w miarę czysty, to stawiam, że jeździ raczej trasy, a jeśli u kogoś EGR wygląda jak nowy, to coś nie działa (zaworek, wężyk lub sam EGR). Jeśli macie nagar to zajrzyjcie do kolektora dolotowego, gwarantuję z dwa kilogramy tego dziadostwa w środku. Zalecane mycie!

Nie ma się czym martwić.

a Ty kolego jeśli znalazłeś piasek w tym syfie, to się martw, bo to szło do cylindrów....

proponuję przejrzeć całą drogę powietrza, musisz mieć gdzieś nieszczelność, może to głupio zabrzmi, ale sprawdzałeś czy masz filtr powietrza?

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Sprawdź jak wygląda zimna strona turbiny (wirnik), może są to opiłki...

Cokolwiek to jest jak leciało przez turbo, to mogło nabroić. Na pewno nie jest to normalne.

Opublikowano

Filt mam....

Jezeli chodzi o ten syf to jest tylko w zaworze EGR... intercoller byl tylko tlusty, rury do intercollera tylko tluste tak jak i ta co idzie od intercoolera do zaworu EGR ...

Taki syf jest tylko w zaworze ...

Auto nic oleju nie lyka ...