Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w dniu dzisiejszym zamierzam wymienić koła w mojej F11, będzie to moja pierwsza zmiana i za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać, jeżeli chodzi o windowanie auta.

Czy te 4 plastiki, które znajdę w dość znaczącej odległości od koła, służą do tego, czy też nie ?

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ale czemu mam jechać do ASO ? Jest to, aż tak skomplikowany proces ?

Dotychczas miałem 16 samochodów, w każdym sam wymieniałem opony.. więc nie widzę przeciwwskazań do tego, abym zrobił to sam.

Chcę tylko wiedzieć, czy te plastiki od spodu auta, służą do windowania, czy trzeba coś pod nie podkładać ? Jest to nowe auto i nie chciałbym tego spierdzielić na początku, tym bardziej, iż w instrukcji nic nie pisze..

Opublikowano
Jeżeli w aucie jest lewarek to znaczy że producent przewidział taką możliwość :wink: (choć raczej awaryjnie) Trzeba dopasować element podpory lewarka do odpowiedniego miejsac na progu i gotowe. Duże elementy gumowe służą do podnoszenia auta na podnośniku w warsztacie. Wydaje mi się jednak że warto podjechać do serwisu oponiarskiego i tam wymienić koła razem z wyważeniem. Koszt niewielki, a nie będziesz miał ryzyka jazdy na źle wyważonych kołach co może prowadzić do różnorakich usterek :cool2:
Opublikowano
Jasne że możesz, bo niby czemu nie. Pamiętaj tylko że oszczędzając te 60zł (tyle płaciłem 2 dnit emu za wyważenie i wymianę kół) ryzykujesz jazdę autem z niewyważonymi kołami, co może prowadzić do całej masy mniejszych lub większych niedogodności. Rozumiem że zdajesz sobie z tego sprawę, a własnoręczną wymianę traktujesz jak swoisty rytuał :wink:
Opublikowano

Z racji, że moje autko pochodziło z Premium Selection, to przyjechało na oponach letnich z przebiegiem 20 000 km. Następnie dostałem gratis od salonu opony z felgami, już wyważonymi w BMW.

Także ryzyka niewyważenia nie ma :)

Koła zmienione w dniu dzisiejszym, przy okazji powymywane wszystkie brudy po zimie z wahacza, zawieszenia, klocków, tarcz etc. W żadnym ASO bym tego nie osiągnął :P