Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, co sądzicie o tym autku: http://otomoto.pl/bmw-330-330i-x-drive-m-pakiet-C28693801.html

http://img266.imageshack.us/img266/5950/c286938019.jpg

Numer podwozia WBAEW51040PF88511

Kod typu EW51

Typ 330XI (EUR)

Typoszereg E E46 (4FL)

Seria 3

Rodzaj konstrukcji LIM

Układ kierowniczy LL

Drzwi 4

Silnik M54

Pojemność skokowa 3.00

Moc 170

Napęd ALLR

Skrzynia biegów MECH

Kolor BLACK SAPPHIRE METALLIC (475)

Tapicerka STOFF LASER/ANTHRAZIT (G7AT)

Data prod. 2002-09-14

Wyposażenie

S167A ABGASNORM EU4 Norma spalinowa EU 4

S203A ALLRADSYSTEM Napęd na cztery koła

S249A MULITFUNKTION FUER LENKRAD Wielofunkcyjność dla kierownicy

S338A M SPORTPAKET II M Pakiet sportowy II

S358A KLIMAKOMFORT-FRONTSCHEIBE Szyba frontowa klimatyzacji komfort

S403A GLASDACH, ELEKTRISCH Dach przesuwno-uchylny, elektryczny

S415A SONNENSCHUTZROLLO FUER HECKSCHEIBE Roleta przeciwsłoneczna tylna

S423A FUSSMATTEN IN VELOURS Dywaniki podłogowe Velours

S465A DURCHLADESYSTEM System załadunku

S481A SPORTSITZE FUER FAHRER/BEIFAHRER Fotel sportowy

S495A 3. KOPFSTUETZE HINTEN Pas bezp. trzypunkt. i zagł. tył środek

S502A SCHEINWERFER-WASCHANLAGE Spryskiwacze reflektorów

S508A PARK DISTANCE CONTROL (PDC) Park Distance Control (PDC)

S521A REGENSENSOR Czujnik deszczu

S522A XENON-LICHT Światło ksenonowe

S534A KLIMAAUTOMATIK Klimatyzacja automatyczna

S609A NAVIGATIONSSYSTEM PROFESSIONAL System nawigacji Professional

S650A CD-LAUFWERK Odtwarzacz CD

S710A M LEDERLENKRAD M Kier. sport. wielofunk.

S716A M AERODYNAMIKPAKET II Pakiet aerodynamiczny

S760A INDIVIDUAL HOCHGLANZ SHADOW LINE Wysoki połysk Shadow-Line

S770A INTERIEURLEISTE ALU CUBE SILBER Listwy wewnętrzne Alu Silver Cube

S775A INDIVIDUAL DACHHIMMEL ANTHRAZIT Podsufitka antracyt

S785A WEISSE BLINKLEUCHTEN Lampy kierunkowskazów białe

S788A M LEICHTMETALLRAEDER Obr. BMW, st. le. indywid.

S863A SERVICE KONTAKT-FLYER EUROPA Spis dealerów, Europa

S879A DEUTSCH / BORDLITERATUR Literatura pokładowa, niemiecki

S915A AUSSENHAUTSCHUTZ ENTFALL Brak konserwacji pokrycia zewn.

Wyposażenie seryjne

S210A DYNAMISCHE STAB. CONTROL (DSC) Dynamiczny ukł. przeciwpoślizgowy

S411A FENSTERHEBER,ELEKTRISCH VORN/HINTEN Siłownik szyby elektryczny przedn/tylny

S473A ARMAUFLAGE VORN Podłokietnik przedni

S520A NEBELSCHEINWERFER Lampa przeciwmgłowa

S548A KILOMETERTACHO Licznik kilometrów

S550A BORDCOMPUTER Komputer pokładowy

S832A BATTERIE IM KOFFERRAUM akumulator w bagażniku

S851A SPRACHVERSION DEUTSCH Wersja językowa, niemiecki

Ze słów sprzedawcy żadnych problemów nie ma, wszystko działa, błędów na kompie również nie ma. Był problem ze sterownikiem abs/esp - uszkodzony czujnik - ale został wymieniony na oryginalny BMW w ASO.

Co mnie najbardziej martwi - faktura VAT-marża. Sprzedawcą samochodu jest komis, boję się aby za kilka miesięcy do drzwi nie zapukała mi skarbówka. Ponoć na fakturze jako sprzedawcy będą podane rzeczywiste dane polskiego komisu.

Co o tym wszystkim myślicie?

Opublikowano
A to wpadnę w ciekawości bo to niedaleko od mnie i zobaczę, może w sobotę.
Opublikowano

Wątpię, że będzie stała tam ;) Zresztą na sobotę po południu sam wstępnie się umówiłem na oględziny. Jeśli dotrzesz tam wcześniej niż ja, to daj znać czego się spodziewać ;)

Ma ktoś jeszcze jakieś spostrzeżenia?

Opublikowano

Standardowe :mrgreen: :

- kierownica miejscami troszkę wytarta;

- gałka zmiany biegów również troszkę obgryziona :(

- Troszkę na siłę również maska w 100 % idealnie nie leży ;) .

Obawiałbym się o układ przeniesienia napędu ........... aby wszystko było ok ........ (taka moja fanaberia "X" i "A" ......... nie dziękuję).

Opublikowano
Obawiałbym się o układ przeniesienia napędu ........... aby wszystko było ok ........ (taka moja fanaberia "X" i "A" ......... nie dziękuję).

A jest jakaś możliwość sprawdzenia tego bez zajazdu na serwis? Czy w ogóle lepiej x-drive omijać szerokim łukiem?

I co oznacza "A"?

Opublikowano

Ten model nigdy nie miał x-drive'a. To jest zwykły stały napęd na 4 koła (68%tył32%przód)wspomagany systemem ABD-X (imitacja szper)

Nie licząc paliwa model xi jest tańszy w utrzymaniu niz 320d.

Wystarczy sprawdzić przed zakupem.

Opublikowano

Dziękuję bardzo za wszystkie sugestie! Jeśli ktoś jeszcze coś zauważył - będę wdzięczny za skomentowanie! ;)

Może są tu na forum profesjonalni i uczciwi sprzedawcy, którzy mogliby się wypowiedzieć na temat faktur VAT-marża?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dziękuję bardzo za wszystkie sugestie! Jeśli ktoś jeszcze coś zauważył - będę wdzięczny za skomentowanie! ;)

Może są tu na forum profesjonalni i uczciwi sprzedawcy, którzy mogliby się wypowiedzieć na temat faktur VAT-marża?

A co takiego chcesz wiedzieć o f vat marża? Sprawdź sobie na miejscu w tłumaczeniach umowy kupna od kogo zostało kupione auto w CH, osoba prywatna czy firma, jeśli osoba prywatna i komis wystawia Ci tutaj f vat marża to czego masz się obawiać? Faktura będzie mocno zaniżona bo jak inaczej zapłacić akcyzę od wartości auta w liczbie 18,6% ? Jeśli od firmy to musi być zaznaczony artykuł o zwonieniu z podatku vat dla sprzedającego na to auto. W niemczech jest to artykuł 25 (taka niemiecka f vat marża). Wszystko znajdziesz w tłumaczeniu umowy, zakładając oczywiście że umowa zakupu w CH jest oryginalnym dokumentem napisanym przez obie strony a nie jedną ze stron :mrgreen: :wink:

Opublikowano

Byłem dziś oglądać ten samochód. Nie jestem wielkim znawcą, opiszę tylko subiektywne wrażenia:

1. Kierownica i gałka zmiany biegów wytarte, jak słusznie wcześniej już zauważyl kolega

2. Na liczniku jest trochę ponad 170k km, natomiast sprzedawca twierdzi, że rzeczywisty przebieg jest ok 190k km. Różnica wynika z tego, że przy 20k km wynieniono w serwisie licznik, ponoć jest wpis w historii auta.

3. Maska jest do polakierowania (zniszczony lakier przez kamyczki). Przetarcie na tylnym zderzaku, rysa na tylnych drzwiach od strony kierowcy. Pęknięta prawa lampa.

4. Grubość lakieru waha się od mniej wiecej od 70nm do 280nm (dokładnie pomiarów nie zapisywałem). Ogólnie odniosłem wrażenie, że niektore elementy zostały powtórnie pomalowane albo polakierowane. Podkreślam, fachowcem nie jestem, to tylko moje subiektywne wrażenie.

5. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce nie gasła kontrolka silnika, natomiast po odpaleniu już tak (nie wiem, może tak być powinno). Po odpaleniu na zimnym silniku minimalnie pływały obroty. Poci się przewód wspomagania kierownicy.

6. Tapicerka na przednich fotelach trochę zmechacona, dziwne, że bardziej na pasażerskim niż na kierowcy.

7. Został wymieniony czujnik abs, jest kilka mniejszych rzeczy do wymiany (osłona przegubu czy coś).

8. Z papierami jest trochę skomplikowana sprawa - samochód kupiony w Szwajcarii, zarejestrowany na Niemca w De, a teraz do sprzedaży w Pl.

9. Cena do bardzo niewielkiej negocjacji.

Podsumowując, samochód mimo wszystko robi wrażenie - 18 calowe felgi, m-pak, czarny kolor. Jednak jak dla mnie miał kilka minusów, którę wraz z ceną zadecydowały o tym, że wracam dziś jednak komunikacją publiczną. Jednak jeśli ktoś jest zainteresowany, warto pojechać obejrzeć na własne oczy.

To chyba wszystko, co na szybko udało mi sie przypomnieć wracając do domu.