Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od dłuższego czasu mam problem z dużym ciśnieniem w układzie chłodzenia. Temperatura w pożądku, nagrzewa się w dość szybko.Gdy trochę ostrzej zaczynam jeździć to zauważam że płyn wywala korkiem, na łaczeniach itd. Dziś wykręciłem termostat, wyczytałem że temp otwarcia to 105 stopni, gotowałem go ok 1 minute, jednak szczelnie był zamknięty. Moim zdaniem przynajmniej trochę się powienien otworzyć jeżeli temp wrzenia wody to 100 stopni. Czy to dobry pomysł na sprawdzenie? Dodam że wąż od temostatu był zawsze zimny. Moim zdaniem wszystko wskazuje na niego, to że nie bylo widać skoków temp pewnie przez zime i któtkie odcinki- szkoła 10km.

Jaki termostat polecacie? Mam zamiar kupić BEHR z czujnikiem za 180zł.

Opublikowano

Nie wiem czy w warunkach domowych dasz radę rozgrzać wodę do 105st. Nie łatwiej jest na odpalonym aucie sprawdzić wąż idący na chłodnicę bądź samą chłodnicę czy jest nagrzana?

Da się w e46 sprawdzić cyfrowo temp cieczy? Myślę, że tak to od tego musisz zacząć. Jeśli masz duże ciśnienie to możesz kupić korek od zbiorniczka. Może Twój już nie puszcza. Ale ciśnienie i tak jest dość spore bo ma być ok 2bary. Więc wąż tylko troszkę się ugnie.

Jeśli w ponad 105 st termostat nie puszcza to masz do wymiany. Firmę którą podałeś jest ok. Wahler też jest rozsądną firmą

Opublikowano
Dzięki koledzy za opinie, tak czy siak wymienie- czujnik siedział tak mocno że czujnik rozleciał sie na 2 częsci, a termostat na 99% jest zepsuty bo nigdy nie zauważyłem ciełego węża od termostatu:) DO zamkniecia