Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To ogólna informacja ale nikt nie jest jasnowidzem kolego...zrób tak jak pisze kolega z BC albo Inpa :mrgreen: :mrgreen:
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
Opublikowano
jak wejdziesz na check i wyskoczy ta ikonka, to przytrzymaj przycisk BC i pojawi sie nr. bledu. moze chociaz troche cos podpowie...

Te kody są przypisane do konkretnej ikonki, a nie powodu jej pojawienia się. To tak na wszelki wypadek, bo ciężko przez telefon opisać ASO jaką ikonkę widzisz. Kod jednoznacznie identyfikuje konkretną ikonę.

Faktyczna przyczyna do odczytania jedynie po podłączaniu do komputera. Najczęściej pojawia się, kiedy silnik ma problemu z utrzymaniem norm emisji spalin. Np. odłączenie przepływomierza spowoduje, że wyskoczy taka ikonka.

Pozdrawiam

Opublikowano

Sorry, nie wiedzialem.

To jest pewna informacja? bo tak to tych kodow by bylo tylke ile ikonek, a jak sie szuka w necie to kodow jest milion a ikonek tylko kilka. Ja jakis czas temu mialem taki problem ze mi wywalilo dwie ikonki (nie zapiete pasy + airbag) i koledzy powiedzieli zebym sprawdzil kod. I dopiero wtedy mi powiedzieli ze chodzi o mate w siedzeniu pasazera...

Nie ze ci nie wierze, tylko pytam.

Opublikowano
jak wejdziesz na check i wyskoczy ta ikonka, to przytrzymaj przycisk BC i pojawi sie nr. bledu. moze chociaz troche cos podpowie...

Te kody są przypisane do konkretnej ikonki, a nie powodu jej pojawienia się. To tak na wszelki wypadek, bo ciężko przez telefon opisać ASO jaką ikonkę widzisz. Kod jednoznacznie identyfikuje konkretną ikonę.

Faktyczna przyczyna do odczytania jedynie po podłączaniu do komputera. Najczęściej pojawia się, kiedy silnik ma problemu z utrzymaniem norm emisji spalin. Np. odłączenie przepływomierza spowoduje, że wyskoczy taka ikonka.

Pozdrawiam

Chyba się mylisz. Te kody błędów wyświetlają się w formacie CC-ID [x] gdzie [x] jest numerem błędu - a tych błędów jest dużo potencjalnych, dużo więcej niż rodzajów ikonek:

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=658265

http://www.endtuning.com/ccidcodes.html

http://www.7machine.com/bmw/93663.html

Zacytowane źródła również wskazują na to że jest to bardzo precyzyjna identyfikacja błędu a nie tylko ikonki.

Opublikowano

Jak masz I-Drive, to zobaczysz ten opis na liście błędów ale nic więcej. Z tego też powodu kodów jest więcej niż ikonek. To dalej nie to samo co INPA, w większości przypadków dalej nie wiele to powie.

W przytoczonym przypadku przepływki będzie to ikonka check engine + komunikat na I-drive o podwyższonej emisji spalin. To samo odczytasz po tym kodzie, natomiast INPA zwróci konkretny błąd podzespołu.

Pozdrawiam

Opublikowano
Zgoda, obrazowo mówiąc kod błędu z BC pokaże przyczynę zapalenia się kontrolki (np. zły skład spalin) natomiast INPA powinna odpowiadać na pytanie o przyczynę usterki ("złego składu spalin") - więc diagnoza schodzi o poziom "niżej".
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
ta ikonka oznacza ze temperatura silnika byla za wysoka (jesli dobrze kojarze pali sie miedzy 107 a 120 stopni, powyzej jest czerwona). Jaka masz temp w ukrytym menu? Masz sprawne termostaty? Czy dobrze pokazuje Ci temperature zewnetrzna?
Opublikowano

Włącz silnik oraz klimatyzację i otwórz maskę. Sprawdź czy pracuje wentylator na chłodnicy, jeżeli poszedł z dymem, to będą problemy zarówno z temperaturą silnika jak i kiepską wydajnością klimatyzacji na postoju i małych prędkościach.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie (E90 318i) ostatnio zaraz po ruszeniu też zapaliła się ta kontrolka. Odstawiłem auto na godzinę i przez ostatni tydzień nic nie wyskoczyło, mimo że pomęczyłem trochę silnik na wysokich obrotach. Planuję też kupić jakiś interfejs, wypowie się ktoś z Was na temat http://allegro.pl/interfejs-bmw-inpa-wersja-pl-e36-e46-e39-e60-e90-i3491693635.html ?

Ten interfejs nie da rady z twoim autem ( masz z 2010 roku auto tak?)

Potrzebujesz intefejsu DCan a one zaczynają się od ok 150pln i obsluguja auta LCI od roku 2008-takie cos potrzebujesz :cool2: :cool2: :cool2: :cool2: :cool2:

Pelno tego na popularnym portalu :D :D

icon4.png
Opublikowano
Tak, 2010. Właśnie strasznie dużo tego i już sam nie wiem gdzie patrzeć. Dzięki za wskazówkę, przyjrzę się temu dokładniej.

Fakt,duzo tego sam cos musze kupic,musi być DCan i najlepiej nie made in China,do tego odpowiednia Inpa-tak aby obsluzyła Twój silnik :cool2: :cool2:

icon4.png