Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, otóż od kupna samochodu zastanawiam się nad włożeniem chipa do mojej 320d akuratnie mam 150ps rok 2002,ale moje pytanie bardziej dotyczy zużywalności częsci. Chodzi mi głównie czy części się bardziej zużywaja typu turbina itp gdy otrzymujemy wiecej PS. Co się najczęściej sypie chipujac samochód do 192ps. Jak to wygląda ze sprzęgłem wiadome bez ciągłego pałowania, bo tak akurat nie jezdżę:)
Opublikowano

turbina sama z siebie nie pada, raczej ze złej obsługi, słabego oleju, dużych przebiegów bez zmiany oleju. Oczywiście po jakims czasie wypracowuje się i potrzebna jest zmiana albo regeneracja ale im bardziej sie dba tym dłużej można jeździć bez naprawy.

Bardziej po tyłku dostanie sprzęgło tylko i dwumas. Jak masz zdrowe te części i umiesz się obchodzić z nimi to nic ci się nie stanie po wirusie. Do tego najpierw diagnoza czy masz sprawny silnik, czy masz te 150 koni w ogóle.

szukam
Opublikowano
Aha, a takie zbadanie czy te 150ps jest to gdzies na hamownie czy u mechanika pod komputerem to sprawdze? Olej wymieniam na bieżąco tak jak mechanik napisze na kartce z oleju, bo przyznam że jestem laikiem w temacie o samochodach, wole popytać was bo wiem,że mi więcej powiecie;) dwumas pieprzy się z tego co wiem przy złej zmianie biegów tak? a sprzegło moze się spieprzyć tak jak pisałem z pałowania palenia gumy itp?:) Bo ja raczej jak jade to lubie se czasem nacisnąć na ten gaz, ale żeby palic gume albo caly czas go piłować to tak znów auta nie niszcze:D
Opublikowano

no najlepiej hamowania plus dobra diagnoza pod komputerem.

dwumas nie lubi agresywnej zmiany biegów, jeżdzenia na niskich obrotach (przyspieszania z niskich obrotów). Sprzeglo to wiadomo nei trzeba palic gumy zeby przypalić np. podczas zmiany biegów czy ruszania.

szukam
Opublikowano
na hamownie najlepiej podjechac i sprawdzic ile masz aktualnie ps. no i autko musi byc w pelni sprawne pod czipa . jak juz zrobisz to pochwal sie ile wycisnoles se swojej w dziale viewforum.php?f=159 bo ja jak uporam sie jutro ze zwarciem w moim aucie to za tydzien tez robie wirusa na 190ps o ile tyle turbina dmuchnie :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakiś rok temu, gdy miałem jeszcze e39 525d 163KM zrobiłem chipka. Prawie dwa lata się zastanawiałem, robić czy nie...

Zrobiłem i byłem super zadowolony, wyszło mi 204 KM o ile dobrze pamiętam, ale w serii okazało się, że mam ponad 170.

Też martwiłem się o żywotność części, ale przecież nie robimy chipa żeby całymi dniami jeździć z nogą w podłodze, mi chodziło o zaspokojenie męskiego ego, po prostu zachciałem i tyle. Zauważyłem, że autko jeździło bardziej lekko, nie musiałem tak ciskać żeby przyspieszało, dałem takie porównanie: jedziemy na wakacje, cały samochód pełny bagaży, rodzinka i pełny zbiornik, na miejscu zbiornik już pusty, wyrzucamy z autka wszystkie graty i żonę z córcia, a następnie jedziemy po piwko do sklepu i .... autko jakby inne, lżejsze, fajniejsze... tak wygląda różnica.

No ale jak ktoś robi program po to żeby ciskać od rana do wieczora, to i pewnie autko krócej pojeździ...

Jakby ktoś pytał i się zastanawiał komu oddać autko do chipowania, to z całym sercem polecam BAGORA, jest na tym forum, mogę zainteresowanym podesłać namiary na priv, człowiek jest z Warszawy i ja jestem-byłem mega zadowolony z jego pracy!!

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Witam, otóż od kupna samochodu zastanawiam się nad włożeniem chipa do mojej 320d akuratnie mam 150ps rok 2002,ale moje pytanie bardziej dotyczy zużywalności częsci. Chodzi mi głównie czy części się bardziej zużywaja typu turbina itp gdy otrzymujemy wiecej PS. Co się najczęściej sypie chipujac samochód do 192ps. Jak to wygląda ze sprzęgłem wiadome bez ciągłego pałowania, bo tak akurat nie jezdżę:)

Napisz skąd jestes , może znajde cos w Twoich okolicach , oczywiscie podstawa to diagnostyka póxniej ewentualnie hamownia i dopiero obórbka softu pod Twoje preferencje...

aha i czemu na 192 KM ? :lol: a jak wyjdzie 193 KM ?

modyfikacja ma być po pierwsze bezpieczna dla podzespołów a dopiero póxniej patrz na moc ...

u nas oprócz efektów naszej pracy będziesz zadowolony z ceny :cool2:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Jakby ktoś pytał i się zastanawiał komu oddać autko do chipowania, to z całym sercem polecam BAGORA, jest na tym forum, mogę zainteresowanym podesłać namiary na priv, człowiek jest z Warszawy i ja jestem-byłem mega zadowolony z jego pracy!!

Ja również szczerze polecam BAGORA! Gość zna się na rzeczy, bo w końcu kilkuletnie doświadczenie daje mu pewność działania i gwarancję perfekcyjnie wykonanej usługi. Ponadto atrakcyjne ceny, doskonały, miły i kulturalny kontakt. Gwarantuję Ci, że będziesz zadowolony z modyfikacji przeprowadzonej u Bagora.