Skocz do zawartości

BMW X3 f25 z USA dostosowanie do jazdy po Polsce

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja myslalem ewentualnie o dolozeniu lopatek, ale pewnie wiaze sie to ze zmiana kierownicy na inna :) to juz zamiast ladowac sie w koszty lepiej dozbierac na Porsche lub AMG :)
Opublikowano
Tez troche cierpie z braku lopatek (miesiac po zamowieniu wprowadzili je do 28i :evil: ), ale pewnie BSI poszlo by sie pasc... :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dokładnie tak jest... rozmawiałem z dealerami i z Centralą - stanowisko jest proste i jasne. Jakakolwiek cześć ,wykryta w podczas wizyty w servisie, spoza listy zakodowanej w VIN powoduje anulowanie Gwarancji i pakietu BSI (Plus / Ultimate) :!:

Ja też jestem zablokowany, każdy kto robi doposażenia, zapewnia że BMW honoruje gwarancję po ich zmianach... ale jak poproszę, czy mogę dostać to potwierdzenie od nich takie potwierdzenie na piśmie to od razu kontakt się urywa albo się wycofują z tego stwierdzenia, że niby źle zrozumiałem :duh: .

Będziesz Miał Wydatki

http://www.motostat.pl/user_images/40716/icon1.png

BavarianVIN: WODZIKZ68FST

Opublikowano
To właściwie oczywiste ,trudno żeby BMW brała odpowiedzialność za ,,nasze ulepszenia''. Nawet po modyfikacji w Hartge otrzymuje się ich gwarancje (oryginalna traci znaczenie) ...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

"Oczywistość oczywista" ale Panowie "ulepszacze" idą w zaparte... :mrgreen: aż do czasu zdemaskowania...

no cóż żądza pieniądza ;)

Swoją drogą nie rozumiem polityki BMW - przecież mogli by na nas jeszcze zarobić, doposażając samochody. Przecież większość z nas by jeszcze coś dorzuciła, choćby symbolicznie. :norty:

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Wczoraj odwiedzilem serwis i nikt nie robił problemu z zamontowanego monitora podsufitkowego podpietego bezpośrednio pod bezpieczniki itp. Serwis oczywiście gratis w ramach pakietu a i znaczek przyszedł to i wymienili.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wczoraj odwiedzilem serwis i nikt nie robił problemu z zamontowanego monitora podsufitkowego podpietego bezpośrednio pod bezpieczniki itp. Serwis oczywiście gratis w ramach pakietu a i znaczek przyszedł to i wymienili.

Nie chce wieszczysc źle... Może mieli dobry dzień. A tak już poważnie, to jakbyśmy przyjechał z problemem związanym z elektryką mogłoby nie być już tak przyjemnie.

Poza tym tym taka ingerencja moze nie jest karana :nienie: , co innego np. Dodanie nawi, lub kamery cofania. Bo te komponenty wymagają kodowania auta.

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
setki aut - typowych amerykańców - jest na naszych drogach bez przerobionych świateł przednich.

Nikt gołym okiem nie stwierdzi czy są symetryczne czy nie. W nocy też nie oślepiają. Jedyne co to świecące pomarańcze są do przerobienia, ale to zero problemu.

Zobaczcie np Chrysler Pacifica - nigdy nie było wersji europejskiej a 10000 aut jeździ w PL drogach.

Hehe, a jednak.

Tydzien temu bylem w PL na wakacjach, wyjezdzajac Chryslerem Pacifica ze Szczytna natknalem sie na typowy punkt kontrolny: najpierw dmuchalem, a potem koles poprosil mnie na pobocze, zaczal wyjasniac roznice pomiedzy swiatlami symetrycznymi (DOT) i asymetrycznymi. I przyczepil sie do tego, ze postojowki w Pacifice sa pomaranczowe (tak jak i w X25). Dlatego do wymiany sa przednie swiatla i tylne swiatla. Do tego przeprogramowanie i zmiana przelacznika do swiatel. Takze lusterek.

Moje Euro mody:

http://x3.xbimmers.com/forums/showthread.php?t=585138

http://x3.xbimmers.com/forums/showthread.php?t=611376

Xenonow i tylnych lamp nie wymienialem (jeszcze).

Pzdr.

[d]

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
Potwierdzam ,iż w moim X3 w przypadku chęci dostosowania świateł przeciwmgielnych jest to kwestia przeprogramowania sterownika (potrafią to w bmv/navi garage) i założenia przełącznika na tablicy,ja tego osobiscie nie robiłem (nie potrzebuję na szczęście) :D ,na pewno nie dotyczy to wszystkich F25 (dlatego potrzebujesz numer vin) , w niektórych niestety nie ma instalacji do zasilania tyłu... Co do świateł z przodu to wszystkie wersje amerykańskie mają światła symetryczne ,które nie są dopuszczone do ruchu w Polsce. Policja raczej się nie połapie ,pozostaje stacja diadgnostyczna ?

Absolutnie bedzisz. Zajrzyj na moj watek na xbimmersach (wszyscy znajomi z US-spec F25 (wlaczajac '13 i '14) ktorzy zalozyli euro switcha maja tylne p-mgielne.) :

http://x3.xbimmers.com/forums/showthread.php?t=611376

Policja sie lapie, zajrzyj na poprzednia wypowiedz. Dodatkowo maja pomaranczowe reflektory, ktore sa nielegalne w PL.

Troche siedze w tym temacie, jak cos, to niech sie OP odezwie na PW.

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano

Nie bardzo wiem o co chodzi ? Podtrzymuję ,iż według mojej wiedzy światła symetryczne są niezgodne z polskimi przepisami ...

Tak naprawdę powinno się wymieniać nie tylko tył ale też przód + lusterka :wink:

Opublikowano
Nie bardzo wiem o co chodzi ? Podtrzymuję ,iż według mojej wiedzy światła symetryczne są niezgodne z polskimi przepisami ...

Tak naprawdę powinno się wymieniać nie tylko tył ale też przód + lusterka :wink:

Tak:

• tyl (bo kierunkowskazy czerwone)
    przod (bo xenony symetryczne i pomaranczowe postoje)
    lusterka (bo sferyczne)
    wlacznik p-mgielnych (bo tyl wyciety)
    a takze zderzaki: bo maja odblaski, ktorych w .eu wersji nie ma.

Kiedyś było tak:

Opublikowano

O właśnie mamy komplecik w poprzedniej wiadomości :lol:

Dobrze ,że robią chociaż zegary w km/h (właściciele Cayenne z USA wiedzą ,o czym mowa) :wink:

• Członkowie klubu
Opublikowano
...każdy kto robi doposażenia, zapewnia że BMW honoruje gwarancję po ich zmianach... ale jak poproszę, czy mogę dostać to potwierdzenie od nich takie potwierdzenie na piśmie to od razu kontakt się urywa albo się wycofują z tego stwierdzenia, że niby źle zrozumiałem :duh: .
"Oczywistość oczywista" ale Panowie "ulepszacze" idą w zaparte... :mrgreen: aż do czasu zdemaskowania...

no cóż żądza pieniądza ;)

Prosiłbym o nie wrzucanie wszystkich do jednego "worka". :mrgreen:

Ja zawsze informuję swoich klientów o ew. konsekwencjach doposażenia pojazdu w trakcie ważnej umowy gwarancyjnej. (są osoby na tym forum, które mogą to potwierdzić)...

Stanowisko BMW niestety uległo zmianie.

Wcześniej, jeżeli montaż został wykonany przez nieautoryzowany warsztat ale zgodnie z technologią producenta, przy użyciu fabrycznie nowych elementów, to nie miało to wpływu na gwarancję pojazdu.

Teraz niestety już ma.

W przypadku elektroniki, gwarancja na układ elektryczny pojazdu traci ważność.

Pozdrawiam :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Drogi prmax-ie,

Przepraszam, za generalizowanie, ale spotkałem kilku "fachowców", którzy niestety skrzywili mi sposób postrzegania rzeczywistości. :oops:

Zgoda, Ty informujesz (potwierdzam), ale jak to się mówi... jedna jaskółka wiosny nie czyni :wink:

A co do BMW z ich polityką :nienie: , to niech się wypchają, zobaczymy kto pójdzie do konkurencji przy zakupie następnego samochodu :twisted:

Edytowane przez wodzik2

Będziesz Miał Wydatki

Opublikowano
Nie wiem ,czy zmiana marki coś zmieni ,w klasie premium właściwie wszyscy podchodzą do tematu podobnie (lub gorzej) :cry:
Opublikowano
Myślę ,że bardziej chodzi o ,,czynnik ludzki'' ,to tak jak z opiniami n/t serwisu : zależy na kogo się trafi :wink:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam wszystkich ponownie

Mam pytanie, odnośnie wgrania europejskich map do amerykańskiej wersji auta/nawigacji. Chodzi oczywiście o F25, ale podejrzewam, że jest identycznie jak w innych wersjach Fxx. W serwisie idą w zaparte, że potrzebne są dwa kody- jeden na konwersję regionu na europejski, drugi na wgranie samych już map. koszt pierwszego to ok 1000 zł, drugiego ok 800.

Może ktoś z Was miał do czynienia z takim przypadkiem i wie czy da się rozwiązać ten problem po najniższej linii oporu- kupując tylko kod do wgrania map. :?:

Proszę o pomoc, bo jednak jest różnica w kwocie.

pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Z wielką przyjemnością stwierdzam, że auto jest już praktycznie dokończone, na najbliższy czas zostało wgranie map oraz polskiego menu.

[W perspektywie jest doposażenie w xenony, gdyż jak się okazało w samochodzie są jednak standardowe światła halogenowe :duh: ]

Jeśli ktoś szuka pomocy teoretycznej, praktycznej, każdej- z czystym sumieniem polecam kontakt z prmax. Co tu dużo gadać- fachowiec. :cool2:

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy od samego początku służyli pomocą, jeśli tylko będę miał szansę się odwdzięczyć, z pewnością to zrobię.

Pozdrawiam i szerokości!

Opublikowano
Myślę ,że ceny ,,przeróbek '' musiałyby być kosmiczne ,żeby się nie opłacało. Ja za swoje wypasione 2013 X3 twin turbo zapłaciłem niecałe 50 tys. USD u dilera :D
Opublikowano
Myślę ,że ceny ,,przeróbek '' musiałyby być kosmiczne ,żeby się nie opłacało. Ja za swoje wypasione 2013 X3 twin turbo zapłaciłem niecałe 50 tys. USD u dilera :D

To tak jak ja. Nie tak calkiem wypasione, brakuje mi czterech rzeczy: HUDu, regulowanego zawieszenia, ukladu kierowniczego o zmiennej charakterystyce zaleznej od predkosci i start-stopa (dwie ostatnie nie byly dostepne w 2011). Za HUDem nie placze, a regulowane zawieszenie w testowanej X5-tce nie spowodowalo u mnie opadu szczeki. :)

Kiedyś było tak:

Opublikowano
Regulowane zawieszenie rzeczywiście mocno przereklamowane ,ale HUD by się przydał ... Może w NOWYM x5 ? :wink: