Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM.JEST TO MOJ PIERWSZY POST

Po nocnym postoju kiedy ruszam z miejsca mam takie wrażenie jakby w manualu slizgalo sprzeglo.Dopóki silnik sie nie zagrzeje jade tak na kazdym biegu az do 6 jakby ślizgało sie sprzegło w manualu .W momencie kiedy silnik osiągnie 55-60st czyli po około 3km ten objaw ustaje i wszystko jest normalnie.Dodam ze zaczeło się to dziać dopiero na początku zimy i nic sie nie pogarsza. Dodam że po za tym skrzynia pracuje idealnie,rusza na D i na R od razu, steptronic działa itd. Auto 320d e90 163 + chip , ma oryginalny przebieg 120tyś km . Byłem w serwisie ASB,sprawdzili skrzynie i stan oleju i wszystko jest ok,żadnych błedów w sterowniku nie ma. Powiedzieli tez ze wymiana oleju na nowy raczej nic nie da i wina moze leżeć po stronie silnika.Czy ktoś miał podobny objawy?czy ktoś moze mi pomóc z tym problemem?coś doradzić bo troche mnie to denerwuje z rana :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Każdy automat konwencjonalny, kt jeździłem tak się zachowywał na zimnym, to kwestia termiki oleju w skrzyni , a co za tym idzie jego lepkosci. Nie przejmować się tylko jeździć.
Opublikowano

Też tak mam. Trochę wkurzające bo przez pierwsze kilka km muli strasznie.

Mam też starego Grand Cherokee i jest identycznie - chociaż myślałem, że to przepaść technologiczna i w BMW nie będzie takich akcji ;-)

Opublikowano
Też tak mam do czasu, kiedy silnik złapie około 50C. Auto w 100% sprawne, żadnych błędów i z przebiegiem 81000 km. Jest to co prawda E60 LCI ale działanie skrzyni chyba będzie podobne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chodzi wam o moment przełączania biegu? ze występuje taki delikatny poślizg?
Opublikowano
NIE.KOLEGO "HALFI" CHODZI O TO ZE JAK JEST ZIMNY SILNIK,OLEJ NP PO CAŁEJ NOCY TO AUTO ZACHOWUJE SIE TAK JAKBY ŚLIZGAŁO SIE SPRZEGŁO W MANUALU I NIE WAZNE CZY SIE JEDZIE NA 3 CZY 5 BIEGU I CZY 50 CZY 100 NA GODZINE.NIE CHODZI O MOMENT PRZELACZANIA BIEGU TYLKO WTEDY JAK AUTO SIE ROZPEDZA LUB JEST JUZ ROZPĘDZONE.
Opublikowano
Ja też nie mam. Chociaż po przeczytaniu tego że tak macie to siłą sugestii może troszeczkę to zauważam, tak przez pierwszy kilometr na osiedlu jak jest zimno to mam wrażenie, że skrzynia wolniej zmienia biegi ale żeby się "ślizgała" to nie za bardzo :roll:.
http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF
Opublikowano
Jest to opisane w instrukcji technicznej automatów ZF. Jest tam mowa o tym trybie pracy. Ma to na celu szybsze rozgrzanie skrzyni. Mi to nie przeszkadza w żadnym stopniu. I tak bardzo delikatnie początkowo dodaje gazu. Tryb ten chroni tez zarazem niejako przy okazji silnik przed przeciazeniami na zimno.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

Ja też tak mam i teraz po przeczytaniu tego wiem że to nie problem. Ale mam też pytanie dotyczące zmiany oleju w skrzyni może kojarzycie jakiś warsztat na śląsku który jest godny polecenia jeżeli chodzi automaty.

Z góry dzięki za odpowiedz

• 7 lat później...