Skocz do zawartości

E46 koła

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Optymalne by było 225/45/17.

Myslalem nad tym ale 225 na przodzie to chyba troche bedzie nosic w koleinach ..;/

Programowanie/Obróbka CNC - Fanuc/Sinumerik/Heidenhain
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może tak być, bo kilka osób miało z tym problem, ale z drugiej strony jest wiele innych, którzy mają 225/235 i nie mają tego problemu. Ja nie pomogę w tej kwestii, bo jeżdżę na 205/50/17.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
jeżdżę na 205/50/17

Maniu powiedz proszę jaki jest komfort użytkowania takich opon?? Mam upatrzone właśnie takie rozmiary i jestem zdecydowany na zakup kompletu, ale chciałbym się dowiedzieć jak na E46 one się spisują. Pozdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po zmianie z 205/55/16 na 205/50/17 nie odczułem żadnych różnic pod względem komfortu i spalania tylko wygląd na plus :cool2:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No właśnie też chciałem zapytać czy jest możliwość abyś wkleił jakieś foto jak się prezentują te opony na feldze 17". Jest taka możliwość??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Biorę się za poszukiwania takiej fotki, gdzieś pewnie jest, bo teraz stoi na zimowych 16 :wink:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bridgestone z tyłu, na przodzie niestety chińczyki Sunny, ale były nowe jak kupiłem koła na poprzedni sezon letni, więc szkoda wyrzucać, nie szumią i trzymają dobrze na deszczu, więc tragedii nie ma :wink: o dziwo mają bardzo dobre opinie :roll:

Zdjęcie niestety późnym wieczorem, więc nie najlepsze jakościowo :?

http://images49.fotosik.pl/1860/1413fbf6508e264c.jpg

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ale ja też właśnie zamówię "chińszczyzne" :D Dlatego zapytałem o producenta Twoich opon. No i na fotce bardzo ładnie się prezentuje taka opona. OK, dzięki jeszcze raz. Już jestem pewny na 100%, że biorę taki rozmiar.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma sprawy, to pewnie zgłębiłeś ich temat, na jakie się zdecydowałeś? I jakiej szerokości masz felgi? Bo s73 ma 7 cali.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano (edytowane)
Będą chińskie WANLI, albo japońskie FALKEN (może przeinaczyłem nazwy, piszę z pamięci). Mam felunek Styling50 ET47 i szerokość 8". Chcę uzyskać delikatny efekt tego "ścigaczowego" naciągu na krawędziach. Na pewno nie właduję 2x więcej w opony z napisem DUNLOP, a pod tym napisem MADE IN CHINA... wyjdzie na to samo w kwestii towaru, a zachowam sporo kasy :wink: Edytowane przez yoshimura01
Opublikowano

http://moto.allegro.pl/225-45r17-nowe-225-45-r17-goodride-sa-05-wroclaw-i3141407039.html

Sam zakladam chiny jak wyzej. Dlaczego? Bo markowe 3-4x drozsze tez sa robione w Chinach. Szkoda przeplacac.

Kolega kupil do 330d Goodyera F1 i zdarly sie w 2 sezony, az nie mogl uwierzyc jaki to byl szajs Chinski. Te goodride podobno wytrzymuja sporo wiecej.

Fajny naciag maja Continentala Sport Contacty :). Ale drogie jak pierun.

Opublikowano
yyy... jesteś pewien TEGO wzoru?? Aż taki wyjątkowy, żeby wynosić go ponad design obręczy pod E46? Odnośnie odsadzenia to ET34 chyba znacząco wyjdzie poza obrys nadkola.

Nie wyjdzie, bo mam 17'' od E90 (ET34 alb 37, nie pamietam ale takie standardowe w E90) i jest lekko schowane nawet kolo, tak prawie na rowni z nadkolem.

Szczerze polecam, wyglada jakbys 10mm dystans wsadzil do orginalnych alu od E46 :).

http://i230.photobucket.com/albums/ee109/john34schu/frost_whls4.jpg

Takie mam kolka jak wyzej w linku.Tylko pomalowane na grafit.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie widzę takiej możliwości w e46 :shock: 10 cali i et13..dystans tylko pogorszył by sprawę, bo jeszcze by wywalił mega wywalone felgi z nadkoli :wink: masz zwykłe zawieszenie?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

i jeszcze ten śmieszny rozmiar opon jak do e46 :D

205/45/16 i 215/40/16 ??

patrz jaka różnica średnicy koła:

seryjne 225/45/17 634.3 mm 0 mm 0 %

205/45/16 590.9 mm -43.4 mm -7.34 %

215/40/16 578.4 mm -55.9 mm -9.66 %

Różnica w prędkości

225/45/17 50 km/h 100 km/h 150 km/h

205/45/16 46.33 km/h 92.66 km/h 138.98 km/h

215/40/16 45.17 km/h 90.34 km/h 135.5 km/h

Opublikowano
http://moto.allegro.pl/225-45r17-nowe-225-45-r17-goodride-sa-05-wroclaw-i3141407039.html

Sam zakladam chiny jak wyzej. Dlaczego? Bo markowe 3-4x drozsze tez sa robione w Chinach. Szkoda przeplacac.

Kolega kupil do 330d Goodyera F1 i zdarly sie w 2 sezony, az nie mogl uwierzyc jaki to byl szajs Chinski. Te goodride podobno wytrzymuja sporo wiecej.

Fajny naciag maja Continentala Sport Contacty :). Ale drogie jak pierun.

No z chińskimi oponami to każdy robi jak chce. Miałem okazję jeżdzić na nexen N8000 i jakimś wanli (nie w moim samochodzie) i owszem kupiłbym je np. do opla astry 1.4.

Chyba, że ktoś jeździ statecznie i nie lubi od czasu do czasu pojeździć trochę szybciej, a podczas deszczu to już w ogóle na emeryta. Te opony są po prostu poniżej średniej.

Goodyer F1 znika faktycznie bardzo szybko, ale jest rewelacyjny. Miałem kiedyś w civicu i po 2 sezonach były już mocno zużyte, a ani mocy zbytnio nie było, ani też nie były jakoś bardzo ciężko traktowane.

W 330d dobre opony po prostu szybko znikają. W zasadzie 2 sezony przy jakimś średnim przebiegu to nawet nic dziwnego. U mnie mniej więcej tak się właśnie zdzierają. Z obserwacji na letnich Continentalach, które były i Pirrelli obecnie.

Wolałbym kupić jakąś używkę w tej cenie np. roczną niż taką oponę. Ale każdy robi jak uważa.

Opublikowano

to że wszystko robione w chinach to się zgadza. Ale opony znanych producentów mają swoje normy, testy, ktoś je projektuje, testuje, poprawia, dobiera mieszanki gumy itp. Opony producentów chińskich raczej nie mają takiej kontroli jakości ani takiego procesu tworzenia opony. Ja również bym nie kupił. Stać na BMW to i stać na opony a przydziadowanie 200zł może się źle skończyć.

Sam nie mam drogich opon no ale normalnego w miare producenta czyli Uniroyal.

szukam
Opublikowano

Hmmm, ja zaczalem szukac i faktycznie odpuszcze chyba troszke goodride i bedzie nexen albo gt radial jesli juz kupowac budzetowe.

Poczytalem na zagranicznych forach troche i jedynie te dwie marki z typowo chinskich sa naprawde polecane, wypadaja tez niezle w testach w stosunku do 2-3x drozszych opon.

Nie jest prawda, ze nie spelniaja one norm, bo spelniaja, wszystkie, ktore sa wymagane do dopuszczenia do ruchu, wlacznie z ECE.

Co do uzywek, to zawsze kupowalem uzywane opony, ale teraz nie wiem czy to ma sens, bo ceny sa tak wywindowane, ze za cene uzywanej kupie tylko o klase nizsza nowa opone markowego producenta. Nie wiem jak u was, ale we Wroclawiu ceny dobrych uzywanych opon w rozmiarze 17'' cali zaczynaja sie od 300-350zl za sztuke.

Za 350zl z oponeo mozna miec np Uniroyala Rainsport albo Fulde Sport Control, wiec gdzie tu sens kupowania uzywek? :(

Obecnie mam Continentala sport contact 2 ssr i w porownaniu z good year f1 kierunkowymi nie znika wcale. Na przodzie Pirelli Euphori@ - tragedia, nigdy wiecej.

Najlepiej wspominam Michelin Pilot HX MXM, spedzilem na nich 4 sezony, po czym poszly jeszcze z felgami majac 4,5mm bieznika (byly rewelacyjne na mokrej nawierzchni do samego konca). Guma wygladala jak nowa. Takich opon juz sie nie robi, te nowe po prostu dra sie w oczach...

Opublikowano

no ale jeśli wierzyć testom przeprowadzanym w telewizji, gazetach, internecie to te chińskie wynalazki są bardzo słabe. To że normy spełniają nie znaczy że się nadają. Drogi hamowania na mokrym czasem o połowe dłuzsze, na suchym o pare metrów.

Wiadomo że jak ktoś ma 18 cali to na opony troche musi wydać no ale skoro było stać na felgi 18 to i na opony kasa powinna być. 4 kawałki gumy które nas trzymają na drodze. Warto ryzykować zeby nie wiem oszczędzić 100zł na oponie ? :) według mnie nie warto.

Ja mam 16, smigam na Uniroyal RainExpert czyli opona deszczowa. Koszt z tego co pamietam równe 200zł za sztuke za swieżutkie opony z 2012r wtedy. Nawet przez moment nie pomyślałem żeby kupić coś z dziwną nazwą. A te opony wtedy były na pierwszym miejscu w rankingu użytkoników oponeo, sam założyciel portalu w wywiadzie mówił że do własnego auta takie opony zakłada. Aż taki marketing tej firmy ?

szukam
Opublikowano (edytowane)

Nie wiem, nowe rain sporty kosztuja 350zl za 17''. Oni w kazdej oponie maja nazwe rain i tyle tyle ta opona z rain ma wspolnego, taka klasa mocno srednia.

http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-letnich-adac-2013-w-rozmiarze-225-45-r17-w-y

Masz tu test i zobacz wyniki Nexena N8000. Poza scieralnoscia to naprawde niezla opona. Do tego masz np te naklejki z norma ECE i podane tam parametry. Porownaj je z paroma oponami o roznych cenach, w tym samym rozmiarze.

http://www.oponeo.pl/dane-opony/gt-radial-champiro-hpy-225-45-r17-94-y-xl-zr - patrzysz na etykietke, kosztuje 17'' tyle co twoj rain expert za 16''. Ma takie same parametry przy 225mm jak uniroyal przy 205mm szerokosci i jest jeszcze cichsza. Ma tez wyzsza obciazalnosc i indeks predkosci. http://www.gtradial-us.com/en/ Poza tym czytalem opinie ludzi, ktorzy jezdza na tym na torze i generalnie polecaja jako najlepsza budzetowa opone bo dorownuje sporo drozszym parametrami.

Edytowane przez dxtr71
Opublikowano
Akurat mogę je dostać w okazyjnej cenie, myślałem jeszcze nad takimi:

http://images35.fotosik.pl/1868/dc55c16fa24c3f93.jpg miałem już je kupować ale sprzedawca zawzięty z ceną. :duh:

tylko nie wiem jak ze spalaniem, ile pójdzie w górę.

Szymon-o ma na sprzedanie dokładnie taki wzór, a widzę, że jesteś z Lubina więc miałbyś nie daleko do Zielonej Góry, tylko czy chciałbyś 17" bo taki ma rozmiar.

Opublikowano
Akurat mogę je dostać w okazyjnej cenie, myślałem jeszcze nad takimi:

http://images35.fotosik.pl/1868/dc55c16fa24c3f93.jpg miałem już je kupować ale sprzedawca zawzięty z ceną. :duh:

tylko nie wiem jak ze spalaniem, ile pójdzie w górę.

Szymon-o ma na sprzedanie dokładnie taki wzór, a widzę, że jesteś z Lubina więc miałbyś nie daleko do Zielonej Góry, tylko czy chciałbyś 17" bo taki ma rozmiar.

One byly oryginalnie tylko w rozmiarze 17'' z przeznaczeniem na zime, pod opony 205/50/R17.