Skocz do zawartości

BMW E46 330D padnięty dwumas/skrzynia prośba o ocene film

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów ma prośbę o ocenę stanu na podstawie filmu czy na 100% jest padnięty dwumas czy skrzynia??

Objawy: na biegu jałowym po lekkim dodaniu gazu i odpuszczeniu słychać gruchotanie

-przy ruszaniu lubi nie kiedy też zagruchotać z lekkim kangurkiem(sporadycznie)

- i najbardziej denerwujące wibracje , buczenie przy przyspieszaniu miedzy 1500 a 2000 obr i w druga stronę jak schodzi z obrotów

-gaszenie bez sprzęgła , normalnie strach ze coś się tam rozleci

KOZIOL
Opublikowano
Obstawiał bym raczej dwumase, a powiedz zdarza sie, że na biegu jałowym jak jest ciepły lub zimny że bujnie czasem autem?
Opublikowano

Ale ten dzwiek jest niepokojacy. Ja bym nie czekal tylko skrzynie zrzucal.

Kangurki i wibracje to na stowe jest sprzeglo wywalone. U mnie dwumas sie niby jeszcze jakos trzymal ale tarcza sprzegla miala juz ledwo trzymajace sie nity i docisk wywalony juz.

Sprawdz jeszcze przy okazji podpore/podpory walu i lacznik elastyczny walu jak juz bedziesz robil przy skrzyni.

Opublikowano
Obstawiał bym raczej dwumase, a powiedz zdarza sie, że na biegu jałowym jak jest ciepły lub zimny że bujnie czasem autem?

witam autem nie buja chodzi równo

KOZIOL
Opublikowano
Po wizycie na kanale gruchotanie słychać w miejscu łączenia skrzyni z silnikiem,łącznik elastyczny jest cały.Niestety podpory nie sprawdziłem ,jest nad tłumikiem i osłona :mad2:
KOZIOL
Opublikowano

Ładnie daje :wink: Kozioł111 a masz problemy czasem z wrzucaniem biegów? Może być skrzynia albo dwumas ale raczej to drugie ,tym bardziej bo schodzi z obrotów i słychać ,skrzynie też sprawdź czy wałek nie ma dużego luzu :!:

I zawsze gaś na sprzegle , tak dla przypomienia :wink:

Nie jeździj lepiej bo jeżeli to dwymas to możesz rozwalić skrzynie

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
Niekiedy mam problemy z wrzuceniem 1 ,ale wystarczy ze puszcze sprzęgło i wcisnę jeszcze raz i wchodzi bez problemu.
KOZIOL
Opublikowano
Koledzy takie pytanie na szybko. Wybieram się po nowy zestaw sprzęgła i dwumas LUK ,na co zwrócić uwagę przy zakupie żeby TO BYŁ LUK ,a nie inny zestaw ???? Czy na owych częściach są naniesione loga producenta???
KOZIOL
Opublikowano

Pewnie, jest logo LUK widoczne na pierwszy rzut oka.

Z tego co wiem w zestawach LUK (ktos kiedys opisywal na forum) potrafia byc czasem dociski LUK a tarcza Sachs ale to niczym nie ujmuje takiemu zestawowi.

Opublikowano
Zestaw już zakupiony, wszystkie elementy posiadają logo producenta. W przyszłym tygodniu wszystko będzie już zamontowane :D I mam nadzieję ,że w końcu nastanie cisza i radość z jazdy :D :D
KOZIOL
Opublikowano

sprzęgło +dwumas to 2360pln

A ile razem wyjdzie to podlicze i napisze po wymianie :cry2: jeszcze muszę dokupić parę dupereli jak:

uszczelniacz wału, skrzyni x2,łożysko igiełkowe,zaczep sprężynowy ,śrubki,olej do skrzyni i może poduszki :mad2: :mad2:

KOZIOL