Skocz do zawartości

BMW 530xi - spalanie i opinie; najczestrze usterki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam,

od 6 miesiecy posiadam BMW 530xi N52 rocznik 2006 full MPakiet sedan; kolor alpin weiss; kremowe skory, full wypas - wyprodukowany na zamowienie w Monachium. Samochod jest naprawde SUPER. Prowadzi sie fenomenalnie, jedzie jak po torach. Mam w nim felgi 18" i opony 245/40. Obawialem sie tych wszystkich dziwnych postow nt szybkiego zuzycia oleju i nieustanncyh dolewek, ale na razie mam olej na takim samym poziomie. Po co pisac takie bzdury?

Dziwi mnie rowniez temat spalania poruszany tytaj na forum. Ludzie pisza jakies dziwne zuzycie...8-10litrow na 100km. Nie wiem jak jest to mozliwe? U mnie spalanie w miescie to 18l/100 - jazda w korkach Warszawy; srednia predkosc 20-30km. W trasie spalanie 10-11l/100 przy dynamicznej jezdzie i wyprzedzaniu z predkoscia max 160km/h. Srednio wychodzi 13l w cyklu mieszanym tj. 400 trasa i 150 w miescie. Czy 8-10l w miescie to w ogole mozliwe?

Komputer nie pokazuje mi zadnych bledow, a jednak obawialem sie, ze spalanie 18l w miescie to za duzo. Bylem w serwisie, wszystko sprawdzili i jest OK. Co do spalania to mechanicy serwisowi mowia, ze 15-18l to rzecz normalna dla auta 1,8 tony z napedem na 4 kola i 3l benzyną w automacie.

Wiec jak to jest naprawde z tymi postami? Czy takie auto moze spalic 10l po miescie w korkach? Nie sadze... Subaru Impreza 2,0 benzyna 4x4 pali 11-13 w miescie.

Prosze o opinie UZYTKOWNIKOW tych aut, a nie osob, ktore cos tam slyszaly albo czytaly. Ja po 6 miesiacach uzytkowania jestem zafascynowany tym autem i mimo duzego spalania, az chce sie jezdzic.

Usterek jeszcze nie mialem i mam nadzieje, ze dlugo jeszcze nie bedzie. Bede wdzieczny za opinie na co zwracac uwage i uwazac.

pozdrawiam,

Piotr

Edytowane przez peter2102
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gratulacje za szczere opisy spalania, nie słuchaj co pisza bo ja juz czytałem nawet że 4,4i w mieście pali 12-13gazu i jest wyścig komu spali mniej, u ciebie jest wszystko ok, litr mniej by było gdyby napęd był sam tył
Opublikowano

Witam,

moje spalanie w miescie - Poznan to granice 15l(ale jak byly takie siarczyste mrozy i czerpalem duzo radosci z jazdy to i 17l), trasa tak jak piszesz 10-11l do 150km/h. Ostatnio bawilem sie w "eko driving" i srednia wyszla mi 12.6l 1200km miasto i 600km autostrada (tak do 150). Mysle ze przy spokojnej jezdzie srednia wyjdzie 13-14l (70% miasto i 30 trasa).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja mam tak samo jak kolega wyżej tyle że przy mniejszej mocy i skrzynia mniej oszczedna miasto 17-18 trasa ostrzej 11, normalnie 10, a Warszawa w wekend 13-14
  • 1 miesiąc temu...