Skocz do zawartości

E46 320d drgania na pedale sprzęgła

jarecki_1966

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za filmik, z tego co widziałem po zdjęciu sprzęgła przy wymianie, to luzu poprzecznego nie było, a obrotowy podobny do tego z filmu, może ciut większy. Na jałowym biegu pedał mi nie drży, czy to przy delikatnym wciśnięciu czy większym,jeśli już to minimalnie. Drży w czasie jazdy jak zwiększam obroty(prędkość) na 2,3 bardziej na 4 i piątce mniej , drżenie zgrywa się z przyśpieszaniem. Przy wysokich obrotach, przyspieszaniu prawie na ful, wydaje mi sie ,że drżenie jest mniej wyczuwalne, ale może to moje subiektywne odczucie.

sprawdziłem: Land Rover defender, kie ceed, pande w dieslu, jedno 300tys km na blacie, kia ceed kilka tys, prawie nowka, panda 200tys - wszystko silnik diesla, rózne pojemności

wszedzie dotkniecie sprzęgła (od góry) - bez jakiegokolwiek wciskania, wyczuwa sie drgania, tak jak w moim klekocie

wszędzie pęknie wał ? ehehe

sprecyzuje ze u mnie czuć drgania jak sie dotknie sprzegła od góry (od boku nie czuć nic - w sensie pedał sie nie rusza ;) )

Edytowane przez puzonn

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Można to nazwać że pulsuje :wink:

Raczej ta usterka nie dotyczy silnika tylko bardziej napędu ,począwszy od dwumasy lub z innej mańki od pedału sprzęgła ,konczywszy na skrzyni :wink:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

• Zasłużeni forumowicze
nie chce nic mówić ale kolejna osoba ma peknięty wał po tym jak drgało sprzęgło i jechał do mechanika na diagnoze dwumasu i nie dojechał kolega :mad2:

Dokładnie tak! Nie chcę straszyć nikogo ,ale potwierdzam identyczne objawy przed pęknięciem wału :duh:

• Zasłużeni forumowicze
U mnie drgało od delikatnie od raku ,jeszcze pamiętam jak dałem dla mechanika się przejechać ,a on na to ,ze dwumasa pewnie się po woli kończy . Nie chcem Cię straszyć , może naprawdę coś masz z dwumasem.

• 2 miesiące temu...

Witam

W mojej 320d m47n wymieniłem dwumas, sprzegło i poduszki . Dalej drga pedał sprzegła , pulsowanie to normalna sprawa natomiast dragania troche dziwne . Szczegolnie podczasz przyspieszania drgania sie nasilaja a na biegu jałowym nie drga. Silnik chodzi równo cicho, zero dymu nie beirze oleju , nie brakuje mocy. Pewnie tłumik dragań wału już swoje przeszedł.