Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam bmw e46 98rok prod. 2.0d

i teraz tak:

pojechałem na wymianę oleju, wymienili, przebieg mam 209500 oil servis na 210000 poprosiłem ich o skasowanie oilservice, podpieli się kompem i kicha nie udało im się tego skasować, niby się kasowało itp ale nadal jest widoczne 210000, więc pojechałem do domu i sam się za to zabrałem, według instrukcji starałem się zrobić to samo jak się kasuję bobkami na zegarach = KICHA, chyba dla tego że dopiero od 99roku to wprowadzili, następnie podpiołem się pod 7 pin kabelkiem drugi koniec do masy czyli karoserii, zapłon i też kicha nic się nie świeci tak jak miało mrugać na zielono po 4 sekundach od zwarcia pinów. proszę o pomoc co i jak bo już zgłupiałem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co pamiętam to w roczniku 98 po skasowaniu jest 21 lub 22 tys. tak że chyba już jest wyzerowane.
Opublikowano

Pewnie, źle patrzysz, a wszystko jest w jak najlepszym porządku, na pewno inspekcja skasowała się prawidłowo.

Po przekręceniu stacyjki na pewno pokazuje Ci się 21000 (21 tyś), tj przebieg po jakim musisz ponownie dokonać wymiany oleju (jednak osobiście radzę zrobić to wcześniej). ;)

Pozdrawiam.

Opublikowano
czyli co on pokazuję po prostu że za tyle mam zrobić a nie przy jakim przebiegu? to żadne przypomnienie. jutro sprawdzę dokładnie co piszę i napiszę. ale przed wymianą i niby po skasowaniu pokazuję tyle samo i to się nie zmienia względem robienia km.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czyli co on pokazuję po prostu że za tyle mam zrobić a nie przy jakim przebiegu?

Nie koniecznie, inspekcja olejowa nie działa jak zwykłe odliczanie, wszystko jest uzależnione od twojego stylu jazdy i warunków w jakich jeździsz np. miasto czy trasy, dlatego czasem wydłuży Ci interwał wymiany a jak dużo jeździsz po mieście to zacznie szybciej zbliżać się do zera.

Opublikowano
czyli co on pokazuję po prostu że za tyle mam zrobić a nie przy jakim przebiegu?

Nie koniecznie, inspekcja olejowa nie działa jak zwykłe odliczanie, wszystko jest uzależnione od twojego stylu jazdy i warunków w jakich jeździsz np. miasto czy trasy, dlatego czasem wydłuży Ci interwał wymiany a jak dużo jeździsz po mieście to zacznie szybciej zbliżać się do zera.

dokłądnie tak jest to odliczanie za ile masz ponownie wymienic olej tez mam z 98r i mam to samo co ty jednak tak jak wyzej jest to uzależnione od stylu jazdy a dowiesz sie tego przekrecając kluczyk wtedy przez chwile pokazuje ci za ile km masz wymienic olej

Opublikowano

Wg mnie nie powinna wydłużać okresu do wymiany oleju.

Może go jedynie skracać raz szybciej a raz wolniej. Jeśli komputer by wydłużał interwał wymiany oleju mogłoby się okazać iż zalecana przez producenta samochodu wymiana oleju przy 25k km ( LL04 ) została wydłużona przez komputer np do 40k km.

Skoro komp ustawia się np na 25000km do wymiany to maksymalny zasięg do wymiany jest 25000km. Tutaj jest 1:1. Jeśli jeździsz dużo w mieście może być 1:2 i wychodzi Ci wtedy 12500km ( powiedzmy ), ale nigdy się nie zdarzyło aby było to np 2:1 gdyż wtedy wymian oleju nastąpiłaby dopiero po 50000km.

Komp owszem pokazuje km do wymiany oleju, które w zależności od czynników jazdy spadają szybciej lub wolniej.

Taka mała dygresja.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg mnie nie powinna wydłużać okresu do wymiany oleju.

Może go jedynie skracać raz szybciej a raz wolniej. Jeśli komputer by wydłużał interwał wymiany oleju mogłoby się okazać iż zalecana przez producenta samochodu wymiana oleju przy 25k km ( LL04 ) została wydłużona przez komputer np do 40k km.

Skoro komp ustawia się np na 25000km do wymiany to maksymalny zasięg do wymiany jest 25000km. Tutaj jest 1:1. Jeśli jeździsz dużo w mieście może być 1:2 i wychodzi Ci wtedy 12500km ( powiedzmy ), ale nigdy się nie zdarzyło aby było to np 2:1 gdyż wtedy wymian oleju nastąpiłaby dopiero po 50000km.

Komp owszem pokazuje km do wymiany oleju, które w zależności od czynników jazdy spadają szybciej lub wolniej.

Taka mała dygresja.

Nie chodziło mi o to że nagle zacznie przybywać kilometrów inspekcyjnych tylko że gdy ktoś jeździ same trasy to inspekcja bardzo zwolni odliczanie przez co na koniec okaże się że jest to większy przebieg niż ten po wykasowaniu.

Opublikowano
Zle zrozumiales co kolega napisal.. Dokladnie wytlumaczyl ze jezeli jezdzisz po miescie to kilometry beda "leciec w dol" szybciej. A jesli jezdzisz same trasy to bedzie leciec jeden do jednego.
Opublikowano
Dzieki za odpowiedź już wiem o co chodzi, spadają mi już km w dół i jest spoko ale tak czy siak sam sobie oblicze te 10 tysięcy i wymienię po 10 czy polecacie dłużej polatać? generalnie cykl mieszany najczęściej.