Skocz do zawartości

[E46] 316i 1.9 benzyna wymiana oleju !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka , przepraszam , ze pisze temat , napewno gdzies to jest na forum ale mam bardzo mało czasu , a potrzebuje informacje :

- czy 4L oleju wystarczy do mojego bmw ? w instrkucji mam napisane ze do 316i wchodzi 4L , kupic równo 4 , czy np 5 ? zeby miec na dolewke ?

- poprzedni olej mialem mobil 10w40 , teraz kolega poleca mi wlać castrol magnatec 10W40 , co sadzicie ?

- gdzie kupujecie olej ? chodzi mi o WARSZAWE , badz allegro , nie chce kupic szitsu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Lepiej kup 5 l., dlaczego chcesz zalać silnik takim kiepskim olejem ? Powinieneś kupić taki jaki jest zalecany przez BMW czyli ze specyfikacją BMW LL-98 lub 01. Tu masz sklep który jest pewnym źródłem. http://pro-choice.pl/

Ps. Oglądnij sobie ten film:

Opublikowano
Lepiej kup 5 l., dlaczego chcesz zalać silnik takim kiepskim olejem ? Powinieneś kupić taki jaki jest zalecany przez BMW czyli ze specyfikacją BMW LL-98 lub 01. Tu masz sklep który jest pewnym źródłem. http://pro-choice.pl/

Ps. Oglądnij sobie ten film:

a jaki olej byś mi polecił ? tylko tez zeby nie był jakis kosmicznie drogi bo ciezko z kasa...

a co do filtra oleju , gdzie kupic ? intercars pewnie odpada , bo jakies gowienka maja

Opublikowano
Np. polecam ten: http://allegro.pl/gdansk-motul-x-cess-5w40-5w-40-5l-filtry-do-40-i3080215369.html

bardzo dobry olej i sprawdzony allegrowicz, sporo osób z forum kupuje od niego.

tak ale ja potrzebuje zrobic to jutro , max w piatek , wiec nie ma szans zeby przesyłka doszła , wiec szukam kogos z WWA , napewno tu tez gdzies jest taki olej w dobrej cenie :)

a jaki filtr polecasz ? moze byc najzwyklejszy z intercarsu czy raczej nie warto badziewia ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filtry np. bosch, mann, knecht.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tak ale ja potrzebuje zrobic to jutro , max w piatek , wiec nie ma szans zeby przesyłka doszła , wiec szukam kogos z WWA , napewno tu tez gdzies jest taki olej w dobrej cenie :)

Tu masz sklepy w Wa-wie: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=x-cess&offer_type=0&price_from=&price_to=&state=7&distance=1&postcode=&postcode_enabled=2&city=Warszawa&listing_sel=2&listing_interval=7&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E

A filtry jak kolega wyżej.

Opublikowano

Tu masz sklepy w Wa-wie: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=x-cess&offer_type=0&price_from=&price_to=&state=7&distance=1&postcode=&postcode_enabled=2&city=Warszawa&listing_sel=2&listing_interval=7&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E

A filtry jak kolega wyżej.

o stary z nieba mi spadłes , dzwonilem juz , jutro jade odebrac i filtr i olej , na dodatek maja sklep w miejscowsci w ktorej MIESZKAM haha ;))

napewno ten olej bedzie dobry ? bo czytałem troche , to ludzie pisza ze jak sie kupi ZA DOBRY OLEJ to tez nie dobrze , bo po słabym oleju jak sie wleje dobry jakies zgrzyty moga byc ;>

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
napewno ten olej bedzie dobry ? bo czytałem troche , to ludzie pisza ze jak sie kupi ZA DOBRY OLEJ to tez nie dobrze , bo po słabym oleju jak sie wleje dobry jakies zgrzyty moga byc ;>

A oglądnąłeś filmik do którego wkleiłem link wyżej ?

Opublikowano

A oglądnąłeś filmik do którego wkleiłem link wyżej ?

no niby tak tam mowia... ale skoro dajesz ty tez gwarancje ze ten motul bedzie dobry to ci zaufam :P ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Posiada specyfikację BMW Long Life 01 tak że jest odpowiedni dla twojego silnika, wiele osób go stosuje i są zadowoleni, na pewno twój silnik będzie lepiej chroniony niż przy pół syntetyku.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Posiada specyfikację BMW Long Life 01 tak że jest odpowiedni dla twojego silnika, wiele osób go stosuje i są zadowoleni, na pewno twój silnik będzie lepiej chroniony niż przy pół syntetyku.

Odswiezam temat.

Dzieki za dobra rade , wlalem ten olej , po czym puscily wlasnie wszystkie uszczelki , leje sie , ze cala kostka zalana , mechanik powiedzial ze zrobilem mega glupote i wlasnie rozpie&&&& silnik , bo teraz nawet jak wymieni wszystkie uszczelki i wleje 10W40 to i tak dalej bedzie gdzies uciekał i do konca jego zycia bede usial kontrolowac stan oleju i dolewac , wielkie dzieki za rade :mad2:

Opublikowano

Na moje to wina silnika. Jeszcze się tak nie wydarzyło, że olej syntetyczny rozwalił sinik.

Jaki masz przebieg? Która to była wymiana oleju robiona przez Ciebie?

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Na moje to wina silnika. Jeszcze się tak nie wydarzyło, że olej syntetyczny rozwalił sinik.

Jaki masz przebieg? Która to była wymiana oleju robiona przez Ciebie?

jeszcze sie nie wydarzylo ? zartujesz ? pojechalem do pierwszsego lepszego mechanika to mowi ze co jakis czas ma takiego wariata co wlewa nagle z 10W40 sportowy olej 0Wy albo 5W i nagle rozp. silnik , popukal sie w glowe , ze wlalem taki olej do starego samochodu i zeby bylo smieszniej , dwoch innych mechanikow to potwierdzilo , wiec nie wiem skad twoje opinie.. moze poporstu jeszcze sie z tym nie spotkales, ja niestetty musialem sie przekonac na wlasnej skorze... trudno.. moze ktos na moim bledzie sie nauczy

przebieg 230tyś , mam auto od 3 lat , i w ten czas chodzilo jak lalka , nie robilem przy nim prawie nic , tak prosty motor ze nie ma sie co psuc , caly czas wymienialem olej na 10W40 i bylo dobrze , dopiero jak wlałem 5W , wycieki takie , caly chodnik zalany olejem a jak zszedlem na kanał to zasłona pod spodem wygladala jak .........

Opublikowano

Ja cały czas uważam, że nie jest to wina oleju. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka: auto ma inny przebieg niż deklarowany, poprzedni właściciel/właściciele po prostu zakatowali silnik, może silnik został przegrzany, może któraś uszczelka puściła. Pewnie wszystkiego po trochu.

Ale ja cały czas nie widzę tu winy oleju.

Moje e46 przebieg ok. 212 tys - cały czas na 5W30 od wymiany do wymiany (15 tys. km) nie ma potrzeby dolewania oleju. Poprzednie auto e39 530d - 0W40, przebieg ok 300 tys km i podobnie zero problemów z ubywającym olejem. Naprawdę nie słyszałem, żeby silnikowi BMW w dobrej kondycji zaszkodził olej syntetyczny.

Niestety po raz kolejny sprawdza się zasada, że największym zagrożeniem dla samochodu bywają jego poprzedni właściciele.

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Opublikowano
moze i tak... ale to nie zmienia faktu , ze chyba nie warto ryzykować z olejami , i jak sie ma 10W40 to trzeba przy takim zostać bo po co kombinowac i komplikowac sobie zycie ? fakt ze 5W maja lepsza specyfikacje , ale czy warto ? chyba nie.. skoro samochod i tak ma ponad 200tys i dobrze chodzi na 10W to kazdemu bede proponował zeby przy takim wlasnie zostal i nie kombinowal
Opublikowano
Jak napisali koledzy w równoległym wątku, nie dramatyzuj, skoncentruj się na porządnej diagnostyce i usuń problem. Może to jest jakiś drobiazg, który stosunkowo łatwo będzie można usunąć. Więcej optymizmu, głowa do góry.

Freude am fahren

Opublikowano

przebieg 230tyś , mam auto od 3 lat , i w ten czas chodzilo jak lalka , nie robilem przy nim prawie nic , tak prosty motor ze nie ma sie co psuc , caly czas wymienialem olej na 10W40 i bylo dobrze , dopiero jak wlałem 5W , wycieki takie , caly chodnik zalany olejem a jak zszedlem na kanał to zasłona pod spodem wygladala jak .........

No to problem masz na wlasne zyczenie. BMW potrzebuje olejow ll98 ll01 lub ll04. Nie ma takich olejow w specyfikacji 10w40, bo jest zbyt gesty. Trzy lata lania padaki i sa efekty. Tylko nie wiem co za pomysl, zeby sie pytac na forum o olej, jak wiedziales co lales przez ostatnie 3 lata? :duh:

Opublikowano
Ja u siebie w 318i jak go kupiłem miałem nalany półsyntetyk co sugerowała kartka z wymiany w niemcowni. Jestem po drugiej wymianie i cały czas leję półsyntetyk Castrol i nie ma z silnikiem żadnych problemów.
Opublikowano

No to problem masz na wlasne zyczenie. BMW potrzebuje olejow ll98 ll01 lub ll04. Nie ma takich olejow w specyfikacji 10w40, bo jest zbyt gesty. Trzy lata lania padaki i sa efekty. Tylko nie wiem co za pomysl, zeby sie pytac na forum o olej, jak wiedziales co lales przez ostatnie 3 lata? :duh:

lałem 10w40 bo taki był wlany jak go kupiłem , wiec nic nie zmieniałem.. a pomysł z zapytaniem na forum był po to , aby zmienić na lepszy olej , ponieważ dbam o auto i wolałem dołożyc pare groszy i wlać lepszy olej , co jak widać nie udało sie.. zreszta pisałem na forum jaki olej poprzednio wlewalem i kazdy pisał , ze nie ma problemu z przejsciem teraz na 5W , no dobra , dzieki za pomoc , jak juz wszystko zrobie odezwe sie co i jak , czy wszystko jest ok i czy udało sie uratować.