Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak w temacie

czeka mnie wymiana oleju i wszystkich filtrow ponieważ nabylem bunie z takim przebiegiem z Niemiec. olej jaki był to nie wiem bo kartki nie było pod maska ale w bagażniku znalazłem litrowe nowe opakowanie jakiegoś oleju longlife bmw, (podobna etykieta http://www.autochemia24.pl/product-pol-1378-Olej-GM-5W30-dexos-2-LONGLIFE-5L.html )w kazdym bądź razie zaleje jakiś syntetyk, półsyntetyk

pytanie głównie czy jest jakaś kolosalna różnica w filtrach np filtrona a manna po za cena? jakie polecacie a przed jakimś przestrzegacie i dlaczego.???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Olej oczywiście syntetyczny który posiada specyfikację BMW Long Life 04. Filtry polecam MANN, KNECHT, HENGST. Nie wiadomo jakich materiałów używają do produkcji filtrona ale słyszałem nie ciekawe opinie o filtrze oleju który się mocno zniekształca a kilka osób pisało nawet że się rozsypał podczas wyciągania (mowa oczywiście o tym papierowym).

PS. Polecam robić zakupy w naszym forumowym sklepie, ceny dobre, szybka przesyłka i podejście do klienta pierwsza klasa. http://www.czescidobmw.pl/

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a co powiecie o firmie meyle? bo taka polecił mi Pan w sklepie.

Na początku chciałem kupic zestaw filtrow firmy bosch ale Pan w sklepie powiedział mi ze ta firma nawet sama nie robi tych filtrow tylko gdzies tam kupuje wiec odradzał. :o

no i tak ogolnie to mowił zalezy do czego ma byc ten filtr jak oleju to np manna zaproponował a jak paliwa to tego meyle.

Ogolnie rzecz biorac to mam fundusze ograniczone wiec chyba zainwestuje jedynie w filtr paliwa i oleju, a kabinowy i powietrza to kupie jakis po taniości max..lubfiltron itp

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moim zdaniem Filtr oleju, paliwa i powietrza powinny być bdb jakości i nie ma co oszczędzać na nich, kabinowy można kupić tańszy.
Opublikowano
no ja myslałem ze własnie ciut wiecej trzeba zwrocic uwage na filtr kabinowy- bo wszyscy w srodku wdychaja powietrze z tego filtra niz z filtra pow do silnika...hmmm chyba zamowie jednak wszystkie lepszej jakosci... a czy wicie czy mozna dokupis taka tasmowa uszczelke ktora anajduje sie nad filtrem kabinowym poniewaz przecieka gdzies w okolicy wycieraczki i stary filtr był troche mokry w tym miejscu...