Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie:

Mam w aucie opony 17" i chciałem zmienić je na 16". Oponiarz powiedział mi że 16" mi nie wejdzie na zaciski, że 17" to najmniejsze jakie mogę mieć. Czy to prawda ? Katalog podaje że w moim modelu powinny wchodzić 16".

• Moderatorzy
Opublikowano

16 cali wejdzie,nawet V8 miały 16-stki.

15 cali do 3.0d nie wchodzą,bo tarcze hamulcowe są większe niż w autach ze słabszym motorem.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
A jak masz na tabliczce? Pewnie w 3.0d masz większe zaciski ale ja przy swoim motorku mogę mieć 15" i takowe mam na zimę. Jest to oryginał do e39 tylko wiadomo- silnik o wiele mniejszy i lżejszy i ma gorsze osiągi
Opublikowano

15" mam jeszcze ori alusy (wyglądające jak stalowe) przy silniku 3.0d M57 i nie ma z nimi problemu. Jeździłem na 16", a na lato mam nowe 17" z M5.

Z tego co wiem, to 17" były minimum przy M-kowych hamulcach, bo mniejsze nie mieściły zacisków.

Opublikowano
Do 3.0d wchodzą 15stki ale do wersji przedliftowych , są tam tarcze o średnicy 296mm , w polifcie tarcze są większe bo mają 324mm średnicy i 15stki już nie wejdą, muszą być conajmniej 16 calowe felgi
"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
Opublikowano
A jest różnica między 3.0 a 2.5? Mówimy oczywiście o M57. Bo ja mam polifta 2.5 M57 na fabrycznych alu piętnastkach. Niestety ;)
Opublikowano
16 cali wejdzie,nawet V8 miały 16-stki.

15 cali do 3.0d nie wchodzą,bo tarcze hamulcowe są większe niż w autach ze słabszym motorem.

Cichy ale teraz cie ponosi ja mam 3.0D i mam 15stki te gownane szprychowe brzydkie... 225.60R15 mam:)

Opublikowano
Ktoś pisał że diesiel przed lift wchodzi a polift nie wchodzi.

Dokładnie tak, polift ma większe tarcze i to cała filozofia

"Możesz mieć każde auto, M5 i tak jest szybsze..." - Jeremy Clarkson
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

M57D30 (530d) przed liftem i M57D25 (525d) wejdzie 15' bo tarcza ma 296mm.

M57D30 (530d) po lifcie wejdzie 16' i nie mniej, bo tarcza ma już 324mm.

Opublikowano
Powiem wam że ja mam M-kowe zaciski i 16" nie wchodzą. Przy moich 17" zaciski są na styk. Mam więc wzmocnione hamulce najwidoczniej. Kierownicę i fotele też są m-pakiet.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powiem wam że ja mam M-kowe zaciski i 16" nie wchodzą. Przy moich 17" zaciski są na styk. Mam więc wzmocnione hamulce najwidoczniej. Kierownicę i fotele też są m-pakiet.

Wzmocnione przez poprzedniego właściciela.

Fabryka czegoś takiego nie wypuszczała.

A kierownica i fotele to niewiele maja wspólnego z hamulcami :mrgreen: