Skocz do zawartości

[e46 320d Touring] Tylna wycieraczka szaleje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ;)

Koledzy w dniu dzisiejszym pojawił się problem z tylną wycieraczką w moim Touringu. Sytuacja wygląda następująco:

1. Wycieraczka szyby tylnej działa samoczynnie po przełączeniu zapłonu oczywiście manetka wycieraczki jest w pozycji "off"

2. Po przesunięciu manetki w pozycję "on" a następnie na "off" wycieraczka przestaje pracować lecz zatrzymuje się w dowolnej pozycji np. przy pełnym jej wychyleniu lub w połowie szyby

3. zdarza się, że wycieraczka nie działa wcale niezależnie od pozycji manetki [zaobserwowałem to w trakcie jazdy. Po odpaleniu póki co zawsze się uruchamia i muszę wykonać czynność z pkt 2]

4. Nie działa spryskiwacz szyby tylnej

Poczytałem trochę w internecie lecz takiego przypadku niestety nie znalazłem. Po otwarciu szyby w klapie bagażnika wycieraczka porusza się bez oporu czyli na pewno nie jest zapieczony jej mechanizm zresztą wówczas zapewne w ogóle by się nie uruchamiała.

Mam dwa potencjalne przyczyny problemu:

1. moduł wycieraczki [jeżeli takowy istnieje]... gdzie takowy jest?

2. Kable biegnące z karoserii do klapy...[podobno często się łamią/ przecierają w samochodach typu kombi/ hatchback]

Bardzo proszę o pomoc. Jak się do tego zabrać?

Podejrzewam kable, gdyż czasami wychodząc z auta "kopnie mnie prąd" :D a dodatkowo problem wystąpił po otwarciu a następnie zamknięciu bagażnika. być może jest tam jakieś zwarcie czy coś, które powoduje opisaną sytuację... co do kabli pojawia się kolejne pytanie :D Do klapy biegną 2 wiązki [z lewej i prawej strony]. Dodatkowo te z prawej strony są rozdzielone w sensie są dwie osobne osłony, w których znajdują się przewody... z której strony znajdują się kable odpowiedzialne za wycieraczkę? i na koniec jak zabrać się do rozebrania tych osłon w których są kable [idzie je zdemontować czy trzeba je ciąć ?]

z góry dziękuję za pomoc :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zacznij od prawej strony, bo chyba tam znajdziesz przyczynę, czyli załamany kabel, osłonę wystarczy wyciągną z budy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

czyli obstawiasz kabel... miałeś [lub Ktoś z forumowiczów] podobny przypadek?

wiesz może czy kable od wycieraczki jeżeli to te z prawej strony ;) znajdują się w osłonie bliżej zawiasu czy z prawej strony bagażnika - bardziej w stronę bocznej karoserii?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mnóstwo osób tak miało, ale ja nie, więc nie powiem Ci dokładnie gdzie dokładnie szukać. Warto przejrzeć wszystkie kable, bo później się okaże, że nie możesz otworzyć szyby lub bagażnika :roll:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

sprawdziłem...kable wydają się ok.

Po świętach podmienię sterownik wycieraczki i mam nadzieję, że problem zniknie :)

Opublikowano
Witam, miałem ostatnio problem z tylna wycieraczką a konkretnie przestała działać jak i spryskiwacz. Przyczyną był złamany kabel od zasilania wycieraczki. Kabel ten znajduje sie po stronie pasażera patrząc z tyłu samochodu po otwarciu szyby pod czarną osłoną (plastikiem) na klapie. Pod tym plastikiem idzie wiązka kabli która przechodzi przez otwór w klapie do jej wnętrza. Posprawdzaj tam wszystkie przewody, ja miałem złamany od zasilania wycieraczki bodajże koloru szaro-czerwonego, wstawiłem kawałek nowego przewodu i wszystko działa jak należy. Pozdrawiam.
Opublikowano

Koledzy problem rozwiązany :mrgreen:

wymieniłem kompletny silniczek [silniczek zamek tylnej szyby razem z nim] i wycieraczka wraz ze spryskiwaczem działa prawidłowo :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

a czy miał ktos problem z samoczynnie otwierającą się tylnią szybą? niema zasady kiedy szyba sie otwiera dwa miesiące spokój a potem cały czas sie otwiera :/ kiedy juz odskoczy słychac jak mechanizm dalej pracuje i "otwiera" szybe mimo ze dawno jest juz otwarta:)

ostatnio widziałem turinga na lawecie i tez odskoczyła szyba wiec chyba nie jestem sam z tym problemem:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do sprawdzenia kable, jeśli będą ok to przycisk.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, przycisk którym otwiera się szybę.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dokładnie przycisk dostał wilgoci i rosną na nim kwiatki i zwiera. może być też przetarta taśma która idzie po szybie od przycisku do góry pod spoiler.

Co do samo działającej wycieraczki to przy silniku znajduje się moduł sterujący praca tej wycieraczki i ryglem otwierania tylnej szyby. miałem przypadek że dostała się tam wilgoć i również korozja zniszczyła elektronikę. Wymiana elektroniki lub całego mechanizmu używany w granicach 100zł