Skocz do zawartości

Czuniki parkowania ( dziwne pytanie :P )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czsu posiadam e39. Teraz w związku ze zdaniem mojej narzeczonej prawa jazdy ( :P ) postanowiłem uspranić jedyną niedziałającą rzecz. Czujniki parkowania.

I tak.

Wcześniej nie działały mi żadne czujniki. Dioda mrugała, po jej wciśnięciu było słychać tylko ciągły sygnał z tyłu.

Teraz teoretycznie mam wszystkie sprawne. Z przodu słysze całkiem nowy dzwięk, którego do tej pory nie słyszałem. Przerwy, raz szybciej raz wolniej.

Tylnie.. Tylnie jednak ciągle mi podpadają. Działają ciągle jak przed usterką.

Po wciśnieciu przycisku ciągle "brzęczą" razem z przednimi.

Czy ktoś pomoże mi zrozumieć "definicję" brzęcenia tylnich i przednich czujników?

Tzn jak powinny się zachowywać, jaki dzwięk co oznacza itp.

PS. szukałem ! nie ma !!!!

ps2. dzięki za pomoc:)

Było wiele razy !!! :search: :search: :search:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dźwięki pojawiają się około 50cm od przeszkody, pikanie z przerwami, im jesteś bliżej przeszkody tym bardziej się zbliza do dźwięku ciągłego, aż około 5 cm od przeszkody dźwięj robi się ciągły.

Jeśli na wstecznym cały czas masz ciągły dźwięk, to prawdopodobnie masz walnięty jakiś czujnik.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Albo przetartą wiązkę elektryczną do czujnika, bo to też częsty przypadek.

Poszukaj na forum jak sprawdzić czujniki, albo poprostu auto pod kompa i wyjdzie który nie działa.

Czujniki możesz na chwilę zamienić miejscami, jak błąd uciekł razem z czujnikiem, to padnięty jest czujnik, a jak został, to coś nie tak z połączeniem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.