Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałbym prosić forumowiczów o pomoc.

Moje auto do E46 320D 150 KM, auto od wczoraj nie żyje tzn, przejechałem bardzo spokojnie trasę 40 KM następnie po około 30 min przerwy wsiadłem i... nic, auto musiałem kręcić chyba z 4 razy dopiero zapaliło OK jedziemy ! w czasie jazdy czuć było lekkie "poszarpywanie" przy 2500obr. a na biegu jałowym jak polonez - na dwóch garczkach.

Dziś auto pod INPE i błąd

niskie ciśnienie paliwa na szynie CR przy rozruchu kod błędu 4B90

Auto normalnie kręci lecz nie odpala, podmieniłem dla pewności przekażnik pompy umiejscowiony za schowkiem. NIC Z TEGO, auto dalej nie odpala

Kolejny krok

INPA, zakładka z aktualnymi parametrami oraz z tymi co oczekuje ECU.

Ciśnienie na szynie CR podczas kręcenia wskazuje 500 czyli tyle co oczekuje.

Przyznam, że jestem kiepski w tych sprawach w związku z tym mam pytanie

jeśli Ciśnienie na szynie jest OK podczas próby odpalania, to jest sens czyszczenia/podmiany czujnika który znajduje się w podszybiu ? ew zaworu regulacji na początku szyny ?

Proszę o pomoc jutro muszę podjąć jakieś działania w wolałbym unikać pseudomechaników.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem kolego podobny problem, walczyłem chyba z miesiąc, nawymieniałem się kupę części, przeczytałem chyba wszystko na temat tego błędu, a problemem okazał się wtrysk. Proponuję test przelewowy wtryskiwaczy, na kompie pokazywało, że wtryski są ok. Jak będziesz miał więcej problemów, to pisz, będziemy myśleć co dalej.

Możesz poczytać mój temat, może Ci pomoże:

viewtopic.php?f=69&t=197623

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano
Ok, masz raję, zrobię test przelewowy oszczędzi to dużo kasy i czasu. Dam znać co było przyczyną. Pozdrawiam
Opublikowano
Ja kiedyś miałem chyba podobny błąd - sprawcą była pocąca się podprogowa pompa paliwa.....
http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
Opublikowano

Witam koledzy

No niestety 3 i 4 wtrysk jest winowajca. Zostawilem autko u znajomego mechanika. Auto z podpietym 3 i 4 wtryskiem nie odpala po odploczeniu odpala. Jutro wyjmuje wszystkie wtryski do sprawdzenia na maszynie. Będę informował o wynikach.

Opublikowano
Auto ożywione, wszystkie 4 wtryski są ok lecz były strasznie zasyfione zabawa kosztowała mnie 300 zł (czyszczenie) + przy okazji nowy filtr paliwa 100 zł. Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hej,

Za 3-stówki ktoś Ci wyjął wtryski, wyczyścił i na nowo zamontował?

Jak czyścili, wsadzali do dźwiękowej maszyny, rozbierali, czy szczoteczka do zębów i benzyna ekstrakcyjna?

Pytam, bo sam myślałem o takim zabiegu na wiosnę (której nie ma), ale mechanior krzyknął mi 1000zł...

Jakbym sam powyjmował wtryski, co jest łatwe, to 500zł..

Masz różnicę w pracy silnika, jakieś mniejsze kopcenie, mniejsze drgania budy na zimnym?

Były: e30: 323i '83 // e34: 520i '95, 525i '91 // e46: 320d '99 320d '02 // e39: 525tds '96, 520d '02, 528i '98, 525d '00 // e60 520 M47 + wirus, 520d N47 // e83 N47

Pozdrawiam

Krzychu.

Opublikowano

Witam Cię

Rozbierali ale procesu czyszczenia nie znam (Dałem auto do znajomego mechanika a on do swojego kumpla). Zmiany ? na +, po programie od TC hamowałem auto i wykres był strasznie poszarpany (czuć było małe zamulenie od 2500 do 3000) cały proces odzyskiwania mocy przeszedłem i nic to nie dało, teraz po czyszczeniu auto przy 2500 ma większego kopa. Zapobiegawczo wlałem jakiś środek do czyszczenia wtrysków na 1/2 baku i auto chodzi super, kultura pracy silnika zmieniła się.

Najwyższy moment miałem dopiero przy 3300 tys wg wykresu, jak będę miał chwilę podjadę na hamownie ponownie.

Telepie mi budą cały czas ponieważ kiedyś mechanior założył mi bardzo krótkie złącze elastyczne, nawet podnosiłem obroty DIS'em i nic nie dało.