Skocz do zawartości

320i Problem po wymianie filtra paliwa

Ericsson

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wczoraj wyminielm filtr paliwa w moim samochodzie, wsyzstko skrecone i zlozone jak nalezy, filtr w dobra strone, przewody nie zagiete, dobrze skrecone.

Problem polega na tym, ze samochod odpala ale ma problem z trzymaniem wolnych obrotow- szarpie nim az gasnie, w momencie kiedy tak zgasl sprawdzilem swiece - suche czarne. Dodatkowo samochod ciezko sie wkreca na obroty i dlugo z nich schodzi, czasem jak by strzelil w kolektor dolotowy.

Myslalem ze to wina nowego filtra, wiec zalozylem stary, tak samo jak byl zalozony, dalem nowe opaski bo poprzednie przy dokrecaniu juz przeskakiwaly, odpalam i znowu to samo. Zdjalem filtr powietrza na chwile.. jak by sie troche polepszylo ale nie znaczaco.

Po zdjeciu filta paliwa wylewa sie z niego dosc duza ilsoc paliwa jak i z przewodow do filtra i z filtra do wtryskow.

O co tu chodzi ? Wsyztsko wedlug moich przekonan zrobilem prawidlowo.

Prosze o rady i pomoc !

Wlasnie o to chodzi, ze przy wymianie filtra rozlozylem ukl dolotowy od kolektorow ( kolektorw nie rozbieralem ) po puszke, wszystko wyczyscilem wymylem i wyszorowalem, wlozylem nowa wkladke, przeplywke delikatnie przedmuchalem, przepustnice przetarlem szmatka bo byla juz utluszczona odma i deliaktny nalot byl, kolanko kupilem nowe- stare puscilo i bylo nei szczelne. Wszystko skrecilem jak sie nalezy dokladnie, wlozylem nowa wkladke filtra. Raczej nie szczelnosci zadnej nie ma.

Dzis po kilku godiznach niedzielnej dlubaniny juz mi rece opadaja bo nie wiem o co chodzi juz szukam przyczyn w wszystkim !

Dzis zauwazylem, odkrecajac swiece na cyl 5 i 6 liczac od kola zamachowego ze 5 swieca jest zalana 6 ma delikatny nalot benzyny ale nie jest zalana jak 5. Reszte swiec nie odkrecalem bo juz mi sie troche nie chcialo :D

Odpialem wtyczke od przeplywomierza - zero reakcji.

Zalozylem stare kolanko - to samo

Zalozylem stary filter - to samo

Ale cos zauwazylem ciekawego, pompa jak by sie zwieszala ?

Raz przekrece kluczyk pompuje wylacza sie, po 3 probach przekrecania kluczyka na pozycje start ale nie uruchamiania silnika tylko zeby pompa nabila paliwo to przy 4 razie ? Pompa zalacza sie ale odrazu po sekundzie sie wylacza. Odpale i jak zgasnie o slychac ze po zgaszeniu silnika chodzi jeszcze przez pewien czas.

I najciekawsze ! Wydaje mi sie ze to mialem juz od momentu zakupu, ale po zgaszeniu silnika za jakeis 5-10sekund slychac taki "przeskok/stuk" w okolicach przepustnicy !

Ludzie pomozcie mi ! w tym stanie nawet do najblizszego mechaniak bedzie problem podjechac zeby to ogladnal.

Za kazde mniej i bardziej trafne podpwoiedzi i uwagi bede wdzieczny !

to normalne, że po kilku włączeniach i wyłączeniach zapłonu pompka włącza się tylko na ułamek sekundy.

To co tak tyka po wyłączeniu zapłonu to prawdopodobnie elektrozawór przy filtrze oparów paliwa. Tak ma być.

Zdejmij kolano z przepływomierza, poluzuj opaskę na przepustnicy i podnieś kolano do góry. Dokręć opaskę na przepustnicy i dmuchać buźką w kolanko. Tym sposobem sprawdzisz w 100% czy powstała jakaś nieszczelność.

Dzieki za informacje jutro sprawdze to :) W ej chwili jestem sam, a samemu nie dam rady tego sprawdzic.

Jeszcze na chwile zeszedlem teraz do garazu iii :

Po odlaczeniu przeplywki silnik opali i momentalnie gasnie, z przeplywka odpali i chwile sie meczy skaczac na wolnycch obrotach do ok 1200obr. Czy to nie objaw padajacej przeplywki ?

• Zasłużeni forumowicze
Ten zaworek z iglicą służy do pomiaru ciśnienia,zresztą u ciebie go nie ma.Pierwsze słyszę o odpowietrzaniu wtrysków :?:
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.