Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam czytalem ze inpuls do obrotomierza idzie z alternatora to prawda? i jakie powinno byc napiecie na biegu jalowym alternatora?
Opublikowano (edytowane)
Może sam obrotomierz padł? Robiłes test zegarów i działa? U mnie napięcie w granicach 14,1V Edytowane przez gyver7
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W starym escorcie 1.8d był brany z altka, ale tutaj?

Nie sądzę, jak na mnie to na pewno z czujnika wału albo wałka.

Opublikowano
wszystko dziala nie liczac obrotomierza jak sie robi test zegarow to dziala jakos na dniach wymienie alternator to moze cos pomoze :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po co chcesz wymieniać ten alternator?

W e46 jak mi umarł na dobre, kontrolka ładowania świeciła, to obrotomierz działał, to samo jak w e39 pasek śliznął po odpaleniu, kontrolka się zapaliła, a obroty pokazywało.

No chyba że masz kase na zbyciu to twoja sprawa.

Jak zrobić test zegarów znajdziesz na forum :search:

Opublikowano
test zegarów zrobiłem wiem jak :) a zmieniam bo mój słabo ląduję ok 13 tylko a mam inny sprawdzony i ląduję 14.7 przez to ze słabo ląduję mój nowy akumulator ma tylko 11.8 ;/a powinien mieć ok 12.7 a tak w ogóle to czytałem kiedyś temat ze jeden gość miał problem ze mu samochód gasł nie równo chodził wymienił chyba wszystko cewki świece sondy lambda i nadal działo się to samo wymienił alternator z 90 na 120 chyba i jak ręką odiol sam właściciel pisał ze nie wie co to ma do rzeczy ale pomogło a u mnie mój i tak słabo ląduję a jestem w posiadaniu drugiego wiec zmienię może i mi to pomoże :P
Opublikowano
mam 90 u siebie teraz ,wsadzę 120 i zobaczę czy to pomoże czytałem ze niby brany jest sygnał z alternatora na obrotomierz ale tu kolega pisze ze tak nie jest ;/
Opublikowano
Skoro wiesz że to bezpośrednia wina alternatora to pewnie wymieniaj. Rozumiem że regulator napięcia też sprawdzałeś
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
Opublikowano
Bo altek że tak powiem skąd by wiedział jakie wał ma obroty? Co innego jest to że przy padniętym aku zegary głupieją. Już kilka osób na forum tak miało i pośrednio altek może być winowajcą
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No w końcu są dwa czujniki.

Za odpalenie odpowiada czujnik wałka rozrządu, a za obroty chyba ten z wału.

Opublikowano
W WDS czytałem, że chyba w przypadku obrotomierza czujnik wałka rozrządu jest brany jako czujnik awaryjny gdyby szwankował czujnik położenia wału. W każdym bądź razie nie podałeś w tym temacie jakiego e39 dotyczy ta cała sytuacja tylko napisałeś wcześniej że to 525, ale jaki rok i co i jak nie wiadomo także w wds też można sobie klikać na różne wersje... W każdym razie to jest robota do sprawdzenia z miernikiem i oscyloskopem i sprawdzanie sygnału na pinach, i przejścia na kablach. Ale ja bym zrobił tak jak radzą koledzy - najpierw doprowadzić ładowanie do porządku i naładować akumulator i wtedy sprawdzać bo często przyczyna może być banalna.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam ponowie postanowiłem odświeżyć temat. Jestem po wymianie alternatora lądowanie już jest ok ale dalej nie działa mi obrotomierz może jest ktoś z okolic Żar i zna się na tym?
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam. Sory za odkopanie tematu, ale mam problem z obrotomierzem i ekonomizerem. Spece od elektroniki twierdzą, że mam walniete zegary, ale po podpięcia innych problem jest ten sam. Dodam, że test zegarów jest ok.

Nie działają mi również światła cofania i parktronic. Czy może być to problem związany z czujnikiem biegu wstecznego? Jak to sprawdzić nie montując innego?

Ewentualnie jest ktoś z okolic Legnicy, kto miał podobny problem?

Pozdrawiam :)

• 1 rok później...