Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,chciał bym w swoim bmw e39 założyć elektryczne szyby z tyłu ponieważ mam ręczne. I dlatego moje pytanie co tak naprawdę muszę do tego kupić ? i czy to dużo roboty...? i czy jest to w ogóle wykonalne... szukałem jakiegoś konkretnego tematu na ten temat ale nie ma żadnych konkretnych odpowiedzi ... i czy ktoś z was dokładał w swoim aucie elektryczne szyby tył ??
Opublikowano

Ostatnio był temat na forum i podobni ciężki chleb do ugryzienia, ale jak wiadomo nie ma rzeczy nie możliwych :D

Słabo szukałeś. Temat na drugiej stronie był viewtopic.php?f=72&t=211088

Opublikowano
no właśnie czytałem ale tak naprawdę nic konkretnego się nie dowiedziałem.A chciałem poznać jakieś szczegóły i porady od ludzi którzy już to robili co jest tak naprawdę potrzebne itp bo każdy ma inne zdanie na ten temat ale żadnych szczegółów nie zna....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sam demontaż szyby to sporo roboty, co dopiero instalacja i ustawienie osprzętu:

Ciekawe czy instalacje masz pociągniętą, jeśli nie, to kolejy problem. Dodatkowo pewnie panel do sterowania muszisz zmienić, nie wiem, jak wygląda u Ciebie, czy zmieści się terowanie, czy cały panell drzwi do wymiany.

Najłatwiej znaleźć dawcę i nauczyć się przy własnoręcznym demontarzu części, mi by się nie chciało, więcej można zepsuć niż naprawić. Dobrze, że u mnie już w fabryce o to zadbali ;)

Opublikowano
właśnie dlatego szczególnie chodzi mi o wypowiedzi osób którzy to robili. Sam nie będę tego robił tylko chodzi mi o to czy ogóle jest to wykonalne panele drzwi tył i tak bym zmienił na nowe w sensie już od elektrycznych
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panele i mechanizm to bajka, tutaj problemem jest podłączenie.

Któryś z kolegów jak się zabierał za montaż, to doszedł do tego, że szyby podobno sterowane są sygnałem cyfrowym czy coś koło tego, co nie dość że mocno ingeruje w elektrykę, to jeszcze nie wiadomo czy ruszy.

Do tego trzeba coś kodować, wymienić ten moduł w drzwiach itp....

Co ciekawe, nawet uszczelki w drzwiach są inne, te z elektrycznymi szybami mają w sobie czujniki "przytrzaśnięcia", w sensie że po ściśnięciu uszczelki mają dać sygnał żeby szyba odbiła spowrotem na dół.

Próbuj szukać, są schematy, ale może się okazać że to wcale nie będzie takie łatwe do ogarnięcia.

Dobrze by było wyciągnąć brakujący kawałek wiązki z jakiegoś rozbitka, trochę to ułatwia sprawę...

Opublikowano
właśnie taki mam zamiar szukam jakiegoś anglika czy rozbitka.... a o tych czujnikach nie słyszałem nić a jeśli maiły by one być i i z przodu by były tak mi się wydaje :)
Opublikowano
Czujniki masz w przednich drzwiach nad lusterkiem, w tylnych drzwiach na podobnej wysokości w przedniej części uszczelki drzwi.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
no możliwe nie słyszałem nawet ze coś takiego jest :) ale nadal nie mam żadnych konkretnych informacji na temat tej elektryki z tyłu czy ktoś już zwalczył ten temat
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co do tych czujek, to jak zaczniesz zamykać szybę na auto, naciśnij lekko górną uszczelkę (tą najniższą) w dowolnym punkcie, tak żeby za symulować przytrzaśnięcie czegoś.

Szyba powinna odbić sama na dół.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie to nie działa na ręcznym zamykaniu :!: tylko na automatycznym. Więc radzę uważać, bo silnik szyby jest naprawdę bardzo mocny, i jak trafi na rękę, to może zrobić krzywdę :!:
Opublikowano
no tak tylko wchodzimy na temat czujek a jak dla mnie w tym momencie jest mało ważny bardziej mnie interesuje czy da się założyć te elektryczne szyby na tył czy nie i czy ktoś z klubowiczów to zrobił i może mi coś podpowiedzieć
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wszystko da się założyć, ale jak widzisz sprawa jest na tyle trudna, że nikt nie ogarnął jeszcze tego tematu.

Więc albo przecierasz szlaki i zostajesz pierwszym który to zrobi tak jak ma być w oryginale, albo odpuść.

Opublikowano
właśnie zawiozłem się na tyle by to zrobić ze szukam jakieś e39 po wypadku zęby po wyciągać z niej części i zobaczyć jak to wszystko wygląda i przełożyć to wszystko do mojej :) tylko zrobi się trochę cieplej i zaczynam działać znajomy mechanik tej już szuka schematów itp zęby to ogarnąć :)
Opublikowano
dziś z ciekawości patrzyłem ile kabli mam z tyłu w dziwach to znaczy zdoiłem ta czarna gumkę łącząca słupek z drzwiami i są tam tylko trzy kable czarny niebieski i biały jak się domyślam jest to sterowanie centralki ????
Opublikowano
no tak tylko wchodzimy na temat czujek a jak dla mnie w tym momencie jest mało ważny bardziej mnie interesuje czy da się założyć te elektryczne szyby na tył czy nie i czy ktoś z klubowiczów to zrobił i może mi coś podpowiedzieć

z tego co wiem to tylko ja mam ale bez oryginalnej instalacji

dopiero 7 lat czekam czy w końcu ktoś da radę doposażyć w pełną i działającą instalację

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dużo łatwiej dołożyć grzanie foteli z elektryką, kompletną navi, ksena ze spryskami czy PDC.

Nie wiem czemu akurat tak przekombinowali z tymi szybami, ale to jakiś koszmar jest.

Do powyższych da się znaleźć w necie oryginalne instrukcje jak dołożyć te elementy od podstaw, a o szybach nie ma nic. :roll:

Opublikowano
właśnie szukałem ale nic nie ma :( co do navi też mam plan założyć ale to później najpierw szyby :) a ty jak masz to zrobione u siebie ??
Opublikowano

szyb nie zrobisz a navi to żaden problem bo kupujesz pełną wiązkę więc ona jest całkowicie samodzielna za wyjątkiem zasilania i masy

kiedyś było na allegro e39 które fabrycznie ponoć było gołe i właściciel je rozebrał by dołożyć wszystko co tylko w e39 występowało ale robił to w niemcach i kosztowało kupa kasy