Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich !

Posiadam BMW e90 330XD z 2007 roku z silnikiem zrobionym w V-techu na 270 KM oraz 600 NM, zamierzam wymienić układ hamulcowy na bardziej skuteczny... ;)

W tej chwili podczas mocnej jezdy gdy tarcze bardzo mocno się zgrzeją zaczynają gorzej hamować, tracą swoje właściwości. Czasami lubię mocno pojeździć po serpentynach, dobrych zakrętach itp, czasami planuje wskoczyć na tor w Kielcach, wyszaleć się.

Co byście mi doradzili ?? Myślę o jakimś dobrym wentylowanym zestawie, nowe tarcze plus zaciski klocki. Nie chce typowego zestawu na tor, chce coś co pozwoli mi jeździć nimi na co dzień ponieważ robię koło 60-70 tys na rok, ale w czasie ostrej jazdy by się równie dobrze sprawdziły,

Liczę na wasza pomoc :)

POZDRAWIAM

Opublikowano
Tarcze Zimmermann Sport + klocki ATE Ceramic :wink:

Tak, ten zestaw to najtansza porzadna opcja dla serii.

Jednak pamietaj ze jedyne co zyskasz to lepsze odprowadzanie ciepla z tarcz, czyli wydajniejsze hamowanie bez efektu "myszkowania" podczas ostrzejszej jazdy i mocniejszym hamowaniu.

O lepszej skutecznosci nie masz co myslec ;) - tu nalezalo zmienic by zaciski.... przewody hamulcowe itp...

nie wiemjak do 330xd ale do 335i takie zestawy od 12k pln na oske.

Opublikowano

Dobrym pomysłem i zestaw Bmw Performance, 6 tłoczkowe zaciski brembo, tarcze brembo, klocki brembo, daje rade :)

Jak cos juz chcesz mega drogiego, to jakies dedykowane Brembo lub Sporttech :)

Potrzebujesz porad car detailingu,kosmetyków - pisz na PW :)
Opublikowano
Ma ktos namiary na hamulce performance w ciekawej cenie?

Tutaj masz w ciekawej cenie:

http://www.ebay.de/itm/BMW-Performance-Bremse-3er-E90-E91-E92-E93-/350740329049?pt=DE_Autoteile&hash=item51a9c0b259

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Ja bym się zastanawiał o wymianie również zacisków, cały komplet:

tarcze

klocki

zaciski

ewentualnie przewody

myślałem o czymś z EBC Brakes, ale nie wiem czy jest to firma godna polecenia w porównaniu z innymi producentami, nie wiem także, jaki zestaw byłby najlepszy...

Opublikowano

EBC jak najbardziej godne polecenia. Albo rozejrzyj się nad zestawem BMW Performance :cool2:

Swoją drogą dużo jeździsz, bardzo dużo. Jesteś handlowcem? :)

Pzdr.

Opublikowano

Pracuje w budownictwie, trochę się muszę przemieszczać miedzy domem a budowami...

bmw performance szukać w serwisach ? gdzie można kupić najtaniej ???

Opublikowano

Ja polecam tarcze black diamond combi + klocki Hawk (niebieskie) + dobry płyn hamulcowy (np. motul RBF 600) + ewentualnie stalowy oplot

Wcześniej miałem w e46 290/570 i dawały radę w każdej sytuacji

Opublikowano

Według tej strony wszystko będzie pasowało:

http://www.leebmann24.de/bmw-performance-bremsanlage-vorder-und-hinterachse-e90-e91-e92-e93.html

http://realoem.com/bmw/partxref.do?part=34110444769

Natomiast według realoem nie będą pasowały.

Kto ma rację i ewentualnie co zrobić żeby tył podpasował do 318d, bo to na pewno o to się rozchodzi.

Opublikowano

Sprawę przerabiałem

Nie założymy do 318d , 320d na tył hamulców performance - co lepsze te z zestawu performance różnią się tylko zaciskiem ... stawiałem na nogi dwa ASO i jedną osobę która części do BMW zna na pamięć , może da się to zamontować ale książkowo niestety nie

Natomiast przód pasuje P&P

Ja do siebie założyłem zimermanna sport + klocki ATE ceramic i jestem bardzo zadowolony , nie ukrywam że też kusi mnie założenie na przód performanców ..

hamulce performance :

ebay ok 1000 euro sam przód

ASO po max rabatch 5300 zł ( tutaj dostajemy fakturę ) normalna cena 6700 z tego co pamiętam

+ koszt montażu + kodowanie

Opublikowano

Trzeba w takim razie hurtowo brać ;D

Coraz bardziej sie zastanawiam nad tymi hamulcami Performance, ale najchętniej jezeli już bym sie zabrał to przód i tył.

Opublikowano
Panowie, nic tam nie pisze o 335d czy zestaw hamulcowy performance nie pasuje do modelu 335d?

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• 2 lata później...
Opublikowano
Jeżeli masz odpowiedni budżet to na przód zakładaj zaciski z serii F 4-tłoczkowe od Mpakietu (te niebieskie) a na tył wsadzaj zacisk z tarczą od 335i/d. Wszystko pasuje pnp. Jeżeli nie chcesz zmieniać zacisków to klocki EBC i do tego jakaś tarcza nawiercana.