Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,przeszukałem już wszystkie fora i wkońcu juz sam niewiem. Na dniach wymieniam sprężarke klimy i dreczy mnie jedno pytanie,czy mam zmienic w niej olej sam czy zrobi to automat

podczas nabijania klimy? wiem ze jakies śladowe ilosci sa tam wprowadzane do ukladu ale czy to wystarczy? Jest to kompresor firmy denso (używany) jedni pisza ze trzeba to zrobic przed nabiciem a drudzy ze poda go jej automat, czy ktoś wie cos na ten temat?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Olej jest wprowadzany do układu wraz z czynnikiem chłodzącym i np. barwnikiem UV (jeśli ktoś sobie życzy). Wystarczy więc podjechać do dobrego zakładu zajmującego się klimatyzacją i niczym więcej nie trzeba się martwić.
Opublikowano
Olej jest wraz z czynnikiem i to miedzy innymi dlatego zaleca się włączyć klime nawet jak jest zimno, by właśnie przesmarowac części ruchome.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Raczej poniżej 3-4C. Przy czym i tak warto ją sobie włączyć nawet zimą. Ja np. cały rok jeżdżę na "auto".
Opublikowano

wydaje mi się, że powyżej 10 stopni, ale mogę sie mylić - w lato miałem uszkodzony czunik temperatury zewnętrznej i pokazywał, jak chciał. Wtedy doszedłem, że kliema zaczęła chłodzić właśnie przy 10 stopniach

Ja również obecnie mam na auto.