Skocz do zawartości

Sprawność amortyzatorów.

QosmioE46

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przygotowywuje się do zakupu springów Eibach pro kit. Dzisiaj byłem zobaczyć na stacji diagnostycznej jak to jest z moimi amorkami.. Wiedziałem że przy jednym kole puka wahacz przy lewym przednim. Wyniki ukazały, że ten amorek co jest uszkodzony wahacz ma 36% a reszta po ~80%.. Czy jest taka możliwość, że przez ten uszkodzony wahacz czy też gumy na wahaczu mogła tak drastycznie spaść sprawność amortyzatora? Amorki oryginalne.

Nie wiem dokładnie i nie chce cie wprowadzać w błąd ale ja nie tak dawno wymieniałem oba wahacze,stan tragiczny i amory miały po 50% ale miały przebieg 170000km,bez ściemy,u mnie spoko drogi i kultura po dziurach w moim przypadku lecz dodam tez ze katowane do zera wiec aż się wylały.. wiec pewnie ma to jakieś znaczenie ale chyba nie tak wielkie,teraz założyłem nowe,jakieś 5miechów temu i jest po 88% na każdym.także nie wiem czy po prostu nie masz wadliwego amora,,,takie rzeczy się zdążają ,nawet z nowymi.Gdyby wywalony wahacz był tego przyczyna to ja w ciągu ostatnich 5 lat powinienem zmieniać amory co roku a tak nie jest.Wymontuj jak masz możliwość i sprawdź ręcznie ,,,jak lipa to reklamuj a jak nie ma gwarancji to rozglądaj się za nowymi,,polecam blis....b4,,,ja nie narzekam.

co do amortyzatorów to polecam SACHS. Dobrze poszukasz na allegro i poczytasz to z pewnościa znajdziesz dobre ceny. Z doświadczenia wiem, że SACHS to najlepsze rozwiązanie. Poszukaj coś w hisotorii jak masz czas to napewno znajdziesz niejeden temat odnośnie amorków.

• Zasłużeni forumowicze
Już widzę burzliwą dyskusję odnośnie wymiany jednego amortyzatora :P jakiś czas temu był taki "problem"..ja nie wymieniłbym jednego, tylko parami, na dodatek pewnie nie wiesz kiedy były wymieniane a na stacji diagnostycznej to i 10 letni amor może wykazać 90%, mimo, że tak na prawdę będzie miał już dość, ale i tak zrobisz jak będziesz chciał.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
I jak wymieniłeś oba? :D jaki jest sens wymieniania bardzo dobrego amora ?

Jeśli amor był uszkodzony przez wpadnięcie w dziurę ,anie długoletnią eksploatację to nie widzę sensu zmiany obu , no chyba że coś wskazuję na wymianę drugiego też.