Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mialem dzisiaj problem ze swoja E53 3.0d 2001r. Po przejechaniu ok 30km i zgaszeniu silnika auto nie chcialo odpalic. Rozrusznik krecil, auto odpalalo na ulamek sekundy po czym bylo odciecie zaplonu i auto gaslo. Nie pomoglo uzycie drugiego kluczyka. Myslalem ze pomoze zresetowanie kompa poprzez rozlaczenie aku ale tez nie chciala odpalic. Akumulator 100% sprawny. Po powrocie do auta po okolo 4 godzinach odpalila normalnie jakby nigdy nic. Po czym odpalalem ja 10 krotnie i wszystko bylo ok do wieczora gdy auto znow odmowilo posluszenstwa. Kostka stacyjki wydaje mi sie ok gdyz wszystkie kontrolki pala sie do momentu zaplonu. Podejzewam problem z cisnieniem na listwie. Prosze o podpowiedz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w nowszych autach ze start-stop jak cos nie tak to sam przestaje krecic
Opublikowano
Jedyne co mi przychodzi na mysl to czujnik polozenia walu.zacznij od podmianki jak masz mozliwosc ,a jak nie to czeka Cie kupno nowego.Mysle ze nie są to duze koszty ,a objawy pasuja wlasnie do tego czujnika
Opublikowano
W wersji z 2001r nie bylo start-stop'u, w nowszych tez chyba nie. Czujnik impulsow walka rozrzadu wymienilem dzisiaj na uzywany. Jestem w fazie testow. Na razie gra i buczy, odpala za kazdym razem. Odezwe sie wkrotce.
Opublikowano
To chyba oczywiste ze nie ma w e53 wlacznika star/stop.nie wiem po co wogole sugerujesz sie takimi bzdetami.Daj znac czy auto odpala za kazdym razem.
Opublikowano
u mnie poszedł czujnik położenia wału
kaczka23
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Zrobilem 3k km przez 2 miesiace, wszystko gra i buczy. Odpala za karzdym razem. Dzieki kubabrzesko :D
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Widze ze taki temat juz jest wiec nie bede pisal nowego.

Mam wlasnie podobny problem jak w tym temacie. Pojechalem do miast na zakupy zatrzymywalem sie przy roznych sklepach i nie bylo zadnego problemu z odpalaniem. Juz w drodze powrotnej zatrzymalem sie jeszcze przy jednym sklepie okolo 6 minut.Po powrocie do auta juz nie dalo sie go odpalic. Rozrusznik kreci jak oszalaly ale silnik nie odpala. Zostawilem wiec go pod sklepem zeby sprawdzic czy odpali jak ostygnie. prosze o jakiekolwiek wskazowki od czego ewentualnie zaczac.

moje auto to:

Vehicle code FA72

Series E53

Model X5 3.0d ( X5 3.0d M57 )

Body type SAV

Catalog model ECE

Production date 2003 / 08

Po 4 godzinach stania odpalil i jak narazie odpala.(ciekawe jak rano)

Opublikowano
Czy na skanie wykryje co bylo przyczyna tego ze nie chcial odpalic (z tego co slyszalem wszystkie bledy za zapamietywane i powinny zostawic jakis slad) czy to wina jakichs czujnikow czy cokolwiek innego.