Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Szanownych Kolegów. Przekopałem kilkadziesiąt tematów lecz nie otrzymałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi. Mianowicie padła mi pompa wody i zastanawiam się nad kupnem. Skf jest polecana, ale ma plastikowy wirnik, natomiast na temat Ruville z metalowym wirnikiem jak dobrze kojarzę jest mniej polecana. W IC patrzyłem i jest jeszcze Febi najdroższa lecz nikt jeszcze o niej nie pisał. W poniedziałek będę kupował pompę i zależy mi żeby zebrać jak najwięcej informacji jaka pompa i ile dany forumowicz na niej zrobił. Nie chcę w nie długim czasie znów jej wymieniać. Z góry dziękuję za okazaną pomoc :D
Opublikowano

Poprzedni właściciel mojej BMW kiedy ją kupowałem mówił, że zmieniał pompę wody na Ruville-a ponieważ poprzednia miała plastikowy wirnik. Z tego co pamiętał robił to 50tys km temu czyli do dnia dzisiejszego ma ok 90tys przebiegu. Co się stało z Twoją pompą? Przegrzałeś silnik?

Już przed chwilą widziałem na profilu co się stało. Nie wiedziałem że pompa tak głośno daje o sobie znać :mrgreen: Teraz będę ściągać chłodnice (stara dziurawa też udało mi się nie przegrzać auta) to może będzie widać na pompie wody czy to rzeczywiście jest ta firma co mnie zapewniał sprzedający.

Opublikowano
No sam już nie wiem. Czytałem o tym metalowym wirniku i wydawało mi się to ogromnym plusem, lecz przeczytałem teraz, że jednemu zerwał się ten metalowy wirnik :shock:
Opublikowano
a zapytaj w aso co oni ci zaproponują i za ile zawsze możesz porównać ceny a może oryginał nie będzie dużo droższy od zamiennika a na pewno w oryginale masz wirnik z odlewu a nie plastyk czy z blachy który w niedługim czasie się rozleci, poszukaj na forum był temat
Opublikowano
Do najbliższego aso mam 110km. Zresztą ja zawsze omijam je szerokim łukiem bo oni tylko kombinują jak zarobić. Wiem bo robiłem w seacie i jakie tam są sztuczki. Aczkolwiek pompa która się rozleciała jest ze znaczkiem BMW i była z marca 2001r
Opublikowano
Kolego przerabiałem temat niedawo. Ja wybrałem pompe HEPU solidne wykonanie Niemiecki producent , metalowy wirnik.Przy okazji powymieniałem wszystkie rolki ,paski , amortyzatory drgań wszystko co się kręci:) Jak bedziesz sam zakładał to wyceluj te dwie rurki co wchodzą w pompę i dociągaj śrubami .Mnie rękami nie udało się jej wcisnąć na owe rurki. Miałem oryginał wcześniej padł przy 200k km.
Opublikowano
Na te rurki to pastę się nakłada i pięknie wchodzi :wink: Wiadomo, że na sucho problem jest włożyć :mrgreen: Co do firmy jeszcze się zastanawiam. Może wieczorem będzie jeszcze przybędzie odpowiedzi do porównania.
Opublikowano
No właśnie ja miałem brać z metalowym wirnikiem. Tak myślałem jak wyjąłem swoją, ale zastanawia mnie post Maćka. Będę musiał do niego przedzwonić. Szanuje wszystkich zdanie dlatego też założyłem ten post, ale Maciek pomógł mi już wiele razy, z V obcuję na co dzień, raz ja się poddałem, żaden serwis nie potrafił pomóc, żaden komputer, a jedno spotkanie z Maćkiem i sprawa załatwiona w przeciągu bodajże 15min. Od razu wiedziałem, że siedzi w tym od dawna i jedno mądre zdanie "kto robi Ople niech nie tyka się BMW" :D
  • Moderatorzy
Opublikowano
pastę się nakłada i pięknie wchodzi :wink:

Zgadzam sie :norty:

Adam mógłby założyć temat o stymulacji-tego nie przerabialiśmy jeszcze :mrgreen:

Co do metalowego wirnika to jest on spawany i czasami to nie wytrzymuje i rozlatuje się w czynniki pierwsze.

Fabryczne z plastikowym ustępują,ale nikt nie zauważył po ilu latach to następuje.

Bierz jak najbardziej zbliżoną do ori,a nie jakieś tam rewolucje spod migomatu.

ec2Wze6.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co do Ruville to mam złe doświadczenia z poprzedniego samochodu - ciekła po 5k km, podbnie widziałem u jakiegoś kolegi na wątku galeria - założył i ciekło. Co do innych się nie wypowiadam, bo nie mam doświadczenia, ale do siebie bym montował oryginał. W tym przypadku to będzie FEBI czy SKF bo tylko takie znalazłem w czescidobmw.pl?
Opublikowano
Brałem u znajomego. SKF nie miał, ale powiedział, żebym brał Ruville bo ma u siebie i wszystko ok. Wiec pompa zakupiona. Zobaczymy ile pochodzimy. Czekam jeszcze na wiatrak do visca i koło na pompę. Z Maćkiem gadałem i po prostu poleca SKF bo na zakładał się tego.
Opublikowano
Chciałbym :D Za ok pół godziny dopiero graty do mnie wjeżdżają. Miałem problem ze znalezieniem koła pasowego pompy wody. Wczoraj od 8 rano wisiałem na telefonie. Ludzie na allegro powystawiali, a jak dzwoniłem to okazywało się, że już nie ma. W ogóle co za ceny :duh: 60zł za używane koło. A mój kolega załatwił nowy oryginał za 70zł :D Dziś ją złoże w 99%. Czekam jeszcze na wiatrak do visca. Maciek wczoraj wysłał.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Dziś ją złoże w 99%.

To dziś znów trzeźwy nie będziesz :mrgreen:

A z jakiego powodu zabraknie Ci tego 1% do złożenia (czyżby tych 40%) :mrgreen:

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Daj spokój :duh: Ledwo wsadziłem tą pompę. Pasek, koło pasowe i visco na jutro zostawiam bo jeszcze odwrotnie założę :mrgreen: A popijawka trwa. Najważniejsze :mrgreen:
  • Moderatorzy
Opublikowano

Byś lepiej zaruchał :norty: sobie to zdrowsze i przyjemne :mrgreen: .

A tak to tylko wątrobę męczysz i na drugi dzień głowę :8)

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Głowa mnie nie boli od rana od nowa. Seks też jest. To nawet z zamkniętymi oczami. Nie bój się :mrgreen: Co do picia to Aga trochę się ostatnio denerwuje, że przy dużo, ale co tam :D Trzeba korzystać z życia w 100% :D Twoje zdrówko :mrgreen:
Opublikowano

CIHY525 jest dobry ,wszystko skojarzy na jedną Mańkę ha ha ha

Jak już po stresie? Autobus złożony?

http://img831.imageshack.us/img831/5108/c266261948.jpg

http://forum-lines.ru/rez/ab230811.gif

To JA HA HA HA u cioci na imieninach

http://www.youtube.com/watch?v=i2IxI38tfYA

Moja ŻABKA http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=156&t=212074