Skocz do zawartości

ZAKUP e36 PORADY OPINIE

maniek12345

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam ciekawej e36 cupe od 1.8 w góre ma ktoś jakiś ciekawy egzemplarz na sprzedaż??? albo ktoś widział ? dodam że mój budżet to max 7tys zł.

Ojciec pracuje pod Stuttgartem więc w tym rejonie też szukam, może ktoś z was się natknął na coś ciekawego??

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witajcie.

Ostatnio nastawiłem się na zakup e36 328i, przeglądając internety natrafiłem na takie o to ogłoszenie:

http://otomoto.pl/bmw-328-e36-e36-100-oryginal-szpera-C36316761.html

I tutaj do was pytanie a właściwie kilka drodzy forumowicze. Jak oceniacie te ogłoszenie, czy cena mieści się w normach, nie jest za niska? Co świadczyło by o tym że trzeba by przemyśleć opłacalność zakupu. Na zdjęciach wygląda całkiem przyzwoicie ale wiadomo zdjęcia a rzeczywistość to dwie różne rzeczy. O co warto zapytać sprzedającego, na jakie elementy i podzespoły zwrócić szczególną uwagę. Bo pewnie paru z was miało lub nadal posiada wersje z tymi silnikami i ma jakieś pomocne rady. Wolę dowiedzieć się jak najwięcej z rzetelnego źródła zanim się wybiorę na oglądanie auta bo mam jakieś 60-70 km do sprzedawcy. Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi.

• Moderatorzy

Zawsze trochę to jest na każdej. Progi są szczególnie narażone. Z tych zdjęć wytłuszczonych to guzik widać. Co do ceny to jak na auto bez żadnych dodatków M jest normalna.

PS. Nie żadnych. Motorsporty są(ciekawe czy oryginalne) :wink:

ec2Wze6.jpg

ktos z białegostoku panowie? http://olx.pl/oferta/bmw-e36-328i-CID5-ID8s7JT.html#2f59b2d810 wisi i wisi ten samochód, cena spadła bez felg do 16.300, myślę, że jeszcze sporo dałoby się z niej stargować co robi dojść rozsądną cene jeśli auto jest faktycznie wychuchane, patrząc po jego historii dwa lata wstecz można uznać, że jest warte tej kasy. Wie ktoś co dalej się działo jak chłopak z sydykatu puścił to auto dalej? stoi to auto od dłuuugiego czasu na olx, pytanie czy przez cene, czy stan nie jest faktycznie warty tej kasy?

Na forum 3er było podobne zapytanie , ktoś odpisał w ten sposob " "Tak, chodzi o tą którą wstawił Budrys.Po pierwsze lakier-tragicznie położony..pod lakierem baranek(kurz,piasek itd.), z tyłu na błotnikach pęka szpachla i wychodzi rdza, po otwarciu klapy od wlewu paliwa stado rdzy,z tyłu na klapie rdza, na przednich nadkolach również nalot rdzy(o tym mówił sprzedający przez tel.), zderzak z przodu połamany i miejscami odchodzi lakier(o tym też sprzedający mówił-widać to na zdj.), po otwarciu maski na rogach lakier się rozdwajał. Silnik już mocno zmęczony,do wymiany pompa wtryskowa oraz rozrząd. Siedzenie kierowcy przetarte(czarne-nie widać na zdj.), siedzenie pasażera się nie rozkładało, zaś kierowcy za którymś razem załapało. Na naturalną skórę to nie wyglądało.. Felgi dojechane(rant już nie jeden krawężnik przeżył). Z daleka e36 bardzo ładne, sprzedający posiada dużo faktur, BMW doinwestowane niewątpliwie jest,ale sporo pracy potrzeba żeby miało ręce i nogi. Obecnie ma ją 2 właściciel po całym "Skibie" z syndykatu(mechanik co robił ją dla Skiby odkupił ją, a potem od mechanika odkupił ją obecny właściciel). BMW od tamtego czasu musiało być chyba malowane 2 raz bo nie możliwe, żeby na zlotach się nim rajcować..Żeby miało ręce i nogi to całe trzeba pomalować. Szczerze to nie wiem czy 10tyś. zł bym za nią dał. Sprzedający chwalił się, że przewoził "chętnych oglądaczy" w grudniu po obwodnicy 240km/h to po opuszczeniu samochodu mięli miękkie nogi-nie wiem bo nie jeździłem. Auta nie sprawdzałem również miernikiem(miałem ze sobą) na kanał też już nie chciałem jechać." dalej ktos pisze, ze ma inne zdanie... ogolnie troche zagadka ;) tu masz temat. http://www.bmw3er.pl/viewtopic.php?t=46803
"Bmw z małym silnikiem jest jak eurofighter bez uzbrojenia" J.C

• 2 tygodnie później...

Cześć, znalazłem takie "cudo" http://olx.pl/oferta/s-bmw-320-sekwencja-stag-m50b20-touring-skora-sportsitze-CID5-ID9nsrn.html#e3418f0e06

Rozmawiałem z właścicielem trochę, w sobotę jadę obejrzeć bo mam 15km do niego. Wiem, że mocno podniszczone jest, co widać, maska, klapa do wymiany, listwy i boczne i dyfuzor tylny do dokupienia, kierunki do wymiany na normalne.. jest tego sporo. Ale najważniejsze czyli rdza wyeliminowana. Wg właściciela na diagnostyce komputer wykazał problem z lambdą a propos wspomnianego w opisie problemu z benzyną, podobno na zimnym ma słabą moc na benzynie. Jestem świadom tych wszystkich problemów, ale właśnie chcę auto które sobie sam "zbuduję", a czerwony touring to bajka dla mnie ;) Nie zamierzam go doprowadzać do stanu salonowego z idealnie położonym lakierem, ale sukcesywnie dokładac smaczki jak dobre felgi, zderzaki etc. Bo nie ukrywam, jako student, nie mam wielkich dochodów. Trochę sie rozpisałem, a pytanie jest jedno - czy warto? Facet mówił że da się wynegocjować coś jeszcze, więc w sumie za 2700 to mozna kupić corsę B 1.4, a to auto jest typowym autem na dojazdy do pracy u obecnego własciciela, więc technicznie jest w dobrym stanie, a wygląda jak wygląda.

I ewentualnie na co miałbym zwrócić uwagę w takim bądź co bądź starym aucie?

Dzięki za pomoc ;)

No wiadomo, że nie jest to "bdb stan, 1 właściciel (...)", ale też cena swoje mówi. Jakby był zadbany to myślę, że 7000 by dostał za niego, a przywrócenie go do dobrego stanu to kupa czasu i trochę pieniędzy, a dobrej beemki w kilka tysięcy ciężko trafić. Wiesz no nigdy to nie będzie taka wychuchana jak Twoja, ale też bardziej szukam auta do frajdy z jazdy, którym dojadę ze znajomymi w góry, niż do jazdy "do kościoła".

Cześć, znalazłem takie "cudo" http://olx.pl/oferta/s-bmw-320-sekwencja-stag-m50b20-touring-skora-sportsitze-CID5-ID9nsrn.html#e3418f0e06

Rozmawiałem z właścicielem trochę, w sobotę jadę obejrzeć bo mam 15km do niego. Wiem, że mocno podniszczone jest, co widać, maska, klapa do wymiany, listwy i boczne i dyfuzor tylny do dokupienia, kierunki do wymiany na normalne.. jest tego sporo. Ale najważniejsze czyli rdza wyeliminowana. Wg właściciela na diagnostyce komputer wykazał problem z lambdą a propos wspomnianego w opisie problemu z benzyną, podobno na zimnym ma słabą moc na benzynie. Jestem świadom tych wszystkich problemów, ale właśnie chcę auto które sobie sam "zbuduję", a czerwony touring to bajka dla mnie ;) Nie zamierzam go doprowadzać do stanu salonowego z idealnie położonym lakierem, ale sukcesywnie dokładac smaczki jak dobre felgi, zderzaki etc. Bo nie ukrywam, jako student, nie mam wielkich dochodów. Trochę sie rozpisałem, a pytanie jest jedno - czy warto? Facet mówił że da się wynegocjować coś jeszcze, więc w sumie za 2700 to mozna kupić corsę B 1.4, a to auto jest typowym autem na dojazdy do pracy u obecnego własciciela, więc technicznie jest w dobrym stanie, a wygląda jak wygląda.

Dzięki za pomoc ;)

Na mnie nie zrobiło jakiegoś dobrego wrażenia. Tak jak już sam kolego napisałeś post później,jak wiadomo za takie pieniądze ideału nie ma co oczekiwać,a raczej powiedzmy sobie otwarcie przygotuj swój budżet na wkład już na początku,bo na pewno to i tamto będzie do zrobienia zaraz po kupnie. Resztę, tzn doprowadzanie do stanu jak najlepszego,stanu gdzie ten samochód będzie jeździł i wyglądał jak na bmw przystało będziesz mógł z czasem powoli robić,bo nie wierzę,że za takie pieniądze można oczekiwać prawdziwej bawarskiej klasy. Nie ma co się jednak lamac, od czegos trzeba zacząć,więc jeżeli jesteś świadom decyzji MOŻE być to dobra baza. Skoro masz 15km i trochę pojęcia jedz,oglądaj,oszecuj ile do zrobienia jest i podejmuj decyzje. Na co zwrócić uwagę? Pełno wartościowych porad znajdziesz w tym temacie,poczytaj trochę. Jeżeli jednak masz ją kupić i nie być w stanie jej ogarnąć to daj spokój,bo po prostu szkoda Twoich nerwów i znienawidzenia niczego nie wienej marki i w takim razie z tej corsy 1.4 będziesz bardziej zadowolony. Powodzenia w oględzinach i daj zac po! :)

Dzięki za pomoc ;)

jeżeli mam być szczery to jak jesteś studentem to sobie odpuść takie BMW, jako posiadacz corsy 1.4 lpg i e36 1.6 powiem Ci że corsa jest 10000x tansza w utrzymaniu, przez 7 lat serwisowanie jej bylo tansze od e36 w rok ;)

ta bmke kupisz za 2700 ale wlozysz dobre 5000 na malowanie i inne pierdoly ktore pewnie wyjada, jak amorki, sprezynki, tarcze tuleje wachaczy opony OC itd.

lepiej się zastanów czy nie lepiej na start dać 2000 wiecej i mieć auto do porządku które będziesz doposażał w co tam chcesz :)

Zielona Bestia E36 sedan: M43b16 1.6 102KM & Corsa 1.4 na podtlenku LPG

mikibmx jasne, że corsa bedzie tańsza. Ale ja nie potrzebuje samochodu, tylko chce. Różnica jest ogromna, bo wolałbym 10 razy jechać autobusem, żeby za 11 pojechać czymś dla przyjemności, i takiego też auta szukam, bo pod domem stoi już wozidło z punktu A do B czyli civic VII, całkiem zrywny a 100km za 15zł zrobi.

A no jeszcze pytanie - jakie przebiegi robią 320i na łańcuchu? Wszędzie czytam opinie, ale nigdzie nie znalazłem wypowiedzi kogoś, kto faktycznie zrobił 400 czy 500k km..

Ok, dzięki za ogólne ogarnięcię tematu, nie ma co dłużej dywagować, jak pojadę to zdam relację ;)

ja mam 270k w 316i na lancuchu, i nie mam pojecia czy byl krecony ale dziala jak igla. podejrzewam ze jak bede dbal to i 400k zrobi.

W mojej opini lepiej jednak kup coś lepszego w stanie dobrym. bo w przeciwnym razie bardzo dużo kasy wpakujes w interes.

Ja tylko dodam do poprzedniego tematu:

nie mogłem sobie odpuścić tego krwiście czerwonego touringa, pojechałem dziś i rzeczywiście lakier krwiście czerwony, kładziony pędzelkiem z kiosku, wszedzie zacieki, "pomarańcza" itd. Ogólnie tragedia, niestety bo mógłby być z tego fajny projekt.

wyglada na zdrową blachę ktoś mógł nią szaleć kierownica typowo akcesoryjna sportowa mała :D wieśniackie kierunki to wymiany, jakieś lekkie przytarcie na zderzaku, myślę że tą sztukę warto obejrzeć. Przysłuchaj się dokładnie silnikowi czy nie jest na wykończeniu.

Ja tylko dodam do poprzedniego tematu:

nie mogłem sobie odpuścić tego krwiście czerwonego touringa, pojechałem dziś i rzeczywiście lakier krwiście czerwony, kładziony pędzelkiem z kiosku, wszedzie zacieki, "pomarańcza" itd. Ogólnie tragedia, niestety bo mógłby być z tego fajny projekt.

Na co liczyłeś za 2.700 z gazem sekwencyjnym kombi z 320 pod maską w idealnym stanie?

• Moderatorzy

Coś dla wytrwałych :mrgreen:

http://otomoto.pl/bmw-325-bestia-175km-345-nm-C36484467.html

Przeczytałem to chociaż miałem chwile zwątpienia.

Ale dla kilku formułek warto było szczególnie dla...

"Auto napędzane jest 2.5 litrowym (dokładna pojemność to 2497 ccm3) silnikiem diesla w układzie V6 "

"W silnikach wyposażonych w łańcuch (zamiast paska) najczęściej wymienia się ten element tylko w razie potrzeby, tzn. gdy zaczyna hałasować (zwykle charakterystycznie dzwoni- szczególnie w niedzielę)."

Zresztą przeczytajcie sami :D .

ec2Wze6.jpg

Brak słów.

Goscia fantazja poniosla troche.. a uczepił sie tych czip tuningów .... masakra :mad2: :mad2:

Układ v6 ? ze niby gdzie? najmniejsze V w Bmw to v8:)

I te tjuningowe* lampy.

Dotrwałem do końca i przeczytałem ale innym nie polecam:)

E38 728i 1999r

CICHY525 uśmiałem się nieźle jak to czytałem... Dzięki za poprawienie humoru... Nie sadziłem że można być takim ignorantem... Ale mój kolega z pracy chciał mi wmówic że miał stare BMW e46 1,8 6 cylindrów :mad2: ...

MonkeyRacket sam gaz kosztuje więcej jak to czerwone padło ... Za te pieniądze to możesz kupić matiza a nie dobrą bazę e36... Dozbieraj do 6 tyś i odłóż dodatkowe 3 tyś, wtedy możesz coś sensownego kupić.