Skocz do zawartości

ZAKUP e36 PORADY OPINIE

maniek12345

Rekomendowane odpowiedzi

ja szukałem szybko i kupiłem touringa 328 z bytomia :P stało sobie takie autko i całkiem fajne. Ma sporo lat ale jeden właściciel niemiecki, zawieszenie cichutkie, silnik smiga, we wnetrzu wszystko działa tylko wyświtlacz OBC do poprawki wiadomo. Auto ma już zrobione tylne nadkola wiec pare lat spokoju, reszta blach w BDB stanie. Rocznik 95 wiec już może pić piwo :P
szukam

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

no prawie rok nie jeździłem bmw tylko hondą accord wiec miałem przerwe. Co do auta to fajne typowe bmw z tamtych lat. E46 troche wieksze i może lepiej wykonane ale tutaj też niczego sobie. Różnice widze kosmetyczne, jak np. manetki kierunków i wycieraczek w e46 są wyżej troche. Do tego nie moge ogarnąć troche tego OBC bo to kosmos jakiś, obsługa jest cięzko skomplikowana :cool2: bez instrukcji to nawet godziny zmienić się nie da. Na plus klima dwustrefowa, działa to też na zwykłym nawiewie za co ogromny plus.

fotele mam sportowe i są takie same jak sportowe z e46 w sensie siedzi się tak samo.

teraz poszła do mechanika na diagnoze i serwis i wyjdzie czy dobrze trafiłem z tym e36. Najważniejsza róznica to silnik, tam dość szybki ale usterkowy diesel m47 a tutaj dość pancerne i chwalone m52b28. Nie wiem czy z racji kombi czy wydechu (ori) ale fajnie brzmi i słychać z tyłu ładnie wydech.

szukam

co sądzicie?

http://otomoto.pl/bmw-316-e36-compact-C34508993.html

http://otomoto.pl/bmw-inny-e36-klimatyzacja-C34432834.html

http://otomoto.pl/bmw-316-e46-bezwypadkowa-skory-klima-C35035334.html

dodam, że to ma być dobry materiał na pierwszy samochód w granicach do 7k-7,5k zł.

chyba że macie lepsze propozycje z warm-maz ;)

Kup sobie golfa lub astre. Człowieku lepiej jeździć kazdym autem niż compaktem. Inna bajka jak ktoś kupuje 323ti do zabawy itp, ale wydać 7k za 1.6 w "przepięknej" budzie jako pierwszy samochód to troszkę nie na miejscu. Jesli juz szukasz 1.6 to kup ale w wersji coupe większe od compakta i zawsze łatwiej później jak coś sprzedać.

"Człowieku" kolega chce kupić Compact z silnikiem 1,6 bo mu się tak podoba. Doradzanie zakupu VW lub Opla jest raczej nie na miejscu. Nie masz nic do napisania odnośnie w/w modeli to nie pisz nic!

Compact jest bardzo fajny do jazdy i do zabawy .Jest krótki i świetnie się prowadzi w zakrętach,dobrze się sprawdza na mieście .Co do wyglądu to jest moim zdaniem ładniejszy od E46. Osobiście doradzam zakup 1,8 Ti - pali praktycznie tyle samo co 1,6 a sporo lepiej jeździ .Auto z silnikiem 1,6 jest łatwiej trafić niezajeżdżone. Ceny części zamiennych bywają niższe niż do VW czy Astry :) Patrz tylko czy jest podłoga i progi ,czy silnik i napęd jest OK . Powodzenia.

A nie bierzesz pod uwagę ,że komuś Compact się podoba i niekoniecznie potrzebuje 3 drzwiowego jamnika do jazdy po mieście i parkowania w ciasnych miejscach?

To czy jest ładny czy brzydki to kwestia gustu- mnie się podoba bardziej niż Coupe . Takie wypowiedzi są podobne do tych gdzie na przeciw stoją właściciele diesla i benzyny - każdy ma swoją rację hehe :) Bez urazy :)

Compact jest fajny,krótki,mega tani w naprawach,nie do zabicia ,łatwiej o egzemplarz do jazdy niezakatowany ,łatwiej kupić takiego bez patentów z drutu ,laminatu i innych włókien bez dodatków kolorowych gadżetów itd. A najważniejsze jest to ,że kosztuje grosze jak na BMW a jest lepszy od Golfa czy Astry :)

Tak na marginesie jak szukałem dla siebie taniego wozu do zabawy i oglądałem wiele coupe i sedanów to moim budżecie zmieścił się właśnie Compact bo reszta była delikatnie mówiąc zajechana i nie jest to kwestia chęci kupna idealnego auta za 4 tysie tylko czegoś co można doprowadzić do fajnego stanu za kilka tysięcy .Niestety większość tego typu aut nie ma szans odbudować :)

No za tą cenę nie spodziewajmy się nowego auta "bez wkładu" ale wygląda nieźle .Takiego wozu nie kupisz ze zdjęcia ,trzeba jechać i obejrzeć. Na pytanie na co zwracać uwagę odpowiadam - na wszystko ! Najlepiej weź kogoś znającego się na rzeczy.